Tastets educatius 3: l’escola a casa

L’educació a casa o escolarització a casa és un mètode d’educació informal que consisteix a educar als infants a la pròpia llar, habitualment per membres de la família, típicament els pares, mares o un tutor. De fet, és també la que ja es dóna abans de l’educació formal obligatòria, i sovint és impartida per la pròpia família o comunitat.

http://www.ccma.cat/tv3/alacarta/retrats/lescola-a-casa-homeschooling/video/5590408/

Les famílies no estan en contra del dret a l’escola pública, al contrari, però sí reclamen igualment la no-obligació d’aquesta. La ideologia en què es fonamenta és que l’educació forma part de la criança i que, si els pares volen i poden permetre-s’ho, per formació i temps, aleshores poden donar als fills una educació ideal i amb els seus valors, tant pel que fa a continguts com als mètodes, en comptes dels imposats per un règim o Estat. És un mètode en alça i més freqüent a països com els Estats Units que al sud d’Europa. Als Estats Units, el percentatge de nens entre cinc i disset anys educats a casa gairebé es va duplicar de 1999 a 2012.

Tot i això, segons el país, l’educació a casa pot ser legal, il·legal o alegal. Socialment, també les percepcions, prestigi i estatus depèn dels països. Generalment es fa en educació infantil, primària o secundària i batxillerat, podent després els estudiants accedir a la universitat, si volen, fent les mateixes proves que els altres nois i noies. La característica principal de l’educació a casa és el seu eclecticisme, i de fet inclou nombrosos mètodes i submètodes, amb continguts i mètodes més o menys clàssics o tradicionals, més o menys estructurats, més o menys autònoms, etc. Hi ha cooperatives d’educació a la llar. S’han fet nombrosos estudis sobre aquesta mena d’educació i sembla que el rendiment acadèmic dels alumnes, si es reinsereixen en escoles públiques o privades, i a la universitat, és molt alt, cosa que se sol explicar per l’educació rebuda personalitzada i individualitzada. D’altra banda, en aquesta mena d’educació el nivell assolit depèn del dels pares. En general, sembla que no només no tenen cap problema de socialització sinó que en general són més actius amb la comunitat, de voluntariat i en participació cívica, social i política. Un estudi mostraria que a més es declaren més feliços. En els últims anys, l’educació a domicili s’ha convertit en un tema important de discussió internacional, considerada com una alternativa al sistema educatiu tradicional. Viquipèdia

El programa “Retrats” de TV3 es desplaça al delta del Llobregat per conversar amb tres pares que han decidit no escolaritzar els seus fills i educar-los a casa. Aquesta opció, també coneguda com a “homeschooling”, és una pràctica legal als Estats Units i a Europa, excepte a Espanya, Suècia, Grècia i Alemanya. Jaume Barberà també parlarà amb alguns fills dels convidats, que explicaran com viuen o han viscut aquesta experiència educativa.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>