Recicla els teus mòbils usats

Els nens i nenes de 1 ESO de l’Institut de Llançà, ens hem adherit a la Campanya de recollida de mòbils usats que promouen la Fundació Mona, centre de recuperació de primats i l’ Institut Jane Goodall, d’ investigació i conservació de la vida salvatge, desenvolupament sostenible i educació.

L’objectiu d’aquesta recollida és portar a reciclar aquells telèfons trencats o en desús que tothom tenim abandonats pels calaixos de casa, per tal que se’n puguin reutilitzar els components i així  ajudar a reduir l’impacte global de la mineria del coltan.

I a més els primats rescatats per MONA també sortiran beneficiats, ja que la companyia Eurekamobil ens farà un petit donatiu per alguns terminals rebuts.

Què és el coltan?

És la roca d’on s’extrau el tàntal. És escàs a la natura i ara és un mineral crucial per l’avenç tecnològic degut a les seves aplicacions. En el cas concret dels mòbils permet que les bateries mantinguin la càrrega per més temps.

Quin és el problema?

La mineria i la gestió del coltan estan totalment militaritzades i això ha provocat un greu desequilibri sociopolític a la República Democràtica del Congo (RDC), país on hi ha el 80% de les reserves mundials. A més, milícies de Burundi, Uganda i especialment Rwanda fan contraban del material, amb el recolzament logístic i armamentístic, moltes vegades, de governs estrangers tals com EUA, Bèlgica, Holanda… Els miners, molts d’ells nens, fan recol·lecta en condicions infrahumanes per treure l’argila rica en coltan. Així mateix la febre pel tàntal ha empès a milers de miners gairebé esclaus a l’interior de Parcs Nacionals de l’est del país causant un gran deteriorament dels ecosistemes i afectant a espècies en greu perill d’extinció com els goril·les de muntanya.

Per què reciclar?

Perquè aproximadament el 90% de les diferents fraccions que s’obtenen del mòbil reciclat són reutilitzables.
Perquè segons ONG’s humanitàries, són ja 5.5 milions d’assassinats i més de 2 milions de refugiats degut als enfrontaments pel control de les mines. La població queda molt perjudicada perquè els exèrcits viuen del saqueig i exerceixen tot tipus de violència. Els homes són segrestats per treballar com esclaus, els nens separats de les seves famílies i les dones són violades sistemàticament i després repudiades per la seva família.

“Està a les teves mans ajudar a reduir el consum de coltan. Dóna-li valor als teus petits actes quotidians.”

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>