Els alumnes de 1r de batxillerat de ciències, els superordinadors i la ciència!

El dimecres 7 de novembre, els alumnes de 1r de batxillerat de ciències van assistir a una xerrada, a l’Auditori de l’Ateneu de Banyoles, organitzada pel SE (Servei Educatiu) Pla de l’Estany i emmarcada en el Programa d’Activitats de la Setmana de la Ciència del Pla de l’Estany, que enguany té lloc del 7 al 24 de novembre sota el lema “Nanociència. El poder de les coses petites”.

La xerrada sota el títol “Descobrint la natura amb superordinadors” va ser impartida pel Sr. Víctor Guallar, professor investigador d’ICREA (Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats) que ens va fer una descripció molt general de què són i com es fan servir els superordinadors per a estudiar la natura. En concret, del que tenim a Barcelona, Marenostrum 4, ubicat dins les instal·lacions del BSC-CNS (Barcelona Supercomputing Center-Centre Nacional de Supercomputació), que està situat a una antiga capella anomenada Torre Girona, a la UPC (Universitat Politècnica de Catalunya).

Ens va explicar de manera molt gràfica i amb animacions, com aquests superordinadors són una eina de gran valor per a la ciència i que són emprats en pràcticament totes les disciplines científiques (astrofísica, biomedicina, enginyeria …). Els científics els utilitzen per a grans càlculs, per gestionar grans quantitats de dades i sobretot, per fer experiments a través de la simulació. Avui dia, són una alternativa als laboratoris i a l’experimentació tradicional perquè permeten fer investigacions que en un laboratori convencional serien massa perilloses, massa costoses o simplement impossibles de fer.

Va parlar dels programes que permeten simular com determinats fàrmacs actuen sobre el nostre metabolisme. En aquest cas, les dades procedeixen de la química i la biomedicina i la simulació accelera notablement els temps de la investigació farmacèutica. També va explicar diferents projectes en els que estan treballant, com el de simulació de diferents òrgans humans. En concret va profunditzar amb la del cor humà, que s’utilitza per poder desenvolupar un model el més realista possible que permet als metges experimentar sobre els resultats d’una operació o un tractament a un determinat pacient d’una manera virtual, abans de fer-ho sobre l’òrgan real. En aquesta mateixa línia, estant treballant fins i tot en la creació de simulacions virtuals humanes a gran escala per ajudar als metges a crear una medicina totalment personalitzada. És a dir, s’està treballant en crear un doble digital del pacient, un avatar, que serveixi per fer simulacions d’accidents, per fer proves de fàrmacs, … així es podrien provar els tractaments mèdics en el nostre clon virtual abans de provar-los en nosaltres mateixos.

Pels alumnes ha estat una xerrada molt interessant i confien que en un futur no gaire llunyà tots podrem tenir el nostre avatar.