Una cromatografia és una manera molt senzilla i fiable de diagnosticar la vida i la fertilitat del nostre sòl

Una cromatografia és una imatge de la vida i de la destrucció o regeneració del sòl. Ehrenfried E. Pfeiffer a La fertilidad de la tierra va experimentar amb cromatografies de sòls i va dir que era el mètode millor per predir la fertilitat d’un sòl i la seva regeneració.

La cromatografia valora les 3 M de la fertilitat del sòl (matèria orgànica, minerals i microorganismes) mitjançant l’anàlisi holístic dels colors, les zones, la integració de zones i els patrons obtinguts.

En terres on s’han practicat treballs respectuosos amb el sòl segons criteris orgànics surten imatges de vida, amb colors crema, grocs, ataronjats. En terres treballades amb químics i ús abusiu de maquinària pesada surten cromatografies que indiquen destrucció.

La tècnica es molt senzilla de realitzar. Només cal una formació pràctica en la interpretació associada al maneig del sòl.

Un sòl viu donarà aliments amb millor poder nutricional i hi ha estudis que així ho avalen.

Observeu la següent cromatografia de sòl de 2014


Es veu la falta de vida d’aquest sòl destruït per l’impacte dels agroquímics de síntesi, esgotat de matèria orgànica, molt mineralitzat i amb absència de vida microbiana. És un sòl que depèn dels agroquímics per a obtenir bones produccions.

Cromatografia de la finca ecològica de l’Escola agrària d’Alfarràs. Observeu els colors, la integració de zones i la zona externa, indicadora de vida microbiana al sòl.

Aquesta explotació està en producció ecològica des de 2010, avui completament regenerada. Aquest és un sòl completament autònom per a obtenir bones produccions.

Aquests continguts els treballa el professor Ignasi Casanovas al Mòdul 1 de Fonaments agronòmics, Unitat Formativa d’Aigua, sòl i fertilització, on realitzarem cromatografies de sòl. També us podeu inscriure a un curs de Cromatografies ( 12 h) o bé realitzar un curs de Producció agrària ecològica
( 30h).