Xerrada de Mar Casariego, de Sea Shepherd

La Sala Magna ha acollit aquest dimarts tres xerrades adreçades als alumnes de 1r d’ESO, 4t d’ESO (optativa Biologia) i 2n Batxillerat científic a càrrec de Mar Casariego, capitana d’una de les embarcacions de Sea Shepherd.


Sea Shepherd és una organització internacional sense ànim de lucre de conservació marina que opera amb campanyes d’acció directa per defensar la vida marina i conservar i protegir els oceans del món de l’explotació il·legal i la destrucció del medi ambient. Aquesta ONG disposa actualment d’una flota de 14 embarcacions.

A la xerrada, Casariego, que és filla dels darrers torrers del Far de Sant Sebastià de Llafranc (Palafrugell), ha explicat que el mar ocupa 3/4 parts del planeta i és “l’autèntic pulmó del planeta, ja que és on es produeix més oxigen, més que a la selva amazònica”. Casariego ha indicat que els oceans, a més,  concentren el 85% de la biodiversitat del planeta.

L’ ONG disposa de 14 embarcacions que lluiten contra la pesca il·legal i va protagonitzar la persecució del Thunder, el vaixell més gran de pesca no permesa de lluç austral. Quasi 110 dies van fer falta  per capturar el vaixell més letal. La INTERPOL estima que el Thunder hauria obtingut més de 76 milions de dòlars en captures il·legals a l’Oceà Antàrtic.

En un altre ordre de qüestions, Casariego ha indicat que en el fons del mar hi ha trobat cotxes, motos i bicicletes, ja que totes les aigües, també la de les rieres, estan connectades; d’aquí la importància de mantenir-les ben netes.

Entre les imatges projectades durant la xerrada hi havia la de brutícia que es concentra a la platja de Cabo Verde, fruit d’allò que arrosseguen els corrents marins. En aquest sentit, ha destacat la importància des de casa de reduir al màxim l’ús del plàstic -material que també han trobat a l’Antàrtida- i de reciclar.

Casariego ha acabat les xerrades animant els estudiants que, quan tinguin 18 o més anys, s’apuntin com a voluntaris de l’ONG.