Per un ús racional dels plàstics

Els plàstics són un grup heterogeni de productes formats per macromolècules orgàniques derivades de substàncies naturals, com la cel·lulosa o el cautxú, o obtingudes de forma sintètica. En aquest segon cas, la matèria primera per a la seva fabricació és el petroli i se n’obtenen materials plàstics, com el polietilè o el polipropilè, que típicament formen part de les bosses, dels embalatges d’aliments o de les ampolles de begudes.

Durant molts anys ens hem acostumat al fet que molts d’aquests productes són d’un sol ús, la qual cosa genera una quantitat de residus enorme, que poden trigar centenars d’anys a degradar-se, i suposa un malbaratament de recursos completament irracional.

El petroli utilitzat per fabricar aquests plàstics d’usar i llençar és un recurs no renovable que es va formar fa desenes de milions d’anys. Per manufacturar una sola bossa de plàstic de supermercat es necessiten uns 6.5 litres d’aigua. Imagineu quants litres d’aigua malbaratem llençant a la brossa bosses de plàstic d’un sol ús!! I és que els problemes dels plàstics no s’acaben aquí. Una gran quantitat de les tones de plàstics que no es reciclen acaben en el medi ambient, fins i tot en els llocs més insospitats. Fa uns dies, el submarinista Victor Vescovo va documentar la inquietant troballa d’una bossa de plàstic al lloc més profund de l’oceà, la fossa de les Marianes, a més de 10.000 metres de fondària. Els mars i els oceans són els més perjudicats per l’ús abusiu i incívic que fem dels plàstics. Alguns científics afirmen que aviat hi haurà més plàstics que peixos en els ambients oceànics, els quals estan contribuint a l’extinció d’algunes espècies. Moltes tortugues marines, les espècies de les quals estan greument amenaçades, moren ofegades quan mengen bosses de plàstic que confonen amb les seves preses naturals, les meduses.

Afortunadament, el problema dels plàstics sintètics ja fa temps que té solució. A part d’un canvi d’hàbits que ens ajudi a reduir el seu ús i fomentar el seu reciclatge,  hi ha substituts d’origen vegetal d’aquests materials que són 100% biodegradables. El repte és aconseguir un canvi de mentalitat i de producció.

Aprofitant que el proper dia 5 de juny és el Dia Mundial del Medi Ambient, des del Comitè Ambiental hem impulsat una campanya per fer reflexionar a la comunitat educativa de l’IES Pere Fontdevila sobre la problemàtica dels plàstics sintètics. Us convidem a veure “l’exposició” que fem al vestíbul del centre.