Violents per naturalesa

Per M. Fábregas, D. Jones, J. Santander i M. Vásquez, 1r BTX

«Primera víctima de violència masclista el 2019: apunyalada a Laredo per l’home del qual es separava», segons el diari “El Mundodel 3 de gener. Mentre se separaven van tenir una forta discussió al seu domicili i amb por, les seves amigues, que també estaven a la casa, es van refugiar a una habitació mentre escoltaven com l’home apunyalava a la dona. Hores més tard l’home es va entregar.

La violència en l’àmbit domèstic és una de les causes mortals més preocupants en la societat actual. Només al 2018 van morir 47 dones a mans de les seves parelles o ex-parelles i 39 infants van quedar orfes.

L’OMS afirma que “La violència és l’ús intencional de la força física, amenaces contra un mateix, una altra persona, un grup o una comunitat que té com a conseqüència o és molt probable que tingui com a conseqüència d’un traumatisme, danys psicològics, problemes de desenvolupament o la mort “. D’acord amb aquesta notícia, veiem que, en aquests casos, els homes es caracteritzen per la seva violència i no sabem a què es deguda. Nosaltres creiem que és possible que sigui perquè els homes no han evolucionat intel·lectualment tant com els altres i encara estan influïts per l’inconscient col.lectiu de caràcter prehistòric i amb components clarament masclistes. Per tant, som violents per naturalesa?

Des de el nostre punt de vista, sí que som violents per naturalesa i avui en dia aquesta actitud s’està manifestant en la violència de gènere, entre altres. Una raó per tenir un comportament violent pot ser la gelosia, encara que la seva existència no justifica cap tipus de violència ni maltractament.

En primer lloc, nosaltres creiem que la violència ve des de la prehistòria, ja que per sobreviure hem hagut de matar animals i aquest és el nostre instint. La violència sempre ha estat present i gràcies a ella hem evolucionat fins avui en dia. Fets com les guerres que venen arran d’aquest instint han possibilitat que evolucionéssim molt tecnològicament (armes, informàtica, vehicles…)

En segon lloc, volem recolzar el nostre posicionament amb aquesta informació extreta d’un estudi dels investigadors de l’Estació Experimental de Zones Àrides, de la Universitat de Granada, la Universidad Rey Juan Carlos de Madrid i el Centre d’Investigacions sobre desertificació. Han estat recopilant dades de més de 4 milions de morts i han quantificat el nivell de violència letal en 1.024 espècies de mamífers, de 137 famílies classificades i al voltant de 600 poblacions humanes, que es remunten des de fa 50.000 anys fins a l’actualitat. Partint de la idea que la violència de la naturalesa humana està associada a la nostra història evolutiva, en comú amb els mamífers, la veritat és que els científics van descobrir que hi ha espècies de mamífers sense gairebé presència de violència entre ells però n’hi ha d’altres on l’agressió és el més habitual, com en les suricates, un petit mamífer de la família de les mangostes que viu al desert de Kalahari (Botswana) i a Sud-àfrica. Un de cada cinc suricates mor a mans d’una altre suricata, la qual cosa converteix a aquesta espècie en una de les més violentes del món, superant, fins i tot, als humans. En aquesta espècie s’ha vist que les suricates mascles controlen la reproducció de les femelles mitjançant la violència inclús arribant a matar els fills d’altres parelles per assegurar que els seus fills tinguin els recursos necessaris per viure.

Aquí podem veure una taula amb les deu espècies més violentes:

A més, segons ha dit Marcos Méndez, encarregat del departament de ciència i ecologia de la universitat de Xile i màster en Zoologia: “Els humans pertanyem evolutivament a un dels últims llinatges de la nostra espècie, el que indica que la violència que manifestem ja passava en les espècies que van ser els nostres ancestres“.

Recolzant-nos en l’anàlisi d‘aquests més de 4 milions de morts, podem concloure que l’home és violent per la seva naturalesa animal i que això està determinat per l’inconscient col·lectiu des de fa milions d’anys. Seria bo que dintre de molts anys, amb l’evolució, aquest inconscient acabés desapareixent i així poder-nos convertir en una espècie pacífica que evités els comportaments masclistes que actualment veiem en la societat, però realment en el futur anirem oblidant aquesta naturalesa violenta i animal segons anem evolucionant o seguirem així?