Ja tenim nom per al nostre institut

INSTITUT VALL DE LLÉMENA

El passat dia 10 de març, el Consell Escolar va decidir per unanimitat el nom de l’institut a partir dels resultats de les puntuacions dels alumnes.

Recordem breument com ha anat el procés participatiu:

El primer pas va ser obrir un termini per presentar propostes argumentades de nom. En vam rebre força, totes elles molt interessants.  Les recollim a continuació amb la justificació original.

PROPOSTA JUSTIFICACIÓ
Institut de la Vall Aquest institut acull als nens dels municipis de la vall, per tant trobo que és un nom adient per al centre.
Institut Llemenec Donat que l’expressió Llémena o Vall de Llémena ja s’ha utilitzat en diversos espais (públics i privats), proposo el topònim Llemenenc. Faria referència a la Vall i en canvi no seria repetitiu.
Institut l’Arbre Sec Quan vam estrenar l’institut, els arbres estaven secs.
Institut Nou 2014 He escollit aquest nom perquè el nostre institut ha nascut i s’ha fet realitat l’any 2014, concretament el 15 de setembre de 2014.
Institut Vall de Llémena  (o Vall del Llémena o de la Vall de Llémena) El nom escollit aglutina a tots els alumnes que presumiblement ocuparan les seves aules: alumnes de famílies habitants a la Vall o entorn. A més a més, aquesta vall és un valuós atractiu que cal preservar i estimar.
Institut l’Aulina Les aulines o alzines són un símbol del nostre territori, i prop de l’institut n’hi ha de ben significatives. La paraula juga amb aula com a espai d’ensenyament
Institut Dalmau de Cartellà Fill de família noble originària del Castell de Cartellà, fou president de la Generalitat els anys 1422-1425.
Institut l’Ariet Un ariet és un aparell senzill que permet portar aigua des d’un lloc baix fins a un de més elevat amb l’única ajuda de la mateixa aigua, sense electricitat ni carburants de cap mena. Comparo l’ariet amb l’Institut ja que -i no crec que m’equivoqui gaire- és un projecte que intenta que sigui el mateix esforç de la mainada el que els faci ‘pujar de nivell’. Al mateix temps, és una paraula sonora, alegre i d’ariets en tenim, encara en funcionament, a la vall del Llémena. A més, el ferrer de Sant Esteve de Llémena fou un personatge que, amb les seves aportacions, va millorar les prestacions d’aquest giny amb marca pròpia.
Institut Joana Raspall Penso que tenir l’institut amb el seu nom, és una manera de no deixar de recordar-la, i donar valor a qui va ser referència de la cultura catalana. Tot i que segurament no es troba vinculada a la vall on vivim, molts de nosaltres hem après amb els seus poemes i els seus contes. A l’escola de ben petits comencem la poesia amb ella, fent-nos estimar la nostra llengua.  Per més informació: http://www.joanaraspall.cat/biografia.html
Institut Josep Geli i Bosch Va ser una persona molt important pels ramaders de la vall ja que era veterinari en temps que no existien mòbils ni res digital, connectava les persones curant els animals de les granges.  Era empresari (fabrica de pinsos) i molt catalanista. S’hauria de posar un nom d’una persona del poble.
Institut El Salpàs Era una celebració que es duia a terme per Pasqua. Es beneïen les cases, quadres… amb aigua i sal per treure els mals.
Institut Fonts Boscanes En tota la Vall hi podem trobar fonts pel mig del bosc. Ja que l’aigua és i era un símbol important per a tots els habitants dels pobles, crec que és un bon nom.
Institut Nàiade Un Nàiade és un mol·lusc que s’està extingint i no en queden molts a Catalunya. A la riera del Llémena en podem trobar i s’està intentant repoblar. Aquest seria un dels significats que podria indicar que s’ha de tirar endavant. Un altre significat de Nàiades és que són unes nimfes de la mitologia grega, filles de Posidó i que personifiquen l’aigua i representen els llacs, les fonts, els brolladors… Els dos significats són importants ja que tenen un lligam amb la riera del Llémena.
Institut Vadellé El nom significa: Va de vall, De de de i Lle de Llémena
Institut de Sant Gregori El nostre institut està situat en el preciós poble de Sant Gregori.
Institut El Llémena El nom del riu que uneix la Vall
Institut Francesc Macià En honor de qui va ser president de Catalunya. L’Institut va ser inaugurat el 2014, any del 300 aniversari del 1714.
Institut Guillem Galcerà de Cartellà (Senyor d’Hostoles) Va serel  compte Testaferro que, al servei dels Comptes de Barcelona, va dirigir la campanya d’expansió catalana al Mediterrani (Sicília i Nàpols). Va néixer a Palol de Revardit i el seu castell principal, la seva llar, es trobava a Sant Martí de Llémena. A Cartellà se’n conserva un de magnífic que pertany a la seva família. La família Cartellà té l’origen a la Vall i a la catedral de Girona hi estan enterrats alguns membres. Va ser contemporani de Roger de Llúria, Roger de Flor i Muntaner.
Institut Joan Massagué Metge. És el més brillant investigador que tenim a Catalunya en matèria de càncer. Reconegut arreu del món pels seus mèrits professionals i acadèmics.
Institut Sant Grau de Sant Gregori Aquesta proposta no implica un nom personal i és un lloc molt representatiu del municipi. A més a més, sona bé.
Institut Puig de Sant Grau Fent referència a la muntanya que està al poble
Institut Terres del Llémena El Llémena no és una riera sinó un riu ja que porta aigua tot l’any. Si actualment aquesta aigua no corre, és perquè la seva llera ha estat transformada per l’acció de l’home.
Institut Joan Helcio Era el ferrer del poble. Va ser un personatge molt popular a la zona.
Tudela de Ter Fa referència al nom de Sant Gregori durant la guerra civil.

Totes aquestes propostes van ser valorades pels alumnes amb una puntuació entre 0 i 5 i els resultats obtinguts es van presentar al Consell Escolar, òrgan de representació de tota la comunitat educativa, per tal que prengués la decisió definitiva.

Els noms presentats resten a disposició de l’institut perquè ens poden servir per donar nom a espais del centre, projectes, publicacions, etc.

Moltes gràcies a tothom per la seva participació.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>