Torna La Marató de TV3

La qüestió? Resoldre qüestions.

La Marató de TV3 és un projecte solidari impulsat per Televisió de Catalunya i la Fundació La Marató de TV3 i enfocat a obtenir recursos econòmics per a la investigació científica de malalties que, ara per ara, no tenen curació definitiva. No tot és obtenció de fons dins del marc de La Marató de TV3. Fa una important tasca de sensibilització a la població catalana respecte a les malalties a les quals es dedica i a la necessitat de potenciar la recerca científica per prevenir-les i/o curar-les. Per a La Marató és tan important la recaptació de diners com la divulgació científica, la conscienciació i l’educació de la societat en la cultura científica.

A l’Institut de Tossa de Mar anualment rebem la visita de l’Enric Font (Professional de la Salut),  amb ell la qüestió és resoldre qüestions sobre l’edició de l’any corresponent.

 El 1992, TV3 va ser la televisió pública pionera a Espanya a fer un “telethon”. Aquest tipus de programa, amb llarga tradició televisiva als Estats Units i en altres països europeus, es va plantejar com un repte per a la televisió autonòmica de Catalunya que, a hores d’ara, ja està plenament consolidat.

El programa de televisió, que se celebra anualment al mes de desembre, té una durada aproximada de quinze hores en directe. Cada any el segueixen més de tres milions de persones, recapta una mitjana de 7 milions d’euros i genera una mobilització ciutadana tan extraordinària que s’ha consolidat com la gran festa de la solidaritat a Catalunya. Per això, és el programa que més fons recapta a l’estat espanyol i es situa al mateix nivell de les maratons internacionals de més prestigi. El programa combina la sensibilització, la divulgació científica i l’entreteniment. Per aconseguir els seus objectius, La Marató de TV3, que va néixer com un programa de televisió, ha anat evolucionant i creixent al llarg dels anys, i compta ara també amb dos puntals culturals com són el Disc de La Marató i el Llibre de La Marató a part de totes les activitats que s’organitzen arreu del territori català.

Uns anys més tard es va crear la Fundació de la Marató de Tv3 l’any 1996 per la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals amb la missió de fomentar i promoure la recerca biomèdica d’excel·lència, així com la sensibilització social sobre les malalties que es tracten al programa televisiu la Marató de TV3, mitjançant campanyes de participació ciutadana i actes de difusió i educació.

Aquest any la fundació ha decidit centrar una vegada l’atenció al càncer. El càncer és la primera causa de mort a Catalunya entre els homes i, la segona, entre les dones. Cada dia moren 28 persones de càncer, és a dir, més de 10.000 a l’any.

Gràcies a la investigació biomèdica, a Catalunya, la supervivència al càncer ha crescut un 7% en els últims 10 anys i la mitjana se situa, actualment, en el 55%. Però malgrat els avenços que s’han fet en tractaments, mètodes de diagnòstic i prevenció, la incidència del càncer segueix sent molt alta:

1 de cada 2 homes i 1 de cada 3 dones tindran càncer al llarg de la seva vida.

Cal seguir investigant per millorar la supervivència de les persones que tindran aquesta malaltia.

Què és el càncer?

Les cèl·lules del nostre cos creixen i es divideixen per formar cèl·lules noves, que reemplacen les que es van morint. Però, de vegades, aquest cicle s’altera i les cèl·lules no moren quan ho haurien de fer i creixen de forma invasiva sense els controls biològics normals del cos humà. Aquest procés s’anomena càncer.

En realitat, una mateixa paraula ens serveix per referir-nos a més de 200 tipus diferents de malalties: mama, còlon, pulmó, cervell, leucèmia, limfoma, pàncrees…

Generalment, el càncer rep el nom del lloc del cos on comença. Si s’estén a altres òrgans o teixits es produeix el que en diem metàstasi.

Quins tumors són els més freqüents?

  • En els homes, els càncers més habituals són els de pròstata (amb un supervivència del 90%), el colorectal (amb una supervivència del 55%) i el de pulmó (amb un percentatge de supervivència baix, del 15%, després de 5 anys des del moment del diagnòstic).
  • En les dones, el tumor més freqüent és el de mama (amb una supervivència del 90%), el colorectal (amb un 55% de supervivència) i el d’endometri (que amb una supervivència del 76% aviat quedarà desbancat pel de pulmó).

Podem prevenir el càncer?

Els experts calculen que més del 40% dels càncers es poden prevenir si se segueixen unes pautes de vida saludable:

  • No fumar
  • Activitat física moderada
  • Seguir una dieta saludable i controlar el pes.
  • Limitar el consum d’alcohol
  • Evitar l’exposició excessiva al sol
  • Vacunar-se
  • Fer les proves de detecció precoç

La recerca

Hi ha un 60% dels càncers que no sabem com es poden prevenir. Ens aquests casos, l’objectiu de la investigació és trobar mètodes per diagnosticar-los el més aviat possible i, així, poder aplicar tractaments més eficaços i augmentar-ne la supervivència.

Una gran oportunitat en aquest camp rau en el diagnòstic molecular del càncer que ens permet personalitzar els tractaments. En els propers anys també podrem veure el desenvolupament de la biòpsia líquida que, gràcies a una anàlisi de sang, serà capaç de detectar productes de les cèl·lules cancerígenes abans, fins i tot, de tenir cap símptoma i sense haver d’intervenir el pacient per obtenir mostres del seu tumor.

Tractaments:

Pel que fa als tractaments, cal seguir fent recerca en la immunoteràpia, que estimula el sistema immunitari propi de l’organisme per fer-lo lluitar contra el càncer. També cal avançar en els procediments multidisciplinaris actuals que combinen tractaments biològics dirigits a propietats de les cèl·lules malignes, quimioteràpia, radioteràpia i cirurgia, perquè cada cop siguin més personalitzats i, per tant, més efectius.

Un dels camps que genera una gran expectativa és el de la bioinformàtica i el tractament del bigdata relacionat amb el càncer. Fa falta programari i eines capaces d’analitzar tones de dades genètiques de pacients de càncer de tot el món per treure’n conclusions i ajustar cada cop més les teràpies.

El tractament del càncer en les persones de més de 75 anys i la millora de la qualitat de vida dels llargs supervivents de càncer són, també, dos dels reptes de la investigació.

És important ser conscients de la grandesa de la Marató de Tv3, representa un acte de solidaritat de tot un poble unit en contra d’una malaltia.

Fem entre totes i tots que la mort sigui el final de la vida, no el càncer.

Text i foto: Carles Couso Macaya, 1r Batxillerat.

Agraïments: Enric Font (professional de la salut i responsable de la xerrada de la Marató de TV3)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>