Homenatge a Roald Dalh

«-Les curses de cavalls són bufar i fer ampolles -va dir-. Només cal ser-hi després de la cursa, observant i esperant que els que hi han tingut sort facin cua per recollir els diners. I quan veus algú que agafa un bon feix de bitllets, només cal seguir-lo i servir-te’n tu mateix. Però no em malinterpreti, mestre. Als que perden mai no els prenc res. Ni a la gent pobra tampoc. Només vaig darrere dels que s’ho poden permetre, dels guanyadors i dels rics.»

L’autoestopista, Roald Dahl.

El dia 13 de setembre de 1916  va néixer aquest escriptor de fama mundial. Nosaltres, a l’Institut Màrius Torres hem volgut sumar-nos a la commemoració del centenari del seu naixement i entre les lectures proposades cada trimestre, aquest curs 16-17 a 2n d’ESO llegim un lautopistarecull de contes que es titula l’Autoestopista i que conté, a més a més d’aquesta història, dos títols més: El nen que parlava amb els animals sobre tractar bé els animals i El tresor de Milddenhall que, segons diu l’autor, està basat en una història real i no acaba malament.

De tots tres contes segur que n’hi haurà un que us agradarà més, però mentre llegiu el llibre veureu com un conte no és només un producte literari per a nens i nenes sinó que, tal com aquest autor els escriu, ens enganxen i si som adolescents o adults segur que encara més. Aquests contes els podeu després explicar a la vostra manera als nens més petits però mentre els llegiu aprendreu geografia, coneixereu paraules noves i sabreu de tres històries que us commouran.

El primer que apareix al llibre que hem seleccionat aquest cop, és El nen que parlava amb els animals i és la història d’un nen que salva una tortuga i que emprèn amb ella un viatge llarguíssim.,. Després hi ha L’autoestopista que parla d’un home que va amb cotxe i recull un autoestopista, un personatge inquietant i increïble, i al final trobem El tresor de Midenhall que és el relat verídic de com es va descobrir el més gran tresor mai trobat a les illes Britàniques.

Roald Dahl va començar a treballar per l’empresa Shell quan va deixar d’estudiar i el van enviar a l’Âfrica a treballar allí hi va trobar un munt d’aventures. A la II guerra mundial va ser pilot i el 1942 va començar a escriure els seus contes a Washington.

Fins que va morir a Angleterra el 23 de novembre de 1990.

Roald Dahl té una pàgina web  https://www.roalddahl.com/ que ens pot informar de tots els aspectes relacionats amb la seva vida i la seva obra. Té també un Museu al seu nom http://www.roalddahl.com/museum a Buckinghamshire,. Un museu per a infants que gaudeixen llegint obres com Matilda, Charlie i la fàbrica de xocolata, El préssec gegant, les Bruixes….

Departament de llengua i literatura catalanes