Las semillas de la libertad

El cap de setmana del 14 al 16 d’abril hem viatjat cap a Saragossa per participar a la VIII Edició del Projecte Servet. Una investigació de participació ciutadana que té com a objectiu principal l’enviament d’un globus d’heli a l’estratosfera amb unes càpsules i sondes de geolocalització per tal de poder recollir-les amb posterioritat i poder fer l’anàlisi dels resultats que s’han obtingut.

En el nostre cas vam decidir enviar una càpsula amb llavors de diferents tipus (síndria, meló, arròs, cigrons, carbassa) a l’estratosfera per poder analitzar les afectacions que es produeixen per l’exposició a condicions extremes com la baixa temperatura, la baixa pressió i els raigs ultravioleta per poder comparar-la amb una mostra mare que no ha estat exposada a aquests fenòmens extrems. També es va incloure una càmera esportiva de petit tamany que va permetre enregistrar gran part d’aquest viatge.

A l’arribar a Saragossa vam acabar d’ultimar els detalls per tal que la nostra càpsula estigués ben fixada i així evitar la pèrdua de mostres i tenir un bon enregistrament de l’ascens i la tornada.

         

Al dia següent ens vam llevar amb unes condicions de cops de vent fort que van complicar molt el correcte desenvolupament de la missió. En el primer intent, el globus va sortir sense les càpsules que hi havia annexades degut a que un fort cop de vent va trencar la corda que els unia. En el segon intent, però, gràcies a l’ajuda de molts dels participants es va poder acompanyar el globus fins un espai idoni per poder enlairar-se i així poder efectuar l’experiment corresponent.

 

                    

Al cap d’aproximadament dues hores, i després de pujar gairebé 30.000 metres d’alçada, es van recuperar les mostres per tal de poder començar el nostre anàlisi. Ara ens queda la part final de l’experiment del qual es plantaran les llavors que han viatjat a l’estratosfera i la mostra de llavors que no ha viatjat per poder fer una comparativa del  percentatge de germinació de les llavors i del seu creixement.

L’Ayoub ha estat el representant de la nostra escola, qui ha pogut viure aquesta experiència en primera persona:

– Com era la càpsula del CFA Santiago Rusiñol?

– A comparació de les capses que hi havia en el projecte la nostra capsa era molt senzilla. Estava formada per una capsa hermètica, com si fos un “tuper”, i li vam fer uns forats per poder fixar les llavors i la càmera i que no es moguessin.

– Com pensaves que tornaria aquesta càpsula al caure de tanta alçada?

– Pensava que es trencaria i que les llavors es perdrien.

– I quin va ser l’estat de conservació de la càpsula?

– Es va obrir el pot que portava els cigrons i es van perdre però la resta va tornar en perfecte estat. Així ara podrem seguir amb l’experiment.

– Com són les imatges que s’han pogut enregistrar?

– Són impressionants. Tot i que la càmera es mou molt es pot veure el negre de l’espai i la corvatura de la Terra.

– Què t’ha agradat més d’aquesta experiència

– El poder passar el cap de setmana amb nois i noies de la meva edat i poder compartir aquests moments com si fóssim un equip.

Finalment us deixem un enllaç del vídeo per tal que pugueu gaudir de les espectaculars vistes que vam poder enregistrar:

Imatges estratosfera

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>