Servei Comunitari

El servei comunitari. Què és?

El Servei Comunitari és un instrument per desenvolupar una de les competències bàsiques marcades pel currículum de secundària, la competència social i ciutadana. Es pot fer a 3r o 4t d’ESO. Al Manolo Hugué s’ha decidit 3r d’ESO

Té com a objectiu garantir que els estudiants al llarg de la seva trajectòria escolar i en el marc curricular experimentin i protagonitzin accions de compromís cívic, aprenguin en l’exercici actiu de la ciutadania i posin en joc els seus coneixements i capacitats al servei de la comunitat.

Els objectius d’aquests projectes són:

  • D’aprenentatge per a l’alumnat: desenvolupar la competència social i ciutadana, facilitar la comprensió de la realitat social, aprendre a cooperar, conviure i exercir la ciutadania democràtica en una societat plural, així com comprometre’s a la seva millora.
  • De servei: millorar una problemàtica o una necessitat (social, ambiental, cultural, sanitària, educativa…) real i autèntica. L’alumnat es posa en contacte amb la situació a millorar a partir de la demanda d’una institució que és experta en aquell àmbit, i des del primer moment involucre als alumnes en la detecció de la necessitat i en la definició del repte de millora.

És una proposta educativa que combina processos d’aprenentatge i de servei a la comunitat en un sol projecte on l’alumnat posa el seu coneixement i competències al servei dels altres. Aprèn a ser un ciutadà des de la pràctica.

L’aprenentatge i servei comunitari es fonamenta en una manera d’entendre…

  1. la ciutadania basada en la participació activa i la contribució a la millora de qualitat de vida en la societat,
  2. l’aprenentatge basat en la recerca, l’acció, la reflexió i la responsabilitat social,
  3. l’educació en valors basada en la vivència, l’experiència i la construcció d’hàbits.

El servei comunitari. Quin temps se li adjudica?

El servei comunitari comprèn:

Una part d’aprenentatge que es realitzarà  dins l’horari escolar (10 hores aprox. per explicar etc.)

Servei actiu a la comunitat que es durà a terme fora d’aquest horari, que inclogui un mínim  de 10 hores de servei actiu a la comunitat.

La resta d’hores s’haurà de preparar presentació i fer-ne difusió a través de xarxes, articles a la pàgina web, ràdio etc.

 

 

El servei comunitari. És obligatori?

L’activitat de servei comunitari forma part del currículum, per tant té caràcter obligatori

La prestació d’aquest servei suposa la realització d’activitats fora del recinte escolar en horari no lectiu, i es pot donar el cas que hi hagi alumnat que per diferents motius justificats no hi pugui participar. Tot i que a partir del curs 2023-2024 es podrà realitzar algun dels serveis en horari lectiu, com ara el de la Fundació Kilian Jornet i Càritas.

El servei comunitari. Autoritzacions

Per a participar en activitats de Servei Comunitari fora del centre o en horari no lectiu, l’alumnat necessita l’autorització signada pels seus pares, mares o tutors legals. En l’autorització haurà de constar, a més a més, informació sobre l’entitat amb què es col·labora, dades de contacte, activitat que desenvolupa, servei que prestarà l’alumnat, calendari i horari, tipus de desplaçament, o altres continguts que el centre consideri oportuns.

Pels serveis comunitaris que es realitzin fora de l’horari lectiu, l’alumnat es desplaça fins a l’entitat amb mitjans propis i sense acompanyament.

Hi ha un conveni i una assegurança de responsabilitat civil signada amb les Entitats i el Departament d’Ensenyament.

Model autoritzacio prestacio Servei Comunitari(1)

Àmbits del SC Entitats col·laboradores
  • Acompanyament a l’escolarització
  • Suport a necessitats bàsiques
  • Medi ambient
  • Participació ciutadana
  • Projectes de solidaritat i cooperació
  • Lleure
  • Intercanvi generacional
  • Escoles Públiques de primària (El Farell, Montbui i Calderí)
  • CECMO (Centre Excursionista de Caldes de Montbui)
  • CÀRITES
  • CREU ROJA
  • EL TOC (Ajuntament de Caldes de Montbui)
  • Fundació Santa Susanna
  • Club atlètic Calderí
  • Kilian Jornet Foundation
  • Caldes animal “La Prote” (aquest curs no col·labora)

Pel què fa als serveis comunitaris que es fan en horari no lectiu, els alumnes trien l’entitat on volen fer el seu servei comunitari a través d’un formulari que reben a l’inici de curs.

Quins Serveis es poden fer

Acompanyament a l’escolarització

Voluntaris per la lectura LECXIT, (una o dues tardes a la setmana de 16:30h a 17:30h de novembre fins a abril).  (encara no sabem si aquest curs es podrà fer)

Projectes de suport i acompanyament a l’escolarització i la formació.  Coneixement de l’entorn i reforç escolar, classes de català per a nouvinguts, Acompanyament al treball per projectes, motivació per a l’estudi i la lectura LECXIT.

MH/TORNEM A L’ESCOLA! 

Projecte amb col·laboració amb les tres Escoles públiques de primària de Caldes de Montbui. (Horari de 15:00h a 16:30h durant 7 tardes alterns o consecutius)

         

 

Medi Ambient: Projectes orientats a la cura, conservació i educació mediambiental

Reciclatge de materials, auditories ambientals, neteja i conservació del patrimoni natural i urbà, estalvi energètic, cura de la fauna del territori…

MH/Projecte Rius & Let’s Clean Up Europe (maig) (Entitat CECMO) (Horari: Dos o tres matins, en dissabte i/o diumenge, novembre, d’abril i maig)

El Projecte Rius es fonamenta en el treball que realitzen diferents grups de voluntaris i voluntàries a tota Catalunya, que es comprometen a realitzar dues inspeccions anuals a un tram de riu de 500 metres que ells mateixos han escollit i que, normalment, és proper al seu domicili habitual.

Let’s Clean Up Europe és una acció comuna a tot Europa per conscienciar sobre la quantitat de residus que llencem de forma incontrolada a la natura i promoure la recollida d’aquests residus abocats il·legalment als boscos, platges, marges de rius, etc.

MH/Kilian Jornet Foundation    (Horari: Es farà unes 5 sortides en horari lectiu)

La Fundació Kílian Jornet vol informar i sensibilitzar en els àmbits educatius i a la ciutadania en general de la importància de la preservació dels entorns de muntanya.

Per conservar un entorn, cal estimar-lo. I per poder estimar-lo hem de conèixer-lo.

Sensibilització i recollida selectiva d’espais naturals propers.

 

 Participació ciutadana i Projectes de solidaritat i cooperació

Projectes per estimular la participació en el barri o l’entorn immediat amb l’objectiu d’afavorir el compromís cívic i la millora de la qualitat de vida dels seus habitants, a través dels mitjans de comunicació, activitats culturals, processos participatius…

Projectes per a la sensibilització i defensa dels Drets Humans, causes solidàries i humanitàries d’abast ampli i a nivell internacional.

MH/Espai jove “EL TOC” (Horari tardes, de dilluns a divendres, es pot fer un o dos dies a la setmana, 2 hores cada dia fins a completar les 10h)

Espai de dinamització juvenil de Caldes de Montbui que té com a funcions atendre les demandes d’informació, acompanyar els joves en la presa de decisions i oferir un espai de trobada i de participació on els joves i les associacions puguin organitzar activitats, comptant amb un suport tècnic. S’adreça a persones a partir de 12 anys.

També destaca el programa Punt d’enllaç, que té com escenari els centres de secundària de Caldes, i que potencia l’autonomia i l’accés a la informació dels temes que són d’interès dels joves.

Els joves en el seu servei comunitari podran col·laborar amb la dinamitzadora de l’espai. Ajudaran als més petits a fer els deures, portaran el control d’usuaris de l’espai, participaran i proposaran tallers i aprendran valors de participació ciutadana entre d’altres.

MH/Creu Roja Caldes-Palau-Sant Feliu

  • CAMPANYA DE JOGUINES  (Tardes i festius desembre i gener)

El projecte de La Joguina Educativa té com a objectiu principal fomentar el valor pedagògic i la importància educativa de la joguina, entenent-la com un element vehicular per treballar la tolerància, el respecte i la igualtat. Volem que cap nen/a es quedi sense una joguina el dia de Reis.

  • GRAN RECAPTE-REBOST SOLIDARI  (Divendres/dissabte 1r cap de setmana desembre i un /dos matí /tarda al rebost)

Té com a objectiu proveir les necessitats bàsiques alimentàries de les persones o famílies en situació de vulnerabilitat de la nostra població.

 

  • EL ROBER SOLIDARI (Dimecres tarda)

Té com a objectiu proveir les necessitats bàsiques de roba de les persones o famílies en situació de vulnerabilitat de la nostra població.

MH/Cáritas (es pot fer en horari lectiu)

  • Actualització de la pàgina web i de les xarxes socials de l’Entitat.

https://www.caritascaldesdemontbui.org/

Twitter Càritas

Instagram Càritas

Facebook Càritas

 

 

MH/Club Atlètic Calderí (dos diumenges al matí)

  • Col·laborar en l’organització de  curses populars, inscripcions, control, avituallaments. Cursa del dimoni que es fa a l’octubre i cursa Cros.  

MH/SANTASUSANNA  (Dilluns tarda, 16h a 18h- 5 dies)

Intercanvi generacional. L’alumnat podrà participar en dos dels programes que l’entitat oferta als seus usuaris:

  • Taller de memòria

Activitat que combina música i moviment i/o jocs de taula i de memòria intergeneracional amb usuaris del centre de dia, que viuen a casa seva i estan bé cognitivament.

MH/Caldes animal “La Prote”   (Aquest curs no col·labora)(dijous i divendres de 16h a 18h o dissabte de 10h a 12h)

Voluntariat amb la protectora d’animals on podran tenir cura dels gats, ajudar al manteniment de les instal·lacions i a fer difusió dels animals que hi ha per aconseguir adopcions.

 

Presentació del Servei Comunitari a l’aula

Molt important! Acabat el Servei Comunitari caldrà: (es farà a l’aula abans d’acabar el projecte)

  1. Omplir un formulari d’auto-avaluació (25% de la nota) 
  2. Preparar una presentació en Power Point o altres formats digitals, en grups d’un màxim de 4 persones, explicant la vostra experiència.

Algunes de les presentacions seran seleccionades per a mostrar-les als companys de 2n d’ESO durant el Crèdit de síntesi.

La presentació haurà de contenir:

    • Portada amb el nom del SC i dels components del grup.
    • Índex
    • Cos explicant l’entitat on s’ha fet el servei (breu explicació de l’entitat, a què es dedica, des de quan…)
    • Explicació dels dies i horari i el què s’ha fet durant el servei mostrant amb fotografies (sempre fetes amb autorització) del servei i entitat on s’ha fet per a cadascun dels membres del grup.
    • Explicar l’experiència i alguna anècdota.
    • La darrera diapositiva amb conclusions i opinions. (Us ha agradat?, recomaneu aquest servei?, com us heu sentit fent el servei? altres

El servei comunitari. Avaluació

El Servei Comunitari és curricular i a l’institut està inclòs a l’optativa del projecte del departament de socials i s’avaluarà segons els criteris establerts pel departament de socials. A més hi ha una nota de Servei Comunitari (Fet amb aprofitament, Fet i No Fet) i pot pujar una mica la nota del 3r trimestre de la matèria vinculada.

Les activitats s’avaluaran com qualsevol altre contingut, d’acord amb els objectius propis del projecte, i els de les matèries vinculades segons el tipus de SC: Ciències Socials (Creu Roja, Sta. Susanna, Càritas, El TOC i Escoles de Primària),  Ciències Naturals (Projecte Rius i Kilian Jornet Foundation. La prote),  Català  (LECXIT) i Educació física  (Club Atlètic Calderí). A més suposa un 10% de la nota del Crèdit de síntesi de 3r d’ESO.

L’avaluació tindrà en compte:  

  • Autoavaluació (25%) que  farà el propi alumne/a a través d’un formulari que rebrà per correu.
  • Avaluació del professorat implicat (25%) que visualitza la presentació més del professor responsable del SC.
  • Entitat on s’ha realitzat el servei (50%). L’entitat avalua:
      • La puntualitat 
      • L’assistència de tots els dies que us heu compromès
      • Empatia i bon tracte amb les persones destinatàries
      • Responsabilitat i participació en la feina
      • Bona relació entre els membres de l’equip i/o monitors
      • Seguretat i destresa en l’execució de les tasques
      • Complir les normes de l’Entitat i de l’Institut

Per tant si un dia esteu malalts o teniu una sortida i no podeu anar a fer el vostre Servei Comunitari cal que aviseu, com a mínim un dia abans, a l’entitat.

  • No es pot utilitzar el mòbil durant el Servei Comunitari.
  • Només es poden fer fotografies amb permís dels responsables de l’Entitat.

Acte de cloenda del Servei Comunitari 

Es fa el mes de juny, dins l’horari lectiu. Es convida a les diverses entitats i es fa lliurament de diplomes.

Clica enllaç Acte Reconeixement  Curs 2022-2023 per saber-ne més