Dia Pi

El nostre company Eduard està immers aquests dies en la celebració del Pi Day, ja que el proper 14 de març es celebra de forma no oficial el Dia Pi, aquest dia es fan diferents celebracions i reconeixements al nombre Pi i en general a les matemàtiques. Aquesta celebració es basa en la manera en com escriuen les dates els americans: 3/14 – mes i dia -, i a més coincideix amb l’aniversari del naixement d’Albert Einstein.

Aquesta idea se li va ocórrer al físic Larry Shaw fa ja 25 anys, quan al 1988 es va començar a festejar per primera vegada a l’Exploratorium Museum de San Francisco. A aquest dia de Pi, aviat s’hi va unir la celebració del “dia de l’aproximació de Pi” el 22 de juliol, ja que 22/7 (3,142857) és la millor aproximació que el calendari ens pot oferir.

La relació entre la circumferència i el seu diàmetre (és a dir, el valor de Pi) és un número irracional al que fins al moment se li han descobert fins a 10 billons de decimals, un rècord obtingut pels enginyers informàtics Shigeru Kondo y Alexander J. Yee a l’octubre del 2011 utilitzant un potent ordinador amb 96 GB de RAM i 30 discs durs, 29 d’ells de 2 terabytes i un altre d’1.

Tot i que trobar nous decimals de Pi usant una computadora té el seu mèrit, el que és realment sorprenent és aprendre’ls de memòria. El Rècord Guiness de memorització de decimals de pi la té el xinès Lu Chao, capaç de recitar la increïble xifra de 67.890 decimals, per donar totes les dades va necessitar 24 hores i 4 minuts!!!!

Si algú s’anima a aprendre els decimals de Pi hi ha recursos a la web que poden ser útils: pots trobar un entrenador personal en la web Pi trainer i començar aprenent els 10 primers dígits, després 20 i continuar augmentant fins a convertir-te en un campió mundial. També pots memoritzar el dígits al ritme d’una cançó en anglès, molt “enganxosa”, clica aquí per escoltar-la.

Sigui com sigui, FELIÇ DIA DE PI, recordeu però que la celebració comença a la 1.59 a.m. coincidint amb l’aproximació de Pi al valor 3,14159 (Mes 3 – Día 14 – Hora 1 – Minutos 59).