Llocs d’interès

FALTA POSAR IMATGES

Castell de Balsareny
El castell de Balsareny és sens dubte el monument més representatiu i carismàtic de la població i un dels més coneguts de la comarca. És ben visible no solament a causa de la seva situació, sinó també a causa de la seva mida i del seu bon estat de conservació. Present des dels orígens en els esdeveniments de la història del poble, l’actual fesomia de l’edificació correspon al més pur estil gòtic civil català i data del segle XIV.

Església Parroquial de Santa Maria
Surt esmentada per primera vegada el 1009. De l’antic edifici preromànic només queden unes restes a la façana, a la nau central i al campanar. Es troba dins l’antic terme del castell, al lloc on després sorgí l’actual població. Molt aviat degué tenir la categoria de parròquia, que conserva encara avui. És un edifici que fou erigit cap a les darreries del s.XIII, però seguint encara els cànons imposats pel romànic. Els segles XVI-XVII s’hi feren importants reformes.

Fortí del Maurici
Fortí situat damunt del serrat del Maurici, del qual pren nom. Es troba a prop del poble, al costat de la carretera que va cap a Súria i a l’altra banda de l’actual Eix del Llobregat. Malgrat tractar-se d’un dels millors exemples d’arquitectura militar del segle passat, no s’arribà a construir del tot.Tot i ser edificat per a defensar-se dels carlins, durant la primera carlinada fou ocupat pel Comte d’Espanya, que assetjava Balsareny.

Ermita del castell
Al costat mateix de la fortalesa, (en un replà que hi ha a migjorn d’aquesta) i en un excel·lent estat de conservació, s’alça la capella, un magnífic exemple de l’austeritat i la puresa del primer romànic català. La parròquia de Santa Maria és esmentada ja l’any 1039; l’edifici actual conserva la nau central, del s.XII, rematada per un absis semicircular. Ampliada el s.XVII amb una capella lateral d’estil barroc, havia estat dedicada anteriorment als sants Iscle i Victòria.

Mas de Puigdorca
Mas i antic lloc, al sector oriental del terme, a l’esquerra del Llobregat. L’església de Sant Jaume, esmentada ja el 1154, depenent de la jurisdicció de Balsareny (11 cases el 1685); fou renovada al s.XVIII.

Pintures de Josep Obiols al Casal Mare de Déu de Montserrat
Murals a la capella del Casal de Balsareny (1945).

Església de Sant Esteve de la Colònia Soldevila
Documentada al 1038, l’església romànica de Sant Esteve, situada a la colònia tèxtil del mateix nom, és un altre monument digne d’admiració.
Originàriament constava d’una nau rectangular. De la primitiva edificació es fa patent una part de la nau i l’absis central.
El 1942 s’amplià, afegint-hi dos absis neoromànics. Modernament s’hi han fet restauracions que permeten de descobrir una part de l’antiga edificació.

Santa Maria de Ferrans o Sobirana
A la carretera de Súria, en un petit serrat que domina la vall de Ferrans, i construïda durant el s.XII, trobem una altra peça arquitectònica interessant, restaurada amb gran encert.
L’església de Sant Ramon, actualment desafectada, és una antiga parròquia; d’estil romànic tardà, forma un sol cos amb la masia de Sobirana, de la qual pren el nom.
De dues naus, fou reformada al s.XIII, quan es va bastir el campanar. El 1979, després d’una restauració, fou beneïda i restablerta al culte.

Sant Vicenç de Ladernet
Tot i trobar-se en estat ruïnós, es pot apreciar encara amb total claredat l’estructura i gran part de l’interior d’aquesta església preromànica, situada en un indret emboscat, estès a la riba esquerra de la riera de Conangle, propera al mas Candàliga i sota la torre de Castellnou, a la banda ponentina del terme.
El lloc i l’església apareixen citats el 1035. Hi ha la tradició d’haver-se aplegat en aquesta capella, vers els segles XVI-XVII, un petit grup de donades.