Museu d’arqueologia (MAC)

El divendres 7 de juny, els alumnes de 1r van visitar el Museu d’arqueologia dins de les activitats del treball de síntesi dedicat als Ibers.

Al museu, ens vam apropar al descobriment del nostre passat. Hi vam poder trobar les millor peces d’arqueologia catalana:

  • La Mandíbula de Sitges, una de les restes humanes més antigues trobades a Catalunya.
  • La Senyora de les Muntanyes, un esquelet femení guarnit amb joies espectaculars de l’edat del bronze amb més de 3500 anys d’antiguitat.
  • Tanit, la “Gran Mare” fenícia, una divinitat protectora vinculada al cicle agrari de la fecunditat.
  • El Tresor de Tivissa, la millor mostra de la cultura ibèrica, formada per joies, vasets i pàteres de plata, usats en cerimònies o en rituals religiosos.
  • Inscripció dedicada a Gaius Celi, el testimoni més antic de la Barcelona romana que recorda que Gaius Celi, un dels primers dirigents de la ciutat de Barcino, va coordinar la construcció de la muralla.
  • El Mosaic de les Tres Gràcies, que formaven part del seguici de Venus i que simbolitzaven la Bellesa, la Virtut i l’Entusiasme.

El centre d’interès del nostre recorregut, però, ha estat el món ibèric ja que el treball de síntesi de 1r d’ESO gira al voltant d’aquest poble.

Els ibers, malgrat ser els nostres antecessors, són encara avui una cultura força desconeguda però que desperta molt d’interès. Poblats emmurallats, tribus, un alfabet indesxifrable, són algunes de les característiques d’aquesta cultura tan peculiar de guerrers i pagesos que van viure a les nostres terres.

A través del recorregut per la sala central del museu ens vam trobar amb diferents elements i reproduccions de peces originals que permetren aproximar-nos al coneixement dels pobles ibers del llevant mediterrani. A partir d’aquestes reproduccions arqueològiques, de les peces de les vitrines, de les fotografies i de les maquetes d’alguns poblats ibèrics, hem pogut descobrir la cultura ibèrica en la seva complexitat: els avenços tecnològics, l’hàbitat i les tècniques constructives dels poblats, el món encara misteriós de les creences religioses, els ritus funeraris i els fundacionals, i la llengua ibèrica, avui dia encara indesxifrable.

Àlbum de fotos