Projecte lectures explosives: Germanet

Durant els dos últims trimestres, tercer d’ESO hem estat treballant el projecte “Lectures explosives” en l’assignatura de català i socials. Aquest projecte ha constat de diferents parts que explicarem a continuació.

En primer lloc, vam rebre a l’institut a la mOn Mas, qui ens va introduir en la novel·la Germanet. Minyan d’Ibrahima Balde i Amets Arzallus amb una petita xerrada en la qual vam començar a debatre i parlar sobre el fet migratori. Per enfocar aquesta idea, ens va donar uns objectes. Després d’estar observant-los i jugant amb ells, vam començar a parlar sobre què ens recordaven, i a partir d’això ens va introduir la història. En acabar aquesta trobada ens va repartir els exemplars del llibre de Germanet per treballar-lo a classe.

Per altra banda, en l’assignatura de socials, ens van plantejar tres activitats al voltant del fet migratori: La sortida del lloc d’origen, l’arribada i la convivència. Aquestes activitats estaven relacionades amb totes les dificultats i experiències que viuen els immigrants en la sortida, l’arribada i la convivència al lloc d’arribada.

Durant un mes, vam estar llegint-lo i realitzant altres activitats vinculades com la geolocalització del recorregut d’Ibrahima des de Guinea fins Europa, o petites recerques sobre temes vinculats a la novel·la i del nostre interès. A l’obra hem vist la dura i crua realitat dels migrants, en aquest cas l’Ibrahima. En aquest llibre es veu reflectida la vida del protagonista i les diferents situacions per les quals va passar en el seu viatge per arribar finalment a Europa. Un trajecte que no és desitjat per ell, i on trobem la clau d’aquest llibre que desmenteix el prejudici que la majoria de nosaltres tenim integrat. Ens explica que no s’ha tractat d’un camí fàcil per trobar un futur millor, s’ha tractat d’una ruta carregada de culpabilitat, por i patiment.

Per finalitzar aquest projecte vam fer una trobada amb l’escriptor del llibre, l’Amets. En aquesta trobada vam poder preguntar-li diferents coses per resoldre alguns dubtes que teníem sobre la història de l’Ibrahima i li vam donar algunes de les nostres creacions. Un cop finalitzada aquesta petita “entrevista” ens van convidar a veure una exposició d’artistes ucraïnesos sobre la guerra i la situació actual.

Ara a finals de curs, hem rebut una carta de l’Ibrahima que compartim amb vosaltres.
Ha sigut un projecte molt interessant i original, i desitgem que aquesta fascinant novel·la arribi a més gent, ja que ha sigut molt enriquidor llegir-la.

R i A

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>