TALLERS ARTÍSTICS: SOM CREATIUS

La ZER Conca de Barberà la pràctica educativa relacionada amb l’art es treballa en la franja horària que anomenem “Tallers artístics”. 

En aquesta pretenem que l’alumnat es pugui expressar a través dels diferents llenguatges que existeixen, que coneguin l’art en totes les seves vessants (autors, obres d’arts que els serveixin per inspirar les seves produccions artístiques…), que coneguin artistes contemporanis (locals, comarcals i també a nivell mundial) i sobretot pretenem donar altres eines d’expressió, treballant i desplegant la part emocional de l’alumnat.

En els “Tallers artístics” hi participa tot l’alumnat des de P3 fins a 6è i tots els mestres tutors, depenent del curs també mestres especialistes. 

Cada curs escolar desenvolupem un projecte interdisciplinari a totes les escoles de la ZER i a tots els nivells educatius; els “Tallers artístics” en molts moments del curs estan  relacionats amb el tema del projecte transversal. 

Fa ja uns quants cursos ens vàrem posar en contacte amb el Museu de la Vida Rural, actualment Museu Terra, com a recurs educatiu complementari al treball del projecte transversal del curs. Amb el temps, aquell contacte s’ha convertit en una col·laboració  conjunta per al desplegament de l’eix transversal de cada any i també en un espai on exposar alguns dels nostres productes finals de projectes dels “Tallers artístics».

A la ZER comptem amb una comissió artística formada per mestres del claustre que dissenyen les pràctiques educatives que es duran a terme durant el curs. Tot i tenir el mateix projecte artístic inicial, és interessant veure la varietat de possibilitats a l’hora de desenvolupar artísticament el tema des de les quatre escoles i des de la riquesa de propostes que fa l’alumnat. A final de curs es fa una valoració de la franja a nivell de ZER i una presa de decisions pel curs vinent.

En els “Tallers artístics” generalment partim d’una obra d’art la qual dóna molta conversa per parlar de l’actualitat, del passat, d’experiències personals i alienes,… i poder-les compartir amb els companys/es i mestres. L’alumnat millora molt en la seva expressió oral i en l’obertura de mirada a la qual et convida l’art. En ocasions també demanem a les famílies que participin en alguns dels projectes.

L’art també ens aproxima a una visió crítica de la realitat. Sovint una obra d’art està feta per a comunicar alguna cosa, aprenem així que l’art és una manera més de comunicació i que també nosaltres el podem utilitzar. Aprofitem els tallers artístics per desenvolupar la sensibilitat, les actituds de respecte cap als altres i cap a les seves produccions, a acceptar que els companys poden abordar una temàtica de manera diferent a la seva. En general a valorar la singularitat i la diferència de les produccions artístiques.

A la ZER tenim clar que l’educació artística és una part important del currículum; ens calen alumnes competents artística i culturalment parlant. Els docents en som conscients i vetllem perquè així sigui. 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>