Gerard Claret pronuncia la lliçó inaugural del Conservatori de música dels Pirineus

Aquest pròxim divendres 24 de gener, a les vuit del vespre, la sala la Immaculada de la Seu d’Urgell acollirà la inauguració oficial del Conservatori de Música dels Pirineus amb la lliçó magistral a càrrec de Gerard Claret. El  violinista i director-concertino de l’Orquestra Nacional Clàssica d’Andorra (ONCA) complementarà la seva intervenció amb la interpretació del 5è. moviment a la Partita n.2 en re menor BWV 1004 de J.S. Bach,

L’acte inaugural serà presidit pels alcaldes dels tres municipis que el conformen: Albert Batalla, alcalde de la Seu d’Urgell; Albert Piñeira, alcalde de Puigcerdà, i Montse Venturós, alcaldessa de Berga, juntament amb el secretari de Polítiques Educatives de la Generalitat de Catalunya, Antoni Llobet, i del director del conservatori pirinenc, Xavier Llobet, entre d’altres representants institucionals. 

Conservatori de Música dels Pirineus: equilibri territorial

Recordem que el passat curs 2015-2016 es va posar en marxa el Conservatori de Música dels Pirineus creat pels ajuntaments de Berga, Puigcerdà i la Seu d’Urgell, que ofereix tots els cursos de 1r a 6è del grau professional de música a l’alumnat de les tres poblacions.

El conservatori pirinenc té com a seu principal la localitat de Berga, juntament amb les de Puigcerdà i de la Seu d’Urgell. Per això, aquests nous estudis s’imparteixen en els mateixos espais que allotgen les tres escoles de música de cadascuna de les tres ciutats, evitant així que els alumnes pirinencs s’hagin de desplaçar a altres ciutats, com Lleida o Barcelona.

Pel que fa a les especialitats que s’hi poden cursar a cadascuna de tres seus del Conservatori, a Berga s’imparteix clarinet, contrabaix, flauta travessera, oboè, percussió, saxòfon, trombó, trompa, trompeta, tuba, viola, violí, violoncel, guitarra, piano, guitarra elèctrica, baix elèctric, flabiol i tamborí, tenora, tible, i cant. A la Seu d’Urgell clarinet, percussió, saxòfon, trompa, trompeta, violí, violoncel, acordió, guitarra i piano, mentre que a Puigcerdà, clarinet, flauta travessera, saxòfon, trompeta, violí, violoncel, acordió, guitarra, piano, guitarra elèctrica, baix elèctric i cant.

D’altra banda, el Grau Professional de música dóna incentius a l’alumnat dels centres per continuar rebent ensenyaments musicals a les respectives escoles. També suposa un incentiu de reactivació cultural i educativa per als respectius territoris, i una oportunitat de disposar d’estudis professionalitzadors per tal que els joves no hagin de marxar de les seves poblacions per trobar noves oportunitats laborals. A més, els alumnes del conservatori gaudeixen de totes les possibilitats que permeten les diferents normatives per poder compatibilitzar els estudis de música amb els d’ESO i Batxillerat.

 Projectes simfònics

El Conservatori de Música dels Pirineus porta a terme, des de la seva creació, un projecte simfònic que es concreta en un concert de música simfònica. Concretament, el passat dissabte 18 de febrer va tenir lloc al Teatre Casino Ceretà de  Puigcerdà el concert d’aquest curs amb la Inacabada de Shubert.

En aquest concert hi van participar més d’una setantena de nois i noies alumnes del conservatori pirinenc i de les escoles municipals de música, dirigits per Oleguer Aymamí. Val a dir que el concert va obtenir un gran èxit de públic, omplint de gom a gom el teatre de la capital cerdana. Els alumnes van demostrar un “nivell molt alt” en la seva interpretació.

Els projectes simfònics representen una gran oportunitat per als alumnes, ja que poden participar en una orquestra simfònica, la qual, per la seva quantitat i varietat d’instruments, és molt complicat poder-ne gaudir en el dia a dia dels centres. A banda de la formació, també és molt important per als participants al projecte enfrontar-se amb el repertori simfònic del seu propi instrument.

El passat curs 2015-2016 es va celebrar tant a la Seu d’Urgell com a Berga el primer projecte simfònic del Conservatori de Música dels Pirineus amb la interpretació de la Suite de Les Indes Galantes de Rameau.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>