Història

Situació
Santa Coloma és la població més important de l’altiplà situat entre la Conca de Barberà, La Segarra i l’Anoia. Administrativament pertanyem a la Conca de Barberà.
L’altitud és d’uns 650 metres sobre el nivell del mar. Aquí neix el riu Gaià, que desemboca a Tamarit, prop de Tarragona. L’escola està situada al Passeig Mossèn Joan Segura, als afores de la vila.
El clima és força rigorós, sobretot a l’hivern, amb temperatures notablement baixes i amb freqüents nevades.

Per què Cor de Roure?
Potser molts us heu preguntat de què ve el nom de “Cor de Roure”. Pels qui no coneguin l’origen d’aquest nom, aquí en teniu la història:
Aquest noble va néixer el primer quart del segle XIII i va morir el 1275 a Lleida. Era conegut com a Pere II de Queralt, i senyor dels llocs de Queralt, Sta. Coloma, Aguiló, Almenara, Colomers, Figuerola, Rocafort, Montlleó, Rauric i Sant Antolí. Va tenir dos fills: Pere III i Guillem de Queralt.

Participà juntament amb el Rei Jaume I en la conquesta de Mallorca (1229) i també en les conquestes de València i Múrcia. L’any 1222, a instàncies de Pere II de Queralt, un Reial Privilegi del Rei En Jaume va concedir a la nostra vila de celebrar mercat cada dilluns, com encara es fa avui dia.

El personatge de qui parlem era conegut com a “Cor de Roure”. Segons la llegenda caigué presoner dels àrabs, que li proposaren de recuperar la llibertat si lluitava amb un lleó i li donava mort. Ho va aconseguir i va quedar lliure. En record d’aquest fet, les armes dels senyors de Queralt porten un lleó rampant amb un punyal al pit. Aquesta gesta es troba immortalitzada a la portalada romànica (s.XIII) de l’església de Santa Maria de Bell-lloc.
Vet aquí, doncs, la història i la llegenda.