Sortida desembocadura del riu Besòs

El dimecres dia 15 d’octubre vam fer una excursió a la desembocadura del riu Besòs. Vam anar equipats amb prismàtics i càmera fotogràfica, disposats a passar-ho bé i veure animals en el seu hàbitat.
Al principi, el guia ens va fer una introducció molt bona en el que algunes coses de les moltes que vam aprendre van ser:

  • El riu sortia sovint del seu llit per la impetuositat del seu corrent i la gran quantitat de materials erosionats i conduïts per les nombroses rieres que porten aigua al Besòs.
  • Que aquestes crescudes s’anomenen besosades.
  • També vam aprendre que el riu Besòs va arribar a ser el riu més contaminat d’Europa degut en part a què les fàbriques que utilitzen l’aigua la tornaven al mar bruta i contaminada, la qual cosa evidentment perjudica críticament al medi ambient. Ara no hi ha fàbriques i, per sort, l’aigua dels lavabos de les cases passa per una depuradora abans d’arribar al mar.
  • També ens va dir una curiositat impactant, que va ser que des del delta del Besòs fins a Blanes, que està a 32 km, no hi ha pràcticament un sol lloc sense asfalt. La desembocadura del Besòs és com una estació de servei pels ocells que fan llargues distancies i necessiten reposar. Després, vam anar caminant i mirant aquell meravellós paisatge tan verd. Tot i que no és el paisatge més bonic que he vist, m’alegra veure això, en una ciutat és super positiu, llàstima de les fàbriques, però que hi farem…
    Després de caminar uns cinc minuts, ens van fer una curta xerrada on vam aprendre que:

    • Els ocells estivals venen al riu Besòs quan s’estan reproduint i els hivernants venen al riu quant no s’estan reproduint.
    • La canya americana és una espècie exòtica invasora, la qual cosa vol dir: que ve d’un altre país i envaeix als altres organismes vius, robant l’espai a les espècies d’aquí, la qual cosa és molt negatiu pel fet que altera de forma dràstica l’ecosistema.

Vam continuar caminant i en Javi ens va explicar breument que al llit del riu no hi ha arbres. La raó és que podrien fer un tap sota el pont del tren que és molt baix si hagués una crescuda. Hi ha canya americana que ha desplaçat al canyís, llentiscle i tamariu
Alguns arbres van ser plantats com els àlbers i pollancres en els qual vam veure caixes niu d’ocells i de ratpenats.
Vam seguir caminant fins a una plaça de la qual s’albiraven 3 xemeneies de la tèrmica FECSA de Sant Adrià. Vam poder veure un falcó pelegrí amb un telescopi.

   

Després vam arribar a un pont des del que es veia la desembocadura del riu Besòs i vam identificar molts ocells i ànecs molt bonics, una tortuga, carpes i llises i un corb marí menjant-se una anguila!

Roc Serrano
1r d’ESO

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>