Camps: Camins de Pau

El dilluns dia 17 de febrer l’alumnat de 1r de batxillerat va anar a Manresa a visitar el projecte Camps: Camins de Pau, emmarcat en el projecte Manresa-Gironella-Mauthausen.

Primerament  visitàrem l’exposició de Rostres del Mediterrani.  Aquesta és una proposta artística i participativa de la plataforma Stopmaremortum que recull més de 450 rostres d’artistes gràfics d’arreu del món: reflexionen sobre la situació que viuen les persones refugiades que intenten arribar a Europa a través de la mar Mediterrània. El seu propòsit és arribar a posar rostre a cadascuna de les més de 35.000 persones que han perdut la vida des de l’any 2000…

Després ens traslladàrem al Museu Comarcal de Manresa a visitar CAMPS: CAMINS DE PAU. És una instal·lació interactiva sobre l’experiència dels camps de concentració cercant paral·lelismes entre la memòria històrica i el moment actual a través de la mirada de fotògrafs de Fotoart amb l’alumnat que va participar a la visita als camps i obres del Taller de Gravat de l’Escola d’Art. També recull les aportacions d’infants i joves d’onze centres educatius de la ciutat i el seu compromís per aprendre de la història per a construir un millor futur. A través d’activitats participatives dinamitzades des de la Casa per la Solidaritat i la Pau, Flors Sirera, els infants i joves obren la mirada a la necessitat de prevenir els conflictes i a la importància del paper personal en les societats d’acollida. Un noi refugiat sirià ens va explicar la seva experiència, la seva dura experiència…

Acabàrem la sortida a la casa Flors Sirera, casa de Solidaritat de Manresa, entitat municipal que agrupa diverses ong’s que treballen per la pau i els drets humans. Xavier Valls ens va explicar què és la memòria històrica i va fer un recorregut de la repressió franquista a la vila de Gironella, presentat amb un bon material gràfic.