Visita a Expo del CCBB sobre IA preparant la LLiga de Debat 2024.

Un grup d’estudiants de Quart de l’ESO, Primer i Segon de Batxillerat, participants en la Lliga de Debat de la Universitat de Barcelona vinculada a la Xarxa Vives, han tingut l’oportunitat de submergir-se en el fascinant món de la intel·ligència artificial (IA) a través d’una exposició única al Centre Cultural del Banc de Barcelona (CCBB) aquest passat dimarts 12 de desembre.

La primera secció titulada “Món de dades”, explora la percepció de la IA del món com un conglomerat de dades. Els estudiants han pogut comprendre com el big data és fonamental per a l’extraordinari desenvolupament de la IA. Al llarg de diferents estacions, van aprendre com els sistemes de IA, basats en algoritmes numèrics, interpreten paraules, imatges i sons.

Un aspecte clau d’aquesta exposició és la importància dels mitjans digitals, com els telèfons mòbils i Internet, en la recopilació de dades. Això subratlla com la nostra interacció diària amb aquestes tecnologies contribueix al creixement de la IA, sovint de manera inconscient.

La segona secció de l’exposició, “Màquines que pensen”, va provocar intensos debats entre els alumnes. Aquí es va qüestionar si la IA pot ser considerada realment intel·ligent, donant llum a la història de la IA des de les èpoques de Babbage, Lovelace i Turing fins avui.

El punt culminant de la visita va ser la secció “El somni de la IA”, on es va explorar la fascinació humana per crear entitats intel·ligents i autònomes. La connexió de la IA amb camps com el sintoísmo, el judaísmo o la literatura gòtica va ser especialment reveladora.

Finalment, “Transformació permanent” va obrir una finestra a les qüestions filosòfiques sobre la distinció entre el natural i l’artificial. Es va debatre sobre el futur de la IA en àmbits com el cinema, la literatura i la música, destacant com l’art reflecteix i influeix en les transformacions socials.

Aquesta experiència no només ha ampliat els horitzons dels nostres estudiants sobre la IA, sinó que també els ha proporcionat una base sòlida i perspectives noves per a la seva pròxima participació en els debats que se celebraran a la Universitat de Barcelona a febrer de 2024, on podran aplicar i compartir el coneixement adquirit.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>