Xarxes socials i llibertat d’expressió

Darrerament estem veient com els poders de sempre intenten controlar, espiar i limitar la llibertat d’expressió en les xarxes socials:

  • Twitter molesta als grans mitjans de comunicació per la seva llibertat d’expressió. A partir de l’1 d’octubre s’estan exercint pràctiques de Shadowbanning. En que consisteixen? Les persones crítiques amb les postures oficials i amb comptes amb molts seguidors veuen reduït el seu nombre de seguidors i automàticament són substituïts per robots (bots). Les persones que segueixen aquests “twittstars” no se n’adonen que automàticament els han deixat de seguir.
  • L’Estat ha adjudicat a Indra un contracte per a obtenir informació dels ciutadans a través de les xarxes socials.

Què podem fer per protegir-nos? Bàsicament, utilitzar eines més segures.

  • Tor és un explorador com Mozilla o Google Chrome més segur. Al sistema Android dels nostres mòbils s’haurà d’afegir Orbot.
  • Un cercador diferent al Google i que les empreses no utilitzen per a rastrejar informació és DuckDuckGo.
  • Les eines com el Whatsapp poden ser més susceptibles de ser espiades, en canvi, altres eines com Signal són més útils per a converses privades.
  • Un altre recurs similar a Twitter, però lliure d’abusos de Shadowbanning és Diaspora. Per conèixer si ens han vetat d’algun compte es pot fer servir aquesta eina: Shadow Ban Checker (també n’hi ha d’existents per a d’altres aplicacions com Instagram).
  • Una altra xarxa, aquesta catalana, és Mastodont.

Per a saber més: teniu aquest petit llibre.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>