FLL Lleida 2016: crònica d’un somni

IMG_20160225_192447

El dissabte passat va tenir lloc a Lleida la competició científica i de robòtica First Lego League. Per cinquè any consecutiu, l’Escola Politècnica Superior de la Universitat de Lleida va acollir l’esdeveniment  que aquest cop comptava amb 27 equips inscrits, prova clara de l’èxit i bona rebuda de la convocatòria.

L’INS Els Planells ha participat en aquest concurs tots els anys i n’ha obtingut una valoració molt positiva (2012, premi al Millor Entrenador; 2013, premi als Valors;2014, primer premi a Lleida i passi a la final estatal celebrada a Barcelona; 2015, segona posició a Lleida, final estatal a Tenerife amb premi al Treball en Equip i classificació per la final a Johannesburg, on vam obtenir el premi a la Presentació). És interessant destacar l’evolució, perquè cadascuna d’aquestes intervencions ha aportat el seu granet de sorra a l’experiència dels entrenadors (Jordi Trilla, impulsor i alma mater del procés, i Montse Miralles,veu artística); a la dels equips, que s’han retroalimentat  i han gaudit de l’expertesa dels seus companys; i a la del del centre i la comunitat, que poc a poc ha anat prenent consciència de la dimensió i importància de la convocatòria.

Aquest curs, l’institut s’hi presentava amb l’equip The Re-bbish format per alumnat de 4t d’ESO que cursa l’optativa de tecnologia. El repte de la FLL en aquesta ocasió era el Trash Trek,  o com buscar noves formes de gestionar els residus. L’alumnat havia de pensar com a científics i enginyers i resoldre un problema real relacionat amb aquest tema en el Projecte científic, construir i programar un robot autònom per resoldre una sèrie de missions al Joc del Robot i guiar-se pels valors FLL (inclusió, descobriment, coopertició, respecte, treball en equip) al llarg del procés.

Amb tot això en ment, The Re-bbish va començar molt aviat la feina i a primers de setembre va fer un curs d’iniciació a la programació Lego amb l’Andreu Culleré d’ENGIJOC.24

 

 

 

 

A l’octubre van participar al World Robot Olympiad (WRO), competició de robòtica a escala mundial. Aquesta competició, organitzada per World Robot Olympiad Advisory Council, neix als països asiàtics l’any 2000 i amb els anys s’amplia a la resta del món. L’any 2013 s’inicia a Espanya promoguda per la fundació EducaBot. Una de les diferencies respecte a d’altres concursos és que el robot que utilitza l’equip s’ha de construir el mateix dia de la prova i les regles del joc són anunciades amb antelació menys una, que es pot anunciar el mateix dia de la prova. El nostre equip va comptar amb l’assessorament del Lluc Martí  (Parxi’s Fury, 2014) i del Xavier Martí (Pitalegòrics, 2015), tots dos alumnes de batxillerat, de 2n i de 1r respectivament. Us deixem unes imatges d’aquell dia.

654321

Paral·lelament a aquesta frenètica activitat robòtica, l’equip va anar desenvolupant el projecte científic. Quin seria el seu repte?: la creació de contenidors intel·ligents que són capaços d’identificar als usuaris i registrar el seu “nivell” de reciclatge, per a què aquest sigui més responsable i qui millor recicli, pagui menys en impostos. Gairebé res! Com plasmar aquella fantàstica idea? Hi havia molta feina per fer!

Entre d’altres actuacions, que van incloure xerrades amb experts de la EPS i del Consell Comarcal i trobades amb l’alcalde de Baldomar (localitat on volien implantar el seu projecte innovador), The Re-bbish va fer una sortida a l’abocador i deixalleria de la Noguera que va resultar impactant, ja que van prendre encara més consciència de l’enormitat del problema i de la necessitat de buscar solucions.

IMG_20160301_10382120151118_155751DSC_0036120151118_1625401

A les classes de Visual i Plàstica feia dies que treballaven en el mural que hauria de plasmar el valors de la FLL: un gran mapamundi, construït a partir d’elements reciclats. A més, van engegar una campanya de reutilització del paper al centre per convertir-lo en petites obres d’art. Us incloem una presentació de fotografies que il·lustren millor que les paraules l’interessant procés.

L’equip i els entrenadors, juntament amb la Carme Pascual (professora de tecnologia) es van plantejar unificar el projecte Lego amb un altre que també es duia a terme al centre, l’Arduino. Aquest és un programari lliure que permet la creació d’aparells a partir de l’electrònica i la programació. Era inviable desenvolupar-los independentment,  així que els van fusionar i van utilitzar el programa per construir els contenidors intel·ligents. A principis de febrer van assistir a una fira Arduino, al CosmoCaixa, on van poder exposar el seu projecte.

Després de tants mesos de feina, l’objectiu de la FLL ja es perfilava com una realitat tangible. Uns dies abans de la trobada, l’entrenador Jordi Trilla i dos representants dels equips d’edicions anteriors (Lluc Martí i Xavier Martí) van anar al programa Cafeïna de Lleida TV per explicar la seva experiència a la FLL. The Re-bbish estava fent les competències bàsiques i no va poder assistir-hi.

Finalment arriba el dia de la trobada. Amb molts nervis i molta il·lusió porten la feina de tant temps per compartir-la amb tothom. La jornada està plena d’emoció i diversió. L’ambient de la competició és feroçment entretingut i d’infart, en ocasions. El nostre robot comença una mica fred però, poc a poc, va remuntant. L’exposició surt rodona i The Re-bbish és capaç de transmetre l’emoció de la proposta.

Per si fos poc, compartim l’experiència del dia amb tota la gent que ens ha anat acompanyant al llarg del camí: Lluc, Xavier, Adrià, l’equip dels Pitalegòrics (que reben un càlid homenatge en el moment de l’entrega de premis), companys de classe i ex-companys de l’insti que ja estan a la facultat, familiars d’alumnes d’aquest any i d’altres edicions, professors del centre, amics… vaja, una gentada! Què afortunats som de comptar amb aquest suport. Si alguna cosa ens ha quedat clara després de l’experiència d’aquests passats cursos és que el procés de la FLL és una carrera de fons que necessita molt treball, constància i esforç, i que no podria aconseguir-se sense el recolzament de tots els que tenim al nostre voltant.

A continuació, us deixem una galeria de fotografies de la jornada i un parell de vídeos (l’especial de Lleida TV sobre la FLL’16 i un resum curt fet pel Servei de Reproducció i Imatge de la UdL)

Per cert! Vam guanyar el 1r Premi de la Fundació Scentia, i juntament amb el Mullarero’s Team del Colegio Santa Ana de Fraga, ens hem classificat per la final estatal que tindrà lloc a Girona el 12 i 13 de març. A continuar somiant!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>