Classe de 3r: Setmana de la ciència 2018

  • LA FORÇA ÉS IMPORTANT DOMINAR LA FORÇA AMB QUE ESTIREM LA GOMA ELÀSTICA PER ACONSEGUIR TOCAR LA DIANA.
  • LA POSICIÓ CAP A ON APUNTEM AMB EL “TIRAXINES” PER ACONSEGUIR LA TRAJECTÒRIA QUE NECESSITEM, HEM OBSERVAT QUE PODEM TIRAR DE DUES FORMES, RECTE O ENLAIRE ACONSEGUINT UNA TRAJECTÒRIA BOMBEJADA.
    • EL PES: SI EL PROJECTIL PESA MÉS, ACONSEGUIM QUE VAGI MÉS LLUNY, SI PESA POC VA MÉS A LA VORA.

 

 

EXPERIMENTS i ACTIVITATS QUE HEM DUT A TERME:

Llançament de gomes a diferent tensió:

Material:

– Gomes elàstiques del mateix tipus i longitud

– Regle llarg

– Guix

– Metro / Cinta mètrica

Experimenta i observa: Si tens un regle llarg, pots utilitzar-lo directament per al llançament. Si no, busca una fusta per exemple i marca-hi distàncies de 5 en 5 centímetres. Busca un ajudant i un lloc a l’exterior per a aquest experiment.

Vàrem comprovar amb gometes i un regle llarg que com més tibàvem la goma més lluny anava.

Per exemple: estirant 30 cm la goma, vam aconseguir llençar-la a més de 7 m de longitud.

També vàrem provar quina goma aniria més lluny si una de molt dura i ample o una de més fina i elàstica. Tots pensàvem que la dura es quedaria més a la vora i va ser una sorpresa que va sortir volant molt lluny, estirant molt poc la goma però estirant al màxim les dues gomes anaven al mateix lloc.

“Tiraxines” gegant i joc de “AngryBirds” amb els nostre propis “tiraxines”.

Es tracta de muntar un tirador “tiraxines” en gran. Només necessites una goma elàstica lligada a les potes d’una taula invertida

Els projectils estan fets amb trossos de paper (un full tallat per la meitat al llarg, i doblegat després formant plecs d’uns 5 cm d’ample i finalment doblegat per la meitat per poder enganxar-a la goma elàstica). Pots donar al projectil la forma que tu vulguis. Nosaltres vam decidir fer una petita modificació per jugar al joc “AngryBirds” amb dibuixos dels coneguts ocells i vam muntar un objectiu a enderrocar: una torre feta amb els jocs de psicomotricitat, en què col·locàvem estratègicament uns quants “porquets” creats per nosaltres..

És una manera divertida i actual de jugar amb diferents conceptes físics: forces, elasticitat, acceleració, gravetat, massa, etc. Ja que, com en el popular joc, hauràs de jugar amb moltes variables fins a aconseguir per fi enderrocar l’objectiu: la distància de desplaçament cap enrere de la goma elàstica abans de deixar anar el projectil, el pes del projectil, l’angle de llançament i la distància a la qual col·loques la torre.

Quan tibem la goma desplaçant cap enrere el braç, utilitzem una energia que s’emmagatzema en la goma en forma d’energia potencial. Quan deixem anar la goma elàstica, recupera la seva posició inicial transmetent la seva energia en forma d’energia cinètica al projectil que pot continuar el moviment.

Les gomes elàstiques estan formades per llargues cadenes de molècules enrotllades formant una mena de xarxa. Quan la estires, les molècules es desenrotllen i es col·loquen en línia unes al costat d’altres.

L’energia que utilitzes per estirar la goma, s’acumula en ella en forma d’energia potencial elàstica. Quan deixes anar la goma, les molècules recuperen la seva forma inicial, enrotllant-se altra vegada. L’energia acumulada en forma d’energia elàstica es transforma ràpidament en energia cinètica, que és la que provoca moviment. Això fa que la goma surti volant. Com més estires la goma, més energia elàstica acumules, i més moviment (major distància) recorre la goma.