Experimentem a 6è

Amb els alumnes de 6è  vam fer un experiment per treballar l’energia calorífica del sol i els colors.

Hipòtesi  de l’experiment : la hipòtesi era si es podrien rebentar uns globus de colors  amb la calor obtinguda de l’energia solar i amb l’ajuda d’una lupa? Sí? No? Per què?

Si es rebenten… ho faran  al mateix temps o hi haurà diferència depenent del color que tinguin? Colors Negre, blanc, taronja i verd.

Materials:

  • Globus de colors : és important que n’hi hagi de blanc i de negres, a més d’altres colors.
  • Lupes
  • Un dia assolellat.

Procediment (com ho farem):

Vam fer  parelles i cada un amb  4 globus: 1 negre, 1 blanc i dos d’altres colors(taronja, verd…).

Vam anar al pati i vam botir els globus, cada parella un de cada color. Vam col·locar la lupa a prop i vam observar  si es complien  les hipòtesis que ens havíem plantejat:

Conclusions (què hem après):

Aquest experiment serveix per comprovar la reflexió de la llum. Quan la llum blanca del sol, que conté tots els colors de l’arc de sant Martí,  xoca contra un objecte opac, absorbeix tots els colors i reflecteix només un, el color que veiem. Per exemple, si veiem un objecte de color verd, aquell objecte absorbeix tots els colors i reflecteix el color verd, que es el seu color. Amb el blanc passa que absorbeix tots els colors i els reflecteix tots, per això és blanc. . I amb negre el contrari: absorbeix tots els colors i no en deixa anar cap. Per això és negre.

Aplicacions pràctiques de l’experiment: per això a l’estiu el color de la roba és més blanc o més clar. Les cases de llocs on fa molta calor les pinten de blanc perquè no s’escalfin tant. Cotxes de color blanc no s’escalfen a dins tant com cotxes de color negre.

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>