SORTIDA LA RUTA DELS EXILIATS.

Dins el currículum d’història d’Espanya i Catalunya de 2n Batxillerat trobem el tema de la Guerra Civil espanyola i el Franquisme.

El 1939, en acabar la guerra civil, molts ciutadans i ciutadanes de Catalunya van haver de patir el drama humà i social de l’exili forçós cap a altres països. Gairebé mig milió de persones van fugir a França entre el 28 de gener i el 12 febrer de 1939Montellà i Carlos, A., (2005). La maternitat d’Elna. Edit. Ara.

Aquesta sortida ens va mostra la ruta que varen triar els exiliats, que “buscaven la llibertat i l’esperança per trobar la igualtat entre homes i dones, i poder escollir el seu destí en una societat justa, fraternal i solidària“. Montellà (2005)

La ruta incloïa la visita als voltants de la Mina d’en Negrín i el recorregut d’un dels camins de l’exili emprès, entre altres persones, pels principals dirigents de la Generalitat, del Govern de la República i del Govern Basc amb la finalitat de travessar la frontera cap a França.

Tots aquests aspectes van ser explicats per Assumpta Montellà i Carlos, historiadora i escriptora catalana, amb ella ens vàrem endinsar en aquests quinze dies d’infern per milers de nens, dones, avis, soldats, etc. “Històries anònimes” com diu ella.
Ens va portar posteriorment al camp memorial de Rivesaltes, vàrem continuar a la Maternitat d’Elna, vam anar a la platja d’Argelers i vam acabar visitant la tomba d’Antonio Machado a Cotlliure.

Un viatge al passat ple d’emocions a flor de pell. Revivint històries de persones que varen patir l’exili i empatitzant amb totes elles.

Però tot no va ser, rabia, tristor i plor. També ens va fer més forts per poder lluitar pel que creiem, llibertat, igualtat i solidaritat.

Som joves, i podem canviar el futur d’aquesta societat. Visca i ànims, nois/es que nosaltres podem!!!!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>