L’Associació Egueiro

Molt probablement, hores d’ara ja tots els membres que integreu la comunitat educativa de l’INS Els Planells, àvids de notícies publicades a la nostra web, sou molt conscients que en el marc del projecte científic que els Lego DOGtor’s han presentat a la First Lego League d’enguany, el nostre institut ha iniciat un camí de col·laboració i creixement mutu amb l’Associació Egueiro.

Creiem raonable, fer-vos esment de què és l’Associació Egueiro i quina és la seva activitat diària.

L’Associació Egueiro nascuda el 1984 a La Rioja, en ser fundada per José Julián García Durán, va començar la seva activitat a Catalunya el 1989. Es tracta d’una entitat sense ànim de lucre que treballa per la rehabilitació, formació i reinserció de persones amb problemes de drogodependències.

Aquesta entitat forma part de la Xarxa d’Atenció a les Drogodependències de la Generalitat de Catalunya i col·labora amb la Secretaria d’Inclusió Social i de Promoció de l’Autonomia Personal (SISPAP) i amb la Direcció General d’Execució Penal a la Comunitat i de Justícia Juvenil a l’Àrea de Mesures Penals Alternatives, així com amb diverses comunitats autònomes en matèria d’atenció al drogodependent.

La missió fixada per Egueiro és la d’oferir una atenció residencial professionalitzada a les persones amb conductes addictives, amb un programa terapèutic individualitzat, orientat a l’extinció de les conductes addictives i la millora de la salut de l’usuari. Per al treball d’aquesta missió, Egueiro es fonamenta en la convicció que un internament residencial temporal és una eina bàsica, alhora que necessària, per a persones amb conductes addictives. La inserció en una Comunitat Terapèutica els permet afavorir el treball de valors com la pròpia responsabilitat, el respecte, la tolerància o la sinceritat, així com el paradigma del treball com a valor social de reinserció o el valor de la col·lectivitat per sobre de la individualitat.

Tota aquesta activitat de fort contingut social que l’Associació Egueiro realitza s’estructura al voltant de dues tipologies de recursos, les Comunitats Terapèutiques i els Pisos amb suport per a la reinserció.

Un exemple de Comunitat Terapèutica és el centre de Torreblanca (Ponts), al voltant del qual els Lego DOGtor’s han dissenyat el seu projecte científic. Es tracta d’un centre que acull usuaris drogodependents politoxicòmans i que està inclòs en el programa terapèutic d’abordatge de les toxicomanies en la seva segona fase, esdevenint un centre de formació pre-laboral per als usuaris que hi romanen.

Com a resultat de la participació dels Lego DOGtor’s en la First Lego League, s’ha establert un projecte de col·laboració entre l’Associació Egueiro i l’Institut Els Planells que s’estructura al voltant de dos grans eixos:

  • Programació d’activitats assistides amb gossos en risc d’exclusió a Torreblanca, sota el guiatge i la supervisió del terapeuta Àngel Schwartz del CTAC (Centre de Teràpies Assistides amb Cans)
  • Programa de prevenció de drogodependències a l’INS Els Planells, amb l’establiment de grups de treball i reflexió entre els usuaris de Torreblanca i els alumnes de 4t ESO del nostre institut.

Es tracta d’un projecte engrescador que busca una millora certa en la formació personal i integral dels usuaris de Torreblanca i dels nois i noies del nostre institut, així com de les condicions de vida dels tres cadells amb què es treballa en la teràpia assistida.

És un projecte que ens il·lusiona i del qual us en volem fer partícips. Atents com sempre a la nostra web, que en els propers dies anirem publicant píndoles de l’evolució real d’aquest gran projecte ja dut a la pràctica.

Galeria fotogràfica

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>