Participem en la IV Trobada de Coeducació (UAB i ICE)

“Elles hi eren i ara també hi som. Transformem les aules”: Aquest és el títol que tenia la IV Trobada de Coeducació, organitzada per la Universitat Autònoma i l’Institut de Ciències de l’Educació, i celebrada el dissabte 27 d’abril, a la Casa de la Convalescència del recinte universitari de l’Hospital de Sant Pau.

La trobada es va iniciar amb la presentació i el monòleg de l’escriptora Ona Salvat Febrero. Aquest és un breu resum del seu monòleg:  Visibilitzar les aportacions i els coneixements que han fet les dones és l’única manera d’entendre el món com el coneixem. O és que algú imagina un món sense wifi, ordinadors o la música de la Nina Simone?  Els seus sabers no acostumen a sortir als llibres de text, ni als titulars de les grans fites. Però hi eren i hi som. I per continuar sent-hi, ja amb noms i cognoms, els hem de reivindicar i portar-los a l’aula.

Resultat d'imatges de dones alquimistes

 

A continuació, Núria Solsona i Pairó, catedràtica de Química i responsable de Coeducació en el Departament d’Ensenyament durant molts anys, va fer la conferència inaugural “Els sabers de les dones a través de la història”. Per algunes dones, en determinats moments històrics, el sentit de les seves vides ha coincidit amb la preocupació de determinades tradicions de coneixement. Com les filòsofes, les alquimistes, les escriptores… i amb la seva mirada i saviesa han deixat la seva empremta al llarg de la història.

La segona part de la jornada va oferir a la gent assistent tres tallers diferents:

Taller 1: Espai Cultures. Mirades de dones d’altres latituds, a càrrec de Nàdia Ghulam. Nascuda a Kabul (Afganistan), el 1985, Nàdia va vestir-se d’home durant deu anys (dels 10 als 20), per tal de poder estudiar durant el règim talibà, que negava l’accés de les dones a l’educació. Anys després, quan ja havia caigut el règim talibà, la Nàdia va venir a Catalunya per rebre atenció mèdica per les seqüel·les d’una explosió que va patir de petita, a casa seva, durant la guerra civil, i que llavors va deixar-la en coma durant 6 mesos. Aquí ha estudiat un Grau Superior d’Informàtica i Integració Social. Amb una periodista, va escriure El secret del meu turbant, novel·la que recrea la seva extraordinària experiència, i que ella va explicar de primera mà el dissabte. Nàdia Ghulam ens ajuda a deconstruir el discurs eurocentrista tot partint dels seus sabers i del seu llegat com a dona i ens proposa una mirada no homogènia de les diferents realitats de les dones d’arreu.

Resultat d'imatges de nadia ghulam

Taller 2: Espai tecnològic. L’enginy (in)visible, a càrrec de professorat de l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa. L’objectiu ha estat impulsar i apropar la ciència i la tecnologia a la població femenina preuniversitària, per tal de fomentar vocacions i captar talent femení, i facilitar així l’empoderament de noves generacions de dones tecnòlogues en tots els àmbits d’enginyeria, arquitectura, informàtica, telecomunicacions…També visibilitzar les aportacions que han fet les dones al món de la tecnologia, sovint silenciades. Sense el seu enginy no tindríem wifi, clips o milers d’altres invents tan quotidians i necessaris. En la xerrada, s’ha posat nom a aquestes dones que no surten als llibres de text i en descobrirem les seves enginyoses aportacions.

Taller 3: Espai artístic: collage, construïm la nostra realitat, a càrrec de l’artista Sofia Isus Ventura.

A càrrec de Sofia Isus Ventura, escultora i pintora, doctora en Belles Arts per la Universitat de Barcelona, amb una llarga trajectòria artística i reconeguda amb diferents premis d’àmbit nacional.
Aquest va ser un taller visual i manipulatiu, que es pot reproduir i adaptar a les aules. Es van utilitzar dinàmiques que facilitaven la interacció, es buscava reflexionar sobre el procés creatiu com a espai de llibertat, i es va posar en valor l’aportació de les dones en el món de l’art.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>