Pasqua

Pasqua: temps de mona, palmes, palmons i processons

La Setmana Santa és el període que va des del Diumenge de Rams, just quan acaba la Quaresma, fins al Diumenge de Pasqua.

Cristians o no, tothom ho celebra o, almenys, les escoles fan festa i molta gent té vacances.

La Mona de Pasqua és un pastís que els padrins i padrines regalen als seus fillols i filloles el Dilluns de Pasqua. La tradició es deu al fet que en aquesta data se celebrava que el període de dejuni i abstinència de Quaresma s’havia acabat.

 

I la manera més simbòlica de fer-ho era regalant un pastís a la mainada (resulta que el mot Mona prové de la paraula d’origen àrab munna, que vol dir regal). La Mona havia de tenir tants ous com anys tenia el nen o nena.

Tradicionalment, les Mones no eren de xocolata, sinó que simplement eren un pastis amb ous durs per sobre.

 

Encara ara hi ha molts indrets a Catalunya on es troben les Mones tradicionals, però la majoria han evolucionat cap als pastissos que continuen tenint ous, però de xocolata. I amb els anys, els ous també s’han anat complementant o substituint per figures de xocolata que, fins i tot, es poden convertir amb creacions o obres d’art. Això si, quasi totes mantenen unes plomes de colors i uns pollets (com si haguessin sortit dels ous) que les fa molt característiques.

 
Les palmes i els palmons

Potser és el de Vic el Mercat del Ram més conegut de Catalunya. Aquí totes les padrines poden comprar la palma a les seves filloles o el palmó als seus fillols. 
A les palmes i palmons que es porten a beneir s’hi pengen caramels de sucre, figuretes de pa i grans llaçades.

Els ous són sinònim de vida, de naixement (és el començament de la vida) i és per això que a la Mona hi posem ous. En altres països, on la Mona no és tradició, us heu fixat que també mengen ous i els pinten?

 Font: aquí

La geganta de La Vella Quaresma

Geganta vella Quarsema de Valls | GegantCat

El dimecres de cendra, la geganta de La Vella Quaresma arriba a la plaça del Blat per passar els 49 dies de la Quaresma al vestíbul de l’Ajuntament de Valls. La Vella Quaresma té 7 arengades al cistell i cada setmana els infants de la ciutat n’hi treuen una. Així, cada setmana perd una arengada que simbolitza cadascuna de les setmanes que dura la Quaresma. 

Podeu llegir el conte que ha escrit el Roger Roig i que ha il·lustrat el David Rovira aquí.

 

 

 

Podeu veure tot el que hem fet aquests dies aquí:

Comprem els ingredients de la mona: I4 i I5

Mercat de les palmes

Fem la mona: I3, I4, I5 / mitjans / grans