Experiències matemàtiques

El dia 3 d’abril de 2019, els alumnes de 2n d’ESO de l’institut Martí l’Humà vam fer una sortida a Tarragona per participar en unes activitats relacionades amb les matemàtiques.

El museu està ubicat en el Port de Tarragona i és un edifici baix però molt llarg, com un magatzem molt gran sense parets de separació a l’interior.

Els monitors ens van repartir en dos grups, uns van anar amb la Raquel a fer el taller de les cúpules i els altres amb en Juli per fer varies activitats relacionades amb les matemàtiques. El que més ens va cridar l’atenció és que per tot arreu hi havia cartells que deien “Prohibit NO tocar!”. Vam afrontar diferents reptes que ens van “obligar” a fer matemàtiques sense adonar-nos.

L’exposició està formada per diferents espais. Vam veure una sala molt gran amb exposicions de “Petites experiències matemàtiques” i una altra sala amb espais per realitzar tallers i construccions de cúpules.

En el taller de les “Cúpules de Leonardo” poden participar petits i grans i el repte és construir diferents estructures fent servir un sol model de peces de fusta que han d’encaixar entre elles. Si s’aconsegueix acabar-la, la cúpula és pot moure de lloc i et pots ficar sota d’ella. Semblava complicat però vam fer un bon treball d’equip. El més difícil va ser coordinar el grup perquè si alguns treballen més ràpid que els altres hi ha perill de que la cúpula es caigui o no es pugui aixecar.

Amb experiències d’aquest tipus l’aprenentatge de l’assignatura es fa molt més atractiu. Si ho sabem mirar, ens adonem de que les matemàtiques estan per tot arreu al nostre voltant.

Molts companys pensen que les mates són una assignatura difícil i avorrida. Encara que les mates tenen fama de ser una matèria pesada, aquesta vegada suposo que tots, sense excepció, vam poder comprovar que existeixen maneres entretingudes, emocionants i superdivertides d’aprendre mates. Un museu tan interessant, en el què t’ho pots passar molt bé compartint bons moments amb els companys o amb la família, és un encert segur per apropar les matemàtiques a qualsevol persona. Grans o petits tots troben coses interessants per tocar, tenint en compte que la “norma de la casa” és: “Prohibit NO tocar!”

La nostra visita va durar aproximadament tres hores i encara així no ens va donar temps per tocar-ho tot, per tant seria una bona idea tornar un altre dia i gaudir en família. Tothom pot fer una visita matemàtica i divertir-se una estona.

Personalment a mi em va agradar molt la sortida i jo crec que tothom s’ho va passar fantàsticament i espero que l’any vinent tornem a fer una sortida semblant a aquesta.

Ha sigut una experiència educativa, enriquidora i amb divertits moments amb amics i companys. Ens queden els bons records!

Fins la propera! Gràcies a tots!

Diana Andrada Ciufudean

2n ESO C

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>