L’entrevista: Joan Gòdia, Director General d’Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia

Aquest mes d’octubre, des del Servei de Formació Agrària, unitat del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC) que s’encarrega de gestionar la xarxa d’Escoles Agràries de Catalunya, entrevistem Joan Gòdia, el nou Director General d’Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia del DACC.

En Joan va treballar durant 6 anys a l’Escola Agrària de Vallfogona de Balaguer, exercint de director del centre i també, de docent en l’àmbit de la ramaderia. Durant els últims anys ha passat per diversos llocs del Departament i des del passat agost afronta un nou càrrec: Director General d’Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia.

Una de les seves funcions actuals és la de planificar els plans i programes de formació i transferència tecnològica. La qual cosa significa que seguirà treballant amb la xarxa d’Escoles Agràries.

Us convidem a conèixer-lo una mica millor a la següent entrevista.

 

  • La teva història amb les Escoles Agràries s’inicia a Vallfogona de Balaguer, on vas exercir de professor i director. A quin any vas començar a treballar-hi i quant de temps vas estar-hi?

A l’Escola Agrària de Vallfogona de Balaguer, vaig començar l’any 1994 fins al 2000. Durant aquesta etapa vam celebrar els 25 anys del centre.

  • Quines matèries imparties com a docent i quines tasques vas assumir al centre a part de la direcció?

Vaig impartir classes de ramaderia en formació reglada i vaig coordinar cursos de ramaderia en formació no reglada. A part de la direcció, també exercia les funcions de gerent, que incloïen la gestió de la finca de Castell del Remei.

“La meva etapa a l’Escola Agrària de Vallfogona de Balaguer la recordo com una de les millors de la meva vida professional.”

  • Segur que després de tot el temps que vas estar a l’Escola Agrària de Vallfogona de Balaguer, et vas endur molts records i aprenentatges. Què en destacaries d’aquells anys al centre?

La meva etapa a l’Escola Agrària de Vallfogona de Balaguer la recordo com una de les millors de la meva vida professional. En una escola els límits te’ls poses tu mateix, sempre pots trobar nous reptes per millorar la tasca docent. També recordo la relació que s’estableix amb l’alumnat, amb alguns dels estudiants encara ens truquem i ens veiem de tant en tant.

  • I de la teva tasca com a director què en subratllaries?

Recordo que era una escola amb moltes dificultats per la manca d’alumnat. Vam apostar per iniciar un cicle formatiu que no es feia en cap altra escola, el de ramaderia, i això es va traduir en un increment molt important d’estudiants.

  • Explica’ns alguna anècdota del teu pas per l’escola, que haguessis viscut amb l’alumnat o professorat, i que pugui servir de consell o inspiració per a la resta de docents i equips directius de les Escoles Agràries.

Hi havia un alumne que tenia poca motivació per estudiar i amb el que tenia moltes discussions sobre el seu futur i l’oportunitat que deixava escapar per no aprofitar el temps. Després de 2 anys d’estira-i-arronsa va deixar l’escola, però alguna cosa li va quedar d’aquest debat, ja que va crear una empresa que ha esdevingut un èxit. Després del seu pas per l’escola hem parlat uns quants cops i sempre recorda que gràcies a les reflexions d’aquella etapa de la seva vida va decidir escollir el camí de l’emprenedoria, creant la seva pròpia empresa.

  • Després de deixar l’escola i durant els últims anys, has treballat en diversos òrgans del DACC. Des del mes d’agost, afrontes un nou càrrec: Director General d’Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia. Què és el que t’impulsa i t’encoratja més de les teves noves responsabilitats?

He tingut la sort de cada 5 anys, aproximadament, passar per diversos llocs del Departament, la qual cosa m’ha permès tenir una visió molt transversal. Ara, des de la Direcció General, em motiva poder impulsar polítiques que durant aquests anys he anat veient que podien ser una palanca de canvi del sector agroalimentari. Concretament, durant el darrer any i mig, des de la Sub-direcció que ocupava i amb la participació de molts actors del sector i de l’administració, vam impulsar el Pla Estratègic de l’Alimentació de Catalunya (PEAC), que s’ha d’implementar durant aquesta legislatura. Aquest pla va ser aprovat al febrer pel Govern i ha d’establir les bases del Pacte Nacional per a l’Alimentació de Catalunya 2021-2026.

  • Una de les teves funcions actuals és la de planificar els plans i programes de formació i transferència tecnològica. Així que segueixes estretament lligat a les Escoles Agràries. Quines propostes o accions et planteges dur a terme respecte a les Escoles Agràries?

Primer vull analitzar conjuntament amb tots els agents implicats la situació actual del pla estratègic de les Escoles Agràries. Després, intentaré consensuar les línies estratègiques a desenvolupar en aquesta legislatura, d’acord amb les necessitats del sector agroalimentari i els reptes que han sortit en el marc del PEAC amb relació a la formació i la transferència tecnològica.

“Les Escoles Agràries són un lloc d’aprenentatge que et permeten disposar d’instruments i d’oportunitats per desenvolupar, amb més probabilitats d’èxit, l’activitat agroalimentària.”

  • Com definiries aquests centres en una sola paraula o en una frase breu?

Les Escoles Agràries són un lloc d’aprenentatge que et permeten disposar d’instruments i d’oportunitats per desenvolupar, amb més probabilitats d’èxit, l’activitat agroalimentària.

  • Si parlem d’èxit en les Escoles Agràries, de què creus que estaríem parlant?

De la dedicació de tots els professionals que hi treballen, tant en formació reglada com no reglada. Aquest fet ha permès establir un cercle de relació amb l’alumnat, que en molts casos continua durant la seva vida professional i que possibilita debatre i rebre assessorament sobre les seves inquietuds i nous reptes a assolir.

  • Des de l’inici de la teva trajectòria a l’Escola Agrària de Vallfogona de Balaguer fins avui dia, creus que la formació del sector agroalimentari ha evolucionat en positiu?

Evidentment. Les noves tecnologies i els nous models d’aprenentatge han suposat una gran millora en la formació del sector agroalimentari. La formació a distància, amb la tecnologia existent actualment, posa a l’abast de tothom una formació que fa uns anys era impensable.

  • Ens agrada poder conèixer de forma més propera i personal als professionals que formeu part del DACC. On et podem trobar fora de l’horari laboral? Quines són les teves aficions?

Seguint la tradició del meu pare, tinc un petit hort amb hivernacle, on conreo fruites i hortalisses, amb especial debilitat pels tomàquets. Cada any faig una selecció de les millors varietats per fer tastos amb els familiars i amics. A més a més, sempre que puc m’encanta viatjar i descobrir llocs nous.

  • I si mirem el rebost de casa teva, quin producte de proximitat o quin producte de les Escoles Agràries no hi pot faltar mai?

Sens dubte fruites i hortalisses de temporada i oli d’oliva verge extra.

  • Acabem amb una recomanació. Quina cançó o llibre ens aconselles per passar una bona estona?

L’últim llibre que he llegit: L’aigua que vols, de Víctor Garcia Tur.

Moltes gràcies, Joan. T’agradaria afegir alguna cosa més que no hàgim comentat?

Vull animar a continuar amb la gran tasca que estan fent les Escoles Agràries per a la millora del sector agroalimentari. De vegades, les dificultats del dia a dia no ens deixen veure tot el camí que s’està traçant. Jo que he estat dins i fora us puc assegurar que sense les escoles la situació actual del sector seria diferent, tant a nivell tecnològic com empresarial. Amb tot, hi ha problemes provocats pel desequilibri en la cadena de valor dels productes agroalimentaris, on el sector primari és el més perjudicat.

“Vull animar a continuar amb la gran tasca que estan fent les Escoles Agràries per a la millora del sector agroalimentari. (…) Us puc assegurar que sense les escoles la situació actual del sector seria diferent, tant a nivell tecnològic com empresarial.”

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>