PROJECTE DE L’OLI A LA CLASSE DE LES MULASSES

Tot ha començat perquè el David, un company de la classe de les àligues ens va explicar i portar coses per collir les olives.  Alguns companys nostres també ens van dir que en tenien al mas o la masia i que n’havien collit. 

Us penseu que amb això en vam tenir prou? Doncs no! Això va ser l’inici de tot un projecte que ha donat per molt!

Això va ser el punt de partida per començar a treballar l’olivera. Però, com és una olivera? No vam dubtar a sortir per anar a veure un camp d’oliveres a prop de l’escola: al Camí de la Verneda, a tocar de Sant Josep Obrer. I vam estar de molta sort! Allà treballant hi havia l’Antonio i el Josep, dos pagesos que ens van explicar de primera mà, com ho feien. Vam poder veure i provar les rasquetes elèctriques, com posaven les borrasses, com queien les olives, el tractor i el remolc… Millor impossible! Va ser una explicació genial! Després d’ajudar-los una mica vam anar a seure al voltant d’una olivera per tal d’observar-la ben de prop i la vam dibuixar com a veritable artistes.

A classe vam  muntar la nostra pròpia olivera amb borrasses i tot!  AQUÍ vam poder imitar com es collien les olives. Però què era aquell líquid que tacava tant quan xafàvem les olives? Oli?  

Amb tota la vivència a la butxaca i després d’haver vist en directe unes quantes oliveres, vam fer un gran mural a la classe. Vam dibuixar una olivera i les olives, el terra i les arrels. Van observar i escriure les parts de l’olivera.  

Ara ve el millor. L’oliva és el fruit de l’olivera, d’acord. Però aquelles olives que vam veure no eren per menjar, sinó per fer oli. I està bo? El podríem tastar, oi? Com que a nosaltres una cosa que ens encanta és menjar, cadascú es va preparar unes llesques de pa o torradetes amb tomàquet (o sense), sal, sucre, pols de cacau i un bon raig d’oli… i a esmorzar s’ha dit!     Boníssim!

Però l’oli també el fem servir per cuinar. I què en fem de l’oli brut de la paella? Que el podem llençar per l’aigüera de la cuina? NO!! Contamina moltíssim i fa molt mal a la Natura. Així que hem descobert un nou contenidor on es llença les restes d’oli. És de color taronja.

Només ens quedava una cosa per fer: anar a la cooperativa a veure el procés de com es converteix l’oliva en oli. Aquí no vam estar de tanta sort i no vam poder veure en directe el procés perquè no hi havia cap tractor amb olives. Però el Joan Linares, el responsable, ens va ensenyar totes les màquines i el camí que fan les olives des de que arriben fins que es converteixen en oli. També vam veure garrofes… però això ja són figues d’un altre paner!

Aquest projecte ens ha servit per treballar els fruits de la tardor sobretot els fruits secs.  També ens ha servir per observar, identificar i classificar fulles.  

1 comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>