ELS CODIS QR.

qrcode_wikipedia

El codi QR (en anglès QR Code) és un codi de barres en 2 dimensions (codi matriu) que pot emmagatzemar fins a 7089 caràcters numèrics, 4296 caràcters alfanumèrics (contràriament al codi de barres “tradicional” que només pot emmagatzemar de 10 a 13 caràcters) o 2953 octets .

Per accedir a la informació continguda o encriptada en un qr-code, és necessari un dispositiu digital de captura d’imatges ( Ex: càmera de fotos d’un mòbil, webcam…) i un software específic lector de qr-codes.

Té l’avantatge de poder emmagatzemar moltes informacions tot i ser petit i ràpid d’escanejar. Així, les sigles «QR» deriven de «Quick Response» ja que el contingut pot ser desxifrat ràpidament.

La informació oculta en el codi pot estar en forma de:

  • TEXT
  • URL (ens permetrà visitar una pàgina web concreta amb un sol clic)
  • SMS ( podrem enviar un sms predeterminat a un número predeterminat amb un sol clic)
  • VCARD (targes de presentació)

Les possibilitats i aplicacions d’aquests codis en gestió i màrqueting (especialment en opt-in màrqueting i promocions) són novedoses i interessants ja que mitjançant els codis qr es poden unir dos suports històricament aïllats: paper i internet o tinta i bits.

El codi QR ha estat creat per l’empresa japonesa Denso-Wave el 1994. El codi QR és molt emprat al Japó, on actualment és el codi de dues dimensions més popular.

L’estàndard japonès per als codis QR, JIS X 0510, ha estat publicat el 1999, i la norma ISO corresponent, ISO/IEC 18004, ha estat aprovada el juny de 2000.

Un detall important sobre el codi QR, seria que es tracta de codi obert i els seus drets de patent (propietat de Denso Wave) no són exercits.