Dijous dia 26 de gener de 2023, l’alumnat de primer d’ESO va anar fins a Agramunt a visitar quatre espais emblemàtics d’aquesta vila de l’Urgell.
A primera hora del matí, ben protegits amb bata i casquet d’un sol ús, fem la primera visita a l’empresa CONSIST, on la Núria i l’Ares ens expliquen la història de la indústria, i ens acompanyen pel circuit de producció de bosses de plàstic i paper que s’utilitzen per envasar tot tipus de productes, des de menjar per animals a ciments i morters per a la construcció, bosses de paper del supermercat, i fins i tot bosses d’escombraries.
Canviem d’espai i anem fins a la xocolateria JOLONCH, on el mestre xocolater, l’Alfons, ens convida a fer un passeig en el temps i ens mostra com es feia i se segueix fent la xocolata a la pedra, de manera artesanal i amb la maquinària de l’època. Acabem amb un tastet d’aquesta beguda dels déus i agafem escalforeta per anar a la següent parada.
Arribem a la plaça Major on ens espera en Jaume que començarà per mostrar-nos la gran portalada de l’ESGLÉSIA ROMÀNICA DEL SEGLE XII, declarada bé cultural d’interès nacional, ens explicarà com i quan es va resoldre el misteri del Romeu i la Julieta agramuntins, i acabarà per guiar-nos a un passat no tan llunyà (1936-39), on hi havia gent valenta lluitant contra el feixisme, que s’amagava dels bombardejos en un refugi sota aquesta mateixa església, recuperat del silenci només fa vint anys.
Per acabar, ens apropem a TORRONS VICENS. Allà hi trobem el Jaume que ens acompanyarà en la visita a l’espai museïtzat on ens explicaran la història de l’empresa, dels torrons, i de la xocolata. El cacau arribà d’Amèrica, el sucre de l’Índia, i el 1770 a Agramunt, en fan la primera mescla per assaborir tot l’any. Abans de marxar, fem un tastet de torrons de mil gustos i colors, que de tan bons no en queda cap engruna.
Un matí ple d’experiències que de ben segur no oblidarem!