RECOMANACIONS, IDEES, CONSELLS I ALTRES INVENTS

30/03/2020   NOVETATS!!!!

Bon dia, bon dilluns i bona setmana a tots i totes!

Com esteu? Nosaltres continuem treballant per intentar acompanyar-vos de la millor manera possible durant aquest període tant  excepcionals que ens està tocant viure. Esperem complir l’objectiu i fer-vos sentir que no esteu sols!

Aquesta setmana us portem unes quantes propostes més per continuar treballant una estoneta diària a casa. Recordeu que totes les activitats que us facilitem són de repàs de continguts, no tenen intenció d’avançar temari, tal i com ha dictaminat el Departament d’Educació. Tot i així, esperem que us serveixin per acompanyar als nens i nenes durant aquests dies, per compartir una estona amb ells i elles, per a que consolidin el que ja saben...Recordeu guardar tot allò que feu, li donarem un bon ús a la tornada!!!!!!    Allà van!

PROPOSTES D’ACTIVITATS:

Per als petits de l’escola:

  • Com sempre, comencem amb una estona de lectura diària. Amb els mes petits els podeu llegir un conte, després el poden explicar ells, podeu fer unes titelles de paper….
  • Explicar històries inventades, on cadascú construeix una història i després l’explica.
  • Per a qui sigui capaç, fer un llistat ( oral o escrit, segons cadascú) de paraules que comencen amb M, P, S… fruites, menjars, animals, noms dels amics i amigues….
  • Dibuixar fent servir diferents materials ( ceres, colors, retoladors, pintura…) i figures diverses ( estrelles, quadrats, rectangles, triangles, cercles, creus, punts, ratlles…. Pot ser un dibuix lliure o un dibuix del que s’ha fet aquell dia…qui s’animi i sàpiga pot intentar escriure el que ha dibuixat.
  • Fer un collage amb papers de revistes, diaris, paper de regal…
  • Construcció de seriacions amb taps, agulles d’estendre, gomets, fitxes del parxís, joguines, plastilina…
  • Repassar la numeració. Us deixem un pdf, cadascú fins al número sàpiga, sense pressió. COUNTING CARDS
  • Classificar objectes per tamanys, colors, material…comptar-los després.
  • Llegir i resoldre endevinalles, aprendre embarbussaments, poemes …

Pels grans i el que ja es veuen grans:

  • Recordeu que a l’inici de l’article us vam posar tot un seguir de lectures i material de repàs de matemàtiques!!!
  • Llibres de lectura digitals per a tots els nivells:
          • El Follet Oriol:   un llibre dirigit a Cicle Inicial, potser alguns de P5 us atreviu, per poder llegir digitalment.
          • La Balada dels Unicorns: Dirigit als alumnes de Cicle Mitjà. L’Escola d’Artefactes i Oficis acull, en el Londres victorià, els joves més brillants. Són capaços de crear cases motoritzades, barrets voladors i un munt de ginys. L’Àgata McLeod és una jove inventora i una de les millors alumnes, però hi ha moltes coses que desconeix de la institució i del seu passat. Ens trobem en una època alternativa en què la màgia i l’steampunk viuen en una perfecta harmonia, criatures mixtes conviuen amb criatures amb parts del cos mecàniques, amb persones amb tatuatges màgics… I hi ha un assassí que roba l’ànima de les seves víctimes amb un artefacte.
          • T’agrada ballar : Dirigit als alumnes de Cicle Superior. Un grup de noies s’ajunten per participar en competicions de ball urbà. El seu somni és inscriure’s en l’European Best Dance Crew, la competició més important d’Europa, però, per poder-s’hi presentar, necessiten una cinquena integrant. Sembla que algú s’ha proposat que no ho aconsegueixin! Qui és la persona que saboteja els cartells que han fet per al càsting? Aconseguiran formar el grup a temps per participar en la competició?
          • El Club dels Caníbals es cruspeix Dràcula:Dirigit als alumnes de Cicle Superior. Com poden fer-se amics un mico superintel·ligent i un noi que no s’ha llegit el llibre que li han encarregat de llegir a classe? En quin moment la noia més llesta de l’escola, el noi més animalot de classe, una aficionada a la tecnologia i un xicot una mica despistat decideixen unir-se i fundar un club conegut amb el nom de Caníbals? I què te a veure tot això amb Dràcula? Doncs a aquesta incògnita i a d’altres dona resposta aquest divertidíssim llibre.
  • Fer una mica d’origami, figures de papiroflexia…i després explicar com les han fet. Poden aprendre a fer-ne alguna i després ensenyar als altres com es fa.
  • Si ja l’heu començat, continuar el vostre diari d’aquesta vivència tant excepcional. Si encara no l’heu començat, és un bon moment. Amb 5 o 6 línies al dia és suficient. Podeu afegir un dibuix, un fotografia, decorar el diari amb uns títols ben macos…
  • Mirar els vídeos del l’INFOK, Manduka… de TV3 i fer després una breu explicació, oral, escrita, amb un dibuix, amb un mapa de conceptes…
  • Practicar el càlcul mental: per a tots els nivell de primària. ARCADEMICS
  • Fer un recull de fotografies, feines, manualitats, anècdotes…d’aquests dies de confinament.
  • Visitar qualsevol dels museus que ofereixen visites digitals: GRANS MUSEUS SENSE SORTIR DE CASA

Per a tothom: 

  • Sessió setmanal Innovamat a casa: entreu a l’enllaç i podreu accedir a una sessió d’experiments per poder realitzar amb alumnes d’infantil o de primària. Sessió Innovamat per famílies
  • Col·laborar en les tasques de la llar: ajudar en la preparació del menjar, pelar fruita, preparar amanides, preparar el berenar…, endreçar l’habitació, parar taula i recollir-la, plegar i classificar la roba…
  • Propostes exercicis de expressió corporal de Plaudite Teatre a Casa: al document podeu trobar tota una sèrie d’excercicis que no requereixen de molt material ni de grans espais.
  • Jocs de taula: tangram, UNO, cartes, trivial…qualsevol que tingueu a casa o que podeu crear:
  • Mirar una pel·lícula amb unes crispetes i el llums tancats com si estiguéssiu al cinema.
  • Retallables per muntar amb paciència i bona voluntat…

Per a famílies:

  • “La Granja” ens ofereix diferents recursos per adults des de la vessant emocional durant aquests dies de confinament. Com ja sabeu, La Granja és el centre d’activitats de lleure on els alumnes de 6è porten a terme cada any un programa d’educació emocional. Tot personal que hi treballa està  format en aquesta branca del lleure. Des d’allà ens ofereixen:
                          • Una sessió de 15 minuts gratuïta de vídeo-trucada del servei “Acompanyament Emocional Online per a Famìlies”. Donem recursos i idees per educar o per entendre els fills/es des de l’Educació Emocional.
                          • La Granja porta la natura a casa ja que moltes persones estan privades d’ella. Cada matí fem el Bon Dia amb un animal de veritat que animarà a que el més petits s’aixequin del llit amb bon humor  Ho pengen a Insta Facebook. I està tenint mooolt èxit!!!
                          •  Espai de Consultoria Emocional (Insta i Facebook). Cada nit a les 21h contestem les preguntes que els pares i mares ens estan fent per la xarxa. Per plantejar qüestions i/o dubtes feu un mail a:  cristina@la-granja.net
                          • Entrevista a la pedagoga Heike Freire sobre La salut dels infants pel confinament.
                          • L’entrevista del programa GENTE DESPIERTA de RNE: Un Remix molt complet amb molta informació pràctica per entendre els diferents comportaments tant de nens i joves com d’adults (has de clickar al Play que hi ha sota la foto del presentador).
                          • L’entrevista als Matins de Catalunya Ràdio amb la Mònica Terribas i la pedagoga i amiga Eva Bach, centrada a donar missatges positius als fills i filles.
  • CARTES amb COR. Educació i Sanitat bateguem juntes
    És un projecte engegat per poder fer arribar cartes, dibuixos, missatges…d’ànim a totes les persones que hi treballen als hospitals i als malalts que ara hi són allà. És un iniciativa popular que pretén demostrar a tot el personal sanitari i a la societat com entre tots som capaços d’aconseguir tot allò que ens proposem. Us convidem a participar. Us facilitem les adreces de correu electrònic que s’han creat per enviar cartes, missatges o dibuixos. Us animem a guardar-les i a la tornada poder exposar-les totes juntes a l’escola i poder veure com és de valent, potent, solidària i moltes coses més tota la comunitat educativa ESJEP. 

 

Acabem agraïnt-vos a tots la paciència, la constància, la solidaritat i les bones maneres de fer que ens demostreu! No us oblideu, teniu un cita diària a les 20h al balcó, a la terrassa, a la  finestra…un fort aplaudiment per tots aquells que treballen cada dia per tots nosaltres!!!

27/03/2020

 

Ja fa dues setmanes que no ens veiem i que hem d’estar a casa. Segur que heu moltes recomanacions per portar a terme un confinament saludable… doncs aquí teniu una més amb tot el carinyo del món!!!

ESJEP AMB L’ESPORT!

Ara és  el vostre torn! Envieu-nos una fotografia vostra, sols o en família, a l’adreça de correu electrònic:  santjosepelpi1@gmail.com

Teniu fins el dia 1 d’abril, dimecres vinent! Després us farem un muntatge amb totes les vostres imatges! (aquest no el posarem al web, us el compartirem per Dinantia, per respectar la llei de Protecció del Menor i Drets d’imatge).

23/03/2020

NOVETATS!

Us deixem un nou recull d’activitats i enllaços on trobareu propostes i activitats, algunes per imprimir, altres per treballar digitalment. Aquestes noves propostes no anul·len les anteriors, nomès s’hi afegeixen.

Us adjuntem l’enllaç al web de iCat on s’ha engegat l’espai  “Educar a casa” que té com objectiu apropar-vos les propostes del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya perquè nenes i nens no deixin d’estar connectats a l’escola.

Des d’aquí volem agraïr a totes les editorials, mestres, professionals de diferents sectors, que hagin deixat en obert molts materials que habitualment són d’ús privat.

PROPOSTES D’ACTIVITATS:

  • Amb l’arribada de la primavera…podeu aprofitar per fer alguna manualitat
  • Repassar una mica de numeració amb els més petits. Resultat d'imatges per a "numeracion con huevera"
  • Evidentment, una estona de lectura cada dia. Als més petits els podeu llegir un conte i que facin un dibuix després, alguns potser poden intentar escriure el nom d’algun personatge…
  • Fer alguna operació matemàtica, no calen gaires, 3 o 4…cadascú al seu ritme…
  • Podeu sortir al balcó, finestra…tancar els ulls…escoltar amb atenció… després en un full escriure que heu notat? Quins sons heu escoltat? Quina diferència heu trobat amb el nostre dia a dia habitual?
  • Aprendre a fer malabars: us podeu construir les vostres boles de malabars i després practicar-ne diferents exercicis.
  • Construïu un instrument musical amb material reciclat: gots de iogurt, capses, gomes…El Museu Pau Casal ha penjat tot una sèrie d’activitat per realitzar a casa, us animem a consultar-les.
  • Aprèn una coreografia d’una cançó que t’agradi. Us deixem un exemple Uptown Funk. En teniu molts més a canal de Youtube de Just Dance!
  • L’Editorial Castellnou, ens ha facilitat alguns materials relacionats amb els llibres de la col·lecció PRIMERES PÀGINES que molts dels i les alumnes poden llegir a la biblioteca de l’escola. Moltes activitats es poden realitzar sense tenir el llibre. Us adjuntem alguns exemples:

El celesti (lletra lligada)

L’arbre Jan ( lletra lligada)

Les olimpiades als aiguamolls (lletra lligada)

OLIMPIADES ALS AIGUAMOLLS (LLETRA PAL)

L’ARBRE JAN ( LLETRA PAL)

EL CELESTI ( LLETRA PAL)

  • UNA MÀ DE CONTES:   Recull de contes audiovisuals elaborats amb diferents tècniques artístiques.
  • ACTIVITATS JCLIC:  Recull d’activitats digitals, classificades per nivells i àmbits d’aprenentatge per treballar continguts molt diversos a través de memoris, puzles, relacionar imatges….
  • INNOVAMAT :Recordeu que és el material amb el que treballem a l’escola i que cada setmana actualitza la seva proposta des de 1r fins a 4t. INNOVAMAT A CASA.
  • APP JD LECTURA:  mentre duri el confinament, aquesta APP de lectura estarà disponible de manera gratuïta per descarregar. El Jocs de Lectura del Mag Dani ofereixen 15 activitats rellevants i motivadores pensades per a nens i nenes entre 3 i 8 anys.
    És una magnífica eina metodològica per iniciar, aprendre i consolidar el procés lector d’una manera lúdica, senzilla, intuïtiva i molt motivadora. Us facilitem els enllaços d’instal·lació:

  • PROBLEMES MATEMÀTICS TELECANGUR: recull de problemes matemàtics per nivells per resoldre online, des de 3r fins a batxillerat.
  • Pels alumnes de 6è, les mestres de Plàudite Teatre ens envien algunes propostes:
          • Respondre a les següents preguntes:
            En aquests dies de quarantena…
            -Què enyoro de la vida “normal”? (Pot ser una cosa senzilla que abans no valorava)
            -Què he descobert? (Exemples: un descobriment sobre mi mateix o sobre la meva família, les meves amistats, la meva casa, sobre com gestiono el temps etc…)
            -Què m’agrada d’aquesta situació? (què trobo de positiu o interessant, del que no podría gaudir si no estigués a casa).
            Us deixem també l’enllaç a la nostra web on trobareu vídeos i referències de teatre que anirem actualitzant: https://plaudite.org/gaudiu-del-teatre/
  • TORNEIG D’ESCACS ONLINE!!!: Demà, 24 de març de 18 a 19h es realitzarà un torneig d’escacs on line. Podeu veure tota la informació en el següent enllaç, cal que feu inscripció prèvia. Seran partides de 10 minuts. Cal registre i inscriure l’alumne https://lichess.org/tournament/wUBaeqd6. Recordeu el nom de l’alumne s’ha d’inscriure amb guió baix (Berta_Perez_Forn) .  Un cop validat per mail el registre, només us quedarà prémer el botó verd “unirse” (al link que us he enviat d’aquest torneig) i escriure la contrasenya d’accés “escolar”. El nom de l’alumne s’afegirà aleshores a la llista de participants i ja haureu finalitzat la inscripció per poder començar a jugar el torneig dimecres a les 18h.
    Les regles de joc del torneig amb les seves puntuacions, les podeu veure en aquest link: ajedrezespectacular.com/Regles.pdf.

    ANIMEU-VOS!!!!

  • El Canal de Televisió CLAN ha modificat la seva programació per tal d’oferir continguts escolars als alumnes des dels 6 al 14 anys. Us adjuntem l’horari que ha establert:
EDATS DILLUNS DIMARTS DIMECRES DIJOUS DIVENDRES HORARI D’EMISSIÓ
6-8 MATEMÀTIQUES CIÈNCIES SOCIALS ED. ARTíSTICA ED. FÍSICA IDIOMES CIÈNCIES NATURALS 9 A 10 CLAN TV
8-10 MATEMÀTIQUES CIÈNCIES SOCIALS ED. ARTíSTICA ED. FÍSICA IDIOMES CIÈNCIES NATURALS 10 A 11 CLAN TV
10-12 MATEMÀTIQUES CIÈNCIES SOCIALS ED. ARTíSTICA ED. FÍSICA IDIOMES CIÈNCIES NATURALS 11 A 12 CLAN TV
12-14 MATEMÀTIQUES CIÈNCIES SOCIALS ED. ARTíSTICA ED. FÍSICA IDIOMES CIÈNCIES NATURALS 12 A 14 TV2
  • Com sempre, si podeu, dediqueu una estona a algun joc de taula, una mica d’activitat física, mirar una pel·lícula amb unes crispetes i una manta al sofà….
  • Us adjuntem l’enllaç a un nou blog per a famílies que ha iniciat la psicopedagoga Nati Bergada BLOG PER A MARES I PARES INQUIETS

Recordeu que a la tornada, si ens porteu totes les manualitats, murals, feinetes que aneu fent els hi donarem un bon ús!

Continuem en contacte! Mooolts ànims i una forta abraçada!

17/03/2020

EL CONTE DEL CORONAVIRUS

Degut al tancament del centres educatius, el claustre del Sant Josep-El Pi us vol comunicar que seguim en contacte, treballant des de casa per a que la tornada al centre sigui el més àgil possible. Per portar endavant algunes activitats del centre, ens haurem de reinventar, però per això som mestres i el contacte diari amb els i les alumnes manté la nostra imaginació en plena forma.

Mentrestant, hem fet un recull de propostes que els nois i les noies puguin fer durant aquests dies petites tasques que els ajudin a mantenir les rutines diàries.  No podrem avançar continguts, però si es poden posar en pràctica els aprenentatges que ja s’ han fet a l’escola.

Us fem un llistat on trobareu tasques diàries, enllaços per treballar i practicar continguts que ja s’han treballat i altres idees i consells varis:

  • Com no, una estona de lectura diària, mirar llibres, còmics, revistes…
  • Elaborar una diari de tot allò que esteu fent aquests dies a casa: apunteu receptes de cuina, jocs de taula, pel·lícules, manualitats, anècdotes… podeu escriure, dibuixar, enganxar fotografies…
  • Practicar les Paraules Imprescindibles ( pels més grans, a partir de 3r), 10 minuts al dia són suficients.
  • Plantar unes llenties, mongetes… i crear un diari on apunteu com les heu plantat, quan les regueu, com creixen…podeu escriure o dibuixar, tot s’hi val.
  • Fer una mica de càlcul, mental o escrit.
  • Mesurar objectes, habitacions de casa…
  • Elaborar un plànol de l’habitació i pensar si la podem organitzar d’una millor manera.
  • Aprofitar per fer una selecció de tot el que tenim i desfer-nos del que no necessitem.
  • Recordeu el tema anual “ENS PLANTEM”, potser us inspira alguna manualitats, escrit, dibuix…

A la tornada, porteu tot el que hagueu fet, el farem servir per mostrar a tothom que, a escola o a casa, sou tots uns nens i nenes fantàstics!

Us adjuntem alguns enllaços amb propostes per aquests dies:

EDU365 : web plena de recursos per treballar totes les àrees de coneixement, des d’Educació Infantil fins a 6è de Primària, a través d’aplicacions digitals.

INNOVAMAT A CASA : en aquest enllaç trobareu totes les activitats que us proposen des de la plataforma INNOVAMAT per treballar des de casa. Recordeu que INNOVAMAT és el material que fem servir a l’escola des de 1r fins a 4t. Aniran actualitzant el web cada dilluns, mentre haguem d’estar a casa.

ENSEÑANZA DE LAS MATEMÀTICAS :  web elaborada per un mestre on trobareu molts recursos centrats en l’àrea de matemàtiques per treballar digitalment o en paper, diversos continguts de l’àrea.

https://web.weeras.com/   : Tot i no treballar amb editorial Teide, ens ha ofert la possibilitat de treballar amb la seva plataforma digital de manera gratuïta durant aquests dies de confinament. Hi ha tot el desplegament per àmbits d’aprenentatge per a cada nivell educatiu. Us farem arribar l’usuari i la constrasenya via Dinantia, ja que no el podem publicar al web. Recordeu que és d’ús pels alumnes del centre, cada escola ha de demanar el seu accès propi.

PETITS TEXTOS PER A CADA CICLE DE PRIMÀRIA: recull de textos per imprimir.

C.I. Petits textos cicle inicial

C. M. petits textos cicle_mitja

C.S. petits textos cicle_superior

 

LECTURES COMPRENSIVES : recull d’activitats per imprimir.

CICLE INCIAL comprensio lectora cicle incial
3r lectures_complementaries_catala_3r_c
4t lectures_complementaries_catala_4t_c Comprensió lectora 4t
lectures_complementaries_catala_5e_c treballem_textos_comprensio_catala_5
lectures_complementaries_catala_6e_c treballem_textos_comprensio_catala_6

 

80 RECURSOS PER APRENDRE DES DE CASA   : article de la psicopedagoga Nati Bergada, on trobareu molts enllaços per treballar diverses àrees de manera motivadora.

LEARNING ZONE OXFORD  :   Plataforma d’activitats de l’àrea d’anglès amb jocs, àudios i recursos per a famílies.

SUPER 3 : conegut canal de televisió que ha anunciat la modificació de la seva programació per a que sigui més cultural durant aquests dies que els més petit hauran d’estar a casa.

SUPERPROPOSTES PER ESTAR A CASA:  propostes del Club Super3 per estar a casa, màgia, cuina, balls, experiments, manualitats…

INFOK: web del programa del Super3, on podreu veure els programes actuals i els més antics. Compten amb reportatges molt interessants i fàcils d’entendre pels nois i noies. A partir de dimarts, l'”InfoK” es podrà veure quatre vegades al dia: a les 10.00, 13.30, 19.30 i 20.30.

CANAL 33 : canal de televisió conegut per tothom, que ha anunciat que ha modificat la seva programació per poder oferir continguts culturals per aquests dies a casa.

BIBLIOTECA MUNDIAL DIGITAL   : la UNESCO ha deixat en obert l’enllaç a la Biblioteca Mundial Digital per poder consultar mapes, fotografies, textos, pel·lícules en diversos idiomes i de tots els temps. Una boníssima oportunitat per poder gaudir d’arxius fantàstics!

LLIBRERIA DIGITAL DIARI ARA   : El diari ARA deixarà en obert un bon recull de dossier per poder llegir i descarregar i continuar aprenent junts casa durant aquests dies. Tot i que són per adults, potser algun nen o nena té interès per mirar-ne algun.

Recordeu que aquests dies no són vacances, intenteu mantenir les rutines que ajuden als nois i les noies en el seu dia a dia:

  • esmorza quant et llevis
  • fes una estona de feina de lectura, càlcul, escriptura, dibuix…
  • marcat una estona de descans com si fos l’estona de pati
  • continua amb una feina diferent

Després de dinar aprofita per mirar una peli amb unes crispetes, agafar un bon joc de taula amb la família i, perquè no, de tant en tant, juga a un videojoc o amb la tablet, però sense abusar-ne!

I cada dia, a les 20h, recorda participar a l’aplaudiment per totes aquelles persones que cuiden de tots nosaltres cada dia: personal sanitari, alimentació, serveis bàsics… GRÀCIES, GRÀCIES I MIL GRÀCIES A TOTS I TOTES!

Nosaltres continuem treballant des de casa per poder anar ampliant aquesta oferta.

Molts ànims a tots i totes en aquesta situació nova per a tothom, que segur ens ensenyarà moltes coses bones i ens ajudarà a reinventar-nos, un cop més!

Equip de Mestres ESJEP