SISTEMA DE MEGAFONIA POÈTICA

Benvolgudes famílies,

Del 31 de maig al 4 de juny acollim una proposta del Bòlit, el Centre d’Art de Girona i el Departament de Cultura de la Generalitat titulada Sistema de megafonia poètica, que vol dur la paraula poètica als sistemes de megafonia de les escoles de primària de la ciutat de Girona.

Durant aquella setmana, pel sistema de megafonia de la nostra escola i de les altres escoles participants, sonaran cada dia dos poemes diferents, un al matí i un a la tarda, coincidint amb el moment d’inici i final de la jornada escolar. Seran doncs, deu poemes en total, cada un dels quals ha estat enregistrat pel seu autor o autora. 

Els poetes i poetesses que hi participen són Rosa Pou, Irene Solà, Víctor Sunyol, Rosa Font, Sílvie Rothkovic, Gabriel Ventura, Carles Hac Mor (a títol pòstum), Ester Xargai, Maria Callís i Míriam Cano. 

Els sistemes de megafonia serveixen per amplificar la veu i fer arribar un missatge unívoc a un conjunt de gent. No són sistemes per parlar de tu a tu, de persona a persona, sinó canals unidireccionals usats normalment per a transmetre instruccions que en certa manera unifiquen i homogeneïtzen el comportament d’aquelles persones  a qui el missatge es dirigeix. Moltes escoles fan servir sistemes de megafonia amb propòsits funcionals, però en el passat, especialment durant la Dictadura franquista, aquests altaveus a les escoles han estat sovint relacionats amb un tradició autoritària. 

La paraula poètica és, possiblement, la menys instructiva de totes, i també la menys homogeneïtzadora, perquè a apel·la de manera diferent i singular a cada lector o oient. La veu poètica rarament té accés als sistemes sonors amplificats. Acostuma a ser una veu que es desplega en els volums baixos, en els xiuxiuejos, fins i tot en els silencis. Sistema de megafonia poètica amplifica la paraula poètica a través de la veu dels seus autors i autores.

Sistema de megafonia poètica és una proposta dissenyada per la comissària Alexandra Laudo en el marc de Quasi Veu, un projecte de recerca i curadoria impulsat pel Departament de Cultura de la Generalitat i la Xarxa de Centres d’Arts Visuals de Catalunya en el context que la crisi de la COVID-19 ha generat en el sector cultural i, més concretament, en l’àmbit de les arts visuals. 

El programa, dirigit per set comissaris, s’articula a l’entorn de la veu i es desplega en tres formats: podcasts, intervencions artístiques presencials a cada Centre d’Art i una plataforma web.

Si voleu saber-ne més aneu aquí cultura.gencat.cat/quasiveu