Normes de funcionament.

FUNCIONAMENT DE LA BIBLIOTECA ELVIRA MONTES

 

PRESENTACIÓ I FUNCIONAMENT DE LA BIBLIOTECA:

 

La Biblioteca Elvira Montes és la biblioteca escolar de l’INS Montserrat Miró i Vilà. Compta amb molts anys de servei a les diverses generacions d’alumnat que ha passat pel centre i s’anomena Elvira Montes com a homenatge a la professora que va dedicar el seu temps i el seu saber al bon funcionament de la biblioteca.

Actualment, la biblioteca de l’institut obre per oferir a l’alumnat del centre un espai tranquil i acollidor on treballar, llegir i fer ús del servei de préstec exactament igual que les altres dues biblioteques públiques del municipi: Elisenda de Montcada i Can Sant Joan.

 

La Biblioteca Elvira Montes compta amb un bon catàleg especialitzat en novel·la juvenil i en còmic que creix any rere any, i compta amb les lectures obligatòries del curs, connexió a internet, una zona de treball i una zona de lectura relaxada.

 

1.1. HORARI DE LA BIBLIOTECA:

 

  • Aquest curs la Biblioteca Elvira Montes oferirà els seus serveis als usuaris a les hores del pati (11-11:30h) de DIMARTS I DIJOUS. (Si més endavant es pot ampliar el nombre de dies s’informarà al claustre.)
  • Tot l’alumnat del centre és usuari de la biblioteca escolar i, per tant, hi podrà accedir i fer-ne ús dels seus recursos segons les seves necessitats i interessos, així com el professorat i el personal de PAS.

 

USUARIS HORARI

Alumnat d’ESO, Batxillerat i Aula d’Acollida

Professorat i PAS

DIMARTS i DIJOUS

11-11.30h

 

1.2. ACCÉS A LA BIBLIOTECA:

 

L’alumnat que vulgui accedir a la biblioteca ha de seguir la següent pauta:

 

  • Baixar al pati per esmorzar (no es pot esmorzar al passadís ni a la porta de la biblio.)
  • Informar al professorat de guàrdia del vestíbul de que vol pujar a la biblioteca.
  • Es pot entrar a la biblio fins les 15h com a màxim. A partir d’aquesta hora el professorat de guàrdia del vestíbul no deixarà pujar ningú.
  • S’ha de pujar a la biblioteca directament (no es pot anar a l’aula a buscar res ja que està tancada i no es permet entrar durant les hores de pati.)
  • En entrar, l’alumnat s’ha d’apuntar al registre d’usuaris de la biblioteca (carpesà lila sobre la taula).
  • Un cop a la biblioteca, no es pot sortir fins a les 11.30 h. (excepte si l’alumne ha vingut a emportar-se un llibre, a tornar-lo, o a fer una consulta).
  • L’aforament de la biblioteca és de 36 alumnes: 30 alumnes asseguts (6 per taula), 4 alumnes als ordinadors (un a cada ordinador) i 2 als pufs.

 

ENTRADA SORTIDA
Esmorzar al pati- informar al vestíbul – màxim fins les 11.15h. A les 11.30h – cap a classe- no es pot sortir per la sortida d’emergència

 

 

1.3. SERVEIS QUE OFEREIX LA BIBLIOTECA DEL CENTRE ALS SEUS USUARIS:

 

  • Romandre a la biblioteca per llegir, estudiar, dibuixar, fer deures, etc.
  • Accedir al servei de préstec de les lectures obligatòries del curs de Català, Castellà, Anglès i Francès (hi ha una secció específica sota la finestra).
  • Accedir al fons de la biblioteca (novel·la juvenil, còmic, teatre, poesia, llibres de consulta sobre les diverses matèries -ciències naturals, història, llengües, matemàtiques, música, filosofia, educació física…)
  • Gaudir de la nova secció de literatura de gènere: novel·les, còmics i assajos sobre feminisme, gènere, homosexualitat, sexualitat…
  • Demanar recomanacions de lectures i orientacions personalitzades segons els gustos i interessos personals de cada alumne.
  • Accés a lectures adaptades i de lectura fàcil per iniciar-se, consolidar i ampliar llengües: anglès, francès, català, castellà…
  • Gaudir de les novetats i recomanacions que proposa periòdicament la biblioteca.
  • Consulta de revistes i publicacions
  • Consulta de diccionaris de la llengua, bilingües i tècnics.
  • Cercar informació als ordinadors (exclusivament amb finalitat acadèmica).
  • Sol·licitar informació per a la realització del treball de recerca, deures, projectes o d’altres tasques curriculars.
  • Gaudir d’una bona lectura tranquil·la i còmoda als pufs de sota la finestra (amb molta llum natural i caloreta quan fa fred!)
  • Parlar de llibres, autors, gèneres, novetats… Intercanviar opinions i conèixer de noves.
  • Fer servir el punt d’intercanvi de llibres (deixes un llibre teu al cistell blau de Punt d’intercanvi i t’enduus a casa un altre del mateix cistell).

 

1.4. CATÀLEG E-PÈRGAM I CONTACTE:

 

  • Tot l’alumnat del centre pot consultar el catàleg virtual de la biblioteca e-Pèrgam: e-Pèrgam Biblio INS MMV
  • La consulta d’aquest catàleg on-line li permet saber de quins llibres disposa la biblioteca de l’institut i reservar aquells que li interessin.
  • És una eina molt útil que permet accedir a la biblioteca des del portàtil, la tablet i/o el mòbil.
  • Per a més informació, també es pot accedir al compte d’Instagram, TikTok i Twitter: @bibteca
  • O escriure al correu: biblioteca@insmm.org

 

CATÀLEG VIRTUAL XARXES SOCIALS I CONTACTE
e-Pèrgam Biblio INS MMV Instagram, TikTok i Twitter:  @bibteca

 

 

1.5. SERVEI DE PRÉSTEC:

– Si l’alumne vol endur-se un llibre li ha de dir a la bibliotecària, per tal d’enregistrar el seu servei de préstec al programa. (Anar a la taula de servei de préstec.)

– Un exemplar es pot tenir 15 dies. Si es necessita més temps, s’ha de demanar pròrroga (15 dies més), sense problema.

– S’ha de ser responsable i tornar els llibres abans que expiri la data límit. El contrari, pot suposar una penalització.

– Es poden prestar quatre llibres alhora com a màxim.

– Els llibres s’han de tornar exactament en les mateixes condicions en què es van prestar. El deteriorament o la pèrdua suposa haver de restituir l’exemplar.

– No es poden endur llibres per un amic, un germà, un company de classe…

– Si un usuari té llibres pendents de retorn, no pot endur-se cap fins que no els torni. Si la situació s’allarga, l’alumne pot ser sancionat.

 

1.6. NORMATIVA GENERAL DE LA BIBLIOTECA:

– Abans d’entrar a la biblioteca s’ha d’esmorzar i anar al lavabo.

– No es pot menjar ni beure, ni a dins la biblioteca ni al passadís.

– S’ha de venir pel passadís de manera ordenada, sense córrer i sense cridar. Exactament igual que en sortir.

– No es pot restar al passadís, s’ha d’entrar a la biblioteca o sortir al pati.

– No es pot estar a l’aula 10 ni a cap altra aula.

– No es pot anar a classe a buscar res.

– En entrar, els alumnes han d’apuntar-se al carpesà de registre (data, nom i cognoms i curs).

– Si volen fer servir un ordinador, també s’han d’apuntar al registre corresponent.

– Cal mantenir un clima adient de lectura i treball: per tant, ha d’haver ordre i silenci. En cas contrari, s’haurà de sortir de la biblioteca immediatament i es pot ser sancionat.

– Els llibres consultats s’han de deixar al seu lloc. Si no se sap clarament quin és el seu lloc, cal donar-lo a la bibliotecària.

– Hi ha sis cadires per taula: no es poden afegir cadires ni moure-les d’una taula a una altra ni col·locar-les als extrems de la taula.

– Els pufs són per llegir, no per fer deures.

– Els pufs són individuals, no es poden compartir entre diversos alumnes.

– En acabar, s’ha de recollir els estris, deixar la taula neta i aproximar la cadira a la taula.

– Està absolutament prohibit escriure, pintar, embrutar… les taules, els llibres, els cartells i la resta de material i mobiliari.

L’incompliment de qualsevol de les normes és motiu per fer fora de la biblioteca l’alumne durant el període de temps que decideixi la bibliotecària i per posar una incidència a iEduca (exactament igual que en qualsevol espai i instal·lació del centre.)

 

1.7. LA BIBLIOTECA D’AULA:

Les aules del centre disposen d’una Biblioteca d’Aula que es fa servir, especialment, durant les hores de guàrdia en cas d’absència del professorat. Aqusta BA està ubicada dins un armariet que conté, a més a més, material fungible per fer servir a l’aula.

La Biblioteca d’Aula compta amb:

  • Una selecció de lectures adequades al nivell de l’alumnat i a les necessitats que cada grup presenta.
  • Un material adequat i variat, ja que disposa de diversos formats i temàtiques: llibres, còmics, revistes, atles visuals… en totes les llengües curriculars.
  • Diccionaris de català, castellà, anglès i català-castellà.

 

Aquest material és part del fons de la Biblioteca del centre i es renova cada curs. El nombre d’exemplars és d’uns trenta títols, suficients per llegir al llarg del curs.

L’alumnat pot llegir durant les hores de guàrdia el llibre que vulgui però no se’l pot endur a casa ni al pati, ja que la biblioteca d’aula no ofereix servei de préstec: la lectura és exclusiva dins l’aula. Uns minuts abans d’acabar la guàrdia s’han de deixar els llibres a l’armariet i tancar amb clau.

Els delegats de la classe (amb l’ajut de la tutora) poden mantenir l’armariet endreçat i tancat amb clau.

També poden recollir les suggerències lectores de la classe per tal d’intentar incorporar-les al catàleg, ja que curs rere curs es van adquirint  novetats tant per a les BA com per a la Biblioteca Elvira Montes. La idea és proporcionar als alumnes unes biblioteques el més completes, properes i atractives possible.

 

 

MOLTES GRÀCIES. US HI ESPEREM!

Eva Sánchez, coordinadora de la Biblioteca Elvira Montes

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>