Joan Perucho

Joan Perucho i Gutiérrez (Barcelona, 1920-2003) és un dels escriptors més destacats de la literatura catalana del segle XX. De ben jove va combatre en la guerra civil espanyola, i quan es va reincorporar a la vida civil, va iniciar els estudis de dret i posteriorment va ser jutge.

Les obres de Perucho són molt originals i imaginatives. Hi podem trobar molts elements de la temàtica fantàstica: viatges a través del temps, vampirs, plantes màgiques, aigües encantades, monstres erudits, espies, anacoretes del desert…

Va debutar en el món literari com a poeta amb Sota la sang (1947), al que segueixen Aurora per vosaltres (1951), El mèdium (1954) i El país de les meravelles (1956). El 1957 es passa a la novel·la amb Llibre de cavalleries i, més endavant, amb Les històries naturals (1960), la seva obra més coneguda. Durant tota la seva vida va estar molt pendent de les tendències en la cultura i l’art, i fruit d’aquest interès va escriure molts articles de diverses temàtiques, sobretot de crítica d’art, de gastronomia, d’assaig i de viatges. A partir de 1980, va tornar a escriure novel·les amb Les aventures del cavaller Kosmas (1981) i Pamela (1983), i també es va dedicar a la poesia amb el poemari titulat Quadern d’Albinyana (1983).

La seva trajectòria va ser reconeguda amb el Premi Nacional de Literatura (1995) i la Medalla d’Or al Mèrit Artístic de l’Ajuntament de Barcelona (2001), entre d’altres. Va ser Doctor honoris causa per la Universitat Rovira i Virgili, membre de l’Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona i soci d’honor de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana.

Joan Perucho va estar molt vinculat a Albinyana, que va conèixer gràcies al seu amic, l’escultor Apel·les Fenosa. Hi va comprar la casa número 9 del carrer Major, coneguda amb el nom de Cal Groc, on hi passava alguns caps de setmana i els períodes estiuencs. El poble és present en alguns dels seus textos: en el poemari Quadern d’Albinyana, o quan Perucho dedicava escrits seus a ‘El fantasma d’Albinyana’, el que s’apareixia a Cal Groc segons l’escriptor, o ‘L’àngel d’Albinyana’, el del campanar, al poemari ‘Cendres & diamants’.

L’escola del poble duu el seu nom des de l’any 1995 i ja fa una colla d’anys que l’Ajuntament organitza pels volts de Sant Jordi un concurs literari amb el seu nom per recordar-lo. L’any 2019 es van presentar els nous capgrossos del poble, que representen els personatges de Les històries naturals i el Monstruari fantàstic, a més del propi escriptor, amb un procés de creació que va implicar famílies del poble.

Aquest mateix any, el 20 de juny, s’hi va estrenar la cantata Els somnis de la Pamela, un recorregut musical cantat per alguns llibres de Joan Perucho, composada i harmonitzada pel professor de música de l’escola i interpretada per tot l’alumnat.

L’any 2020, centenari del seu naixement, es va celebrar l’Any Joan Perucho amb diverses activitats arreu de Catalunya i a la nostra escola.

 

Per a més informació sobre Joan Perucho, cliqueu en el següent enllaç: https://ca.wikipedia.org/wiki/Joan_Perucho_i_Gutiérrez