Diari El Raval: novembre 2018

La por a la pobresa

Alzahra Smf – 2n de Batxillerat

L’aporofòbia es pot definir com la por a la indigència o a la pobresa. Aquest concepte deriva del grec a-poros (sense recursos) i fobos (fòbia, por) i desgraciadament és una actitud molt present a la nostra societat. No es tracta d’un trastorn mental sinó més aviat es pot definir com una disfunció social que fortifica i emfatitza la marginació social de persones en situacions vulnerables.

Per una banda, es pot dir que hi ha certes ideologies que reforcen aquest rebuig als pobres. En aquest sentit, hi ha la influència de les ideologies conservadores que reprodueixen un discurs que afavoreix el menyspreu a tot allò marginal. D’altra banda, una altra causa d’aquesta fòbia pot ser deguda a la incomoditat que pot produir el fet de tenir certa proximitat amb la gent pobre, la qual cosa pot alimentar en la gent prejudicis o estereotips contra els indigents.

En definitiva, combatre aquest tipus d’ideologia i d’actitud no sembla gens fàcil. La millor manera de fer-hi front pot ser l’intent de divulgar una visió positiva sobre aquestes persones que no es basi en prejudicis sinó que es es fixi més aviat en comprendre la duresa de la situació en què viuen i a entendre les circumstàncies que  els han portat a patir aquesta situació.