L’escola

Trets identificatius

Som un centre d’Educació Infantil, Primària i Secundària  públic, depenent del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya.

Al nostre centre s’imparteixen les etapes de segon cicle d’Educació Infantil: 3, 4 i 5 anys, d’Ensenyament Primari: de 6 a 12 anys, i de Secundària: de 13 a 16 (començant el curs 21-22 i augmentant un nivell per curs).  Organitzativament dividim els nivells en quatre cicles: Educació Infantil (P3, P4, P5), Primer cicle (1r, 2n i 3r), Segon cicle (4t, 5è i 6è) i ESO (1r, 2n, 3r i 4t).

Horari escolar

L’horari del nostre centre és:

PRIMÀRIA:

– Matins de 9 a 12’30 hores.

– Tardes de 15 a 16’30 hores.

SECUNDÀRIA:

– Matins de 8 a 13 hores.

– Tardes de 15 a 16’30 hores.

Les llengües

L’escola Guillem és una escola catalana, per tant totes les activitats que promou i els aprenentatges que imparteix des de l’Educació Infantil es fan en aquesta llengua.

El castellà es considera com a segona llengua i s’introdueix a partir de primer curs del Cicle Inicial i a partir de C. Mitjà ja té un tractament igual que la llengua catalana, el què permet garantir el domini de les dues llengues al final de l’etapa.

Pel que fa a l’idioma anglès es comença a impartir en el Cicle Inicial a nivell oral i es continua de forma progressiva durant tota la Primària. Des de l’any 2003 es porta a terme un projecte d’innovació en aquesta àrea, posant èmfasis especial en el treball de la llengua oral, a partir de desdoblaments de grups, contacte més sovintejat, i ampliació dins el possible.

Atenció a la diversitat

Un dels objectius del centre és adaptar la metodologia i els continguts que cada alumne ha d’adquirir, al seu propi ritme de treball i al seu nivell d’aprenentatge.

Material comunitari

L’escola considera convenient que tot el material fungible que es faci servir sigui comunitari. Aquesta és una fórmula que ens permet treballar amb material col·lectiu de forma àgil i disponible en qualsevol moment, cosa que seria més problemàtica si fos cada alumne qui ho hagués de portar de casa seva (oblits, pèrdues…), i sobretot per inculcar els valors de la igualtat i la cohesió social.

Llibres socialitzats

Es va iniciar aquest projecte coorperatiu el curs 2005-06 en el qual el centre va començar a rebre una subvenció del Departament d’educació per aquest fi. Amb aquesta subvenció es va aconseguir poder comptar amb tots els llibres de text socialitzats, en els quals no s’hi ha d’escriure, a més d’altres recursos complementaris com diccionaris, atles, materials de matemàtiques, llengua oral…

A banda dels anys en els quals es va poder disposar de les subvencions del Departament d’educació, les famílies de 3r fins a 6è, paguen una quota anual pel manteniment dels llibres socialitzats.

Actualment i a causa de les mesures d’austeritat de la Generalitat, ja no rebem cap subvenció i mantenim els llibres socialitzats amb els ingressos de les quotes de les famílies.

Règim Disciplinari (Normes d’organització i funcionament del centre). Les NOFC.

La disciplina i l’ordre són aspectes fonamentals, ja que hem de garantir unes condicions mínimes que permetin un ambient de convivència i treball adequat per al progrés integral dels nostres alumnes.

Els alumnes de l’escola han de justificar totes les seves faltes d’assistència.

El règim disciplinari del centre aplica la normativa LEC, el decret d’autonomia de centres i el decret de direccions; així com les modificacions fetes en el PEC, i l’aprovació de les NOFC.

Altres activitats

L’escola també es planteja tot un seguit d’activitats col·lectives on participin tots els alumnes dels diferents cicles de forma conjunta. Durant cada curs i en dates variables se celebren les Jornades Culturals al llarg d’uns tres dies aproximadament. Al voltant d’un tema monogràfic, diferent per a cada curs acadèmic, es programen tot un seguit d’activitats diverses que d’alguna forma trenquen amb la rutina de les tasques acadèmiques més habituals.

Per altra banda, l’escola, conjuntament amb les entitats del poble corresponents, ensenya als alumnes de 5è i 6è el Ball de la Faixa i el Ball de Bastons -balls tradicionals del poble-, respectivament.