8 de març: Dia Internacional de les Dones

Article d’Helena Prieto

Aquest dia es commemora el martiri d’unes dones vinculades als moviments obrers i sindicals i als partits polítics socialistes dels Estats Units i Europa que van lluitar per defensar els seus drets entre 1857 i 1909.

Es tracta d’una jornada reivindicativa que té per objectiu conscienciar sobre totes les discriminacions socials, polítiques i econòmiques que encara avui pateixen moltes dones en aquests països.

L’origen d’aquesta data són el conjunt de fets històrics succeïts a diverses fàbriques americanes a finals del segle XIX i principis del XX. Però també en la tradició soviètica de celebrar el dia 8 de març com a Dia de la Dona Treballadora. Finalment, la intervenció de la ONU també va marcar la fixació d’aquest dia com a jornada de lluita femenina.

Les primeres celebracions del Dia de les Dones foren, per part de les socialistes nord-americanes el darrer diumenge de febrer de 1908. A Europa l’any 1910 en la 2a Conferència Internacional de Dones Socialistes com Clara Zetkin. Seguint aquesta iniciativa, l’any següent, més d’un milió de dones europees i nord-americanes sortiren al carrer. Les primeres ho van celebrar el 19 de març i les segones ho van continuar fent el darrer diumenge de febrer.                  (Font: laxarxa.com/actualitat/cultura-xarxes/noticia/origen-i-tradicio)

És un dia aprofitat tradicionalment per reivindicar el feminisme i denunciar el sexisme. Aquest dia es commemora la lluita de les dones per la seva participació juntament amb els homes en l’àmbit laboral, i per tant del dret a la independència econòmica, i a la societat en general.

”El feminisme és la idea radical que les dones som persones” (Àngela Davis)

Coincidint amb aquesta efemèride he volgut investigar el concepte de feminisme al llarg del temps i us he fet un resum de la informació que he trobat relacionada amb aquest concepte.

  • El feminisme és un conjunt heterogeni de conceptes i idees. Les dones lluiten per els seus drets i per d’igualtat de gènere. No hi ha gènere per ser feminista igual que no n’hi ha per ser masclista.
  • Els moviments feministes tenen com a objectiu desemmascarar les desigualtats socials i les inferioritats de les dones davant de la justícia, l’economia i la política.

 Significat de la paraula ”Feminista”

  • La paraula “feminista” en català es un derivat del llatí Femĭna, que vol dir DONA.
  • Durant la Revolució Francesa, un conjunt d’homes i dones van crear el moviment de reivindicació social i política, van participar en debats i accions revolucionaris, reivindicant la igualtat de sexes a l’estatus polític i social.

Feministes destacades

  1. Louise Labé: (1555) va enviar una carta a una amiga, la Clemence de Bourges, on la Louise defensa alguns punts de vista sobre el paper de les dones.
  2. Qiu Jin, dels anys 1875-1907, era una noia d’origen oriental que va ser reconeguda internacionalment com a feminista i revolucionària.
  3. Simone de Beauvoir, dels anys 1908-1986, era novel·lista, filòsofa existencialista, professora i feminista francesa.
  4. Maria-Merçè Marçal, dels anys 1952-1998, poetessa catalana, va defensar fermament la seva ideologia “tres voltes rebel” descrites en el seu poema “Divisa”.
  5. Hagar Rublev, dels anys 1954-2000, fundadora del moviment ”Dones de negre”.
  6. Carmen Da Silva, dels anys 1963 i 1984, va escriure la columna ”A arte de ser mulher” a la revista  ”Clàudia”
  7. Sheila Jeffreys , feminista radical i professora de Ciència Política a la universitat de Melbourne.
  8. Lidia Falcón, advocada i redactora de la revista feminista més antiga d’Espanya, ”Poder y Libertad” i la creadora del Partit Feminista d’Espanya i de la Confederació d’Organitzacions Feministes de l’Estat Espanyol.
  9. Itziar Ziga, periodista basca i impulsora del moviment ”Transfeminista”

 La igualtat de gènere al feminisme

Segons el feminisme i els estudis de gènere “la diferència sexual  l’existència de dos sexes en un mateix món no és el mateix que la desigualtat entre sexes. El primer concepte indica diversitat i riquesa. El segon, ”injustícia i dominació d’un sexe sobre l’altre”.

No es tracta de considerar la igualtat de gènere com a sinònim ”d’idèntic”, o “igualtat ” als homes, ja que això significaria col·locar els homes com a mesura del que és desitjable, sinó com a “equitatiu”. Es tracta d’assolir la igualtat mantenint el reconeixement de la diferència.

  Feminisme a les religions

  • Cristianisme: cal assenyalar que l’Església Catòlica exclou l’ordenació de dones, no reconeix el divorci ni la sexualitat fora del matrimoni catòlic o l’avortament.  En el cristianisme, al llarg de la història, s’ha anat desenvolupant la teologia feminista, en paral·lel al desenvolupament dels moviments civils d’alliberament de les dones.
  • Islam: no admet la confusió dels papers masculí i femení, ni la pràctica del sexe fora de la unió de la parella.  L’home musulmà té el deure de protegir la seva esposa i de deixar-li llibertat per triar les seves activitats. La dona té el dret de treballar o de divorciar-se sense el consentiment del seu espòs. La dona és percebuda com a impura en període de menstruació i per alleujar aquest fenomen biològic li és prohibida l’oració.L’Islam permet l’avortament en algunes situacions.
  • Judaisme: per assignar funcions específiques als homes i les dones, especialment en Jueus ortodoxos les dones tenen poc accés a la Rabinat i es perceben com “impures” durant el seu període menstrual. La pràctica sexual fora matrimoni està prohibida. El divorci i el repudi, són  desaconsellats. L’avortament es permet en els casos següents: si el fetus posa en perill la vida de la mare, el fetus és incorrecte, o que la mare és mentalment incapaç d’assumir l’embaràs.
  • Protestantisme: advoca pel sacerdoci universal i per tant el de les dones. No obstant això la llibertat o prohibicions en relació amb les dones decretats per la religió varien molt fortament segons els corrents protestants, del més liberal fins al més ortodox.
  •  Budisme: les dones han exercit un paper molt important. Tanmateix, amb el temps, el nombre de monges ha estat menys desenvolupat que el dels monjos budistes en els països.

Frases cèlebres de dones feministes                                                     (Font: https://psicologiaymente.net/reflexiones/frases-feministas)

  • Louise Labé: És arribat el temps, Senyoreta, en què les lleis inflexibles dels homes no han d’impedir més a les dones de dedicar-se a les ciències i disciplines; em sembla que aquelles que siguin capaços, aniran a emprar aquesta honrada llibertat, la qual el nostre sexe en altres temps tant desitjava, a estudiar aquestes coses i mostrar als homes el mal que van causar al privar-nos del benefici i de l’honra que podrien en els advenir. I si algú arriba a l’etapa en el qual sigui capaç de posar les seves idees en el paper, hauria de fer-ho amb molt intel·lecte i no hauria de menysprear la glòria, però adornar-se amb ella abans del que amb corrents, anells i robes sumptuoses, les quals no podem considerar realment com a nostres excepte pel costum. Però l’honra que el coneixement ens portarà, no ens pot ser presa – ni per l’astúcia d’un lladre, ni per la violència d’enemics, ni per la durada del temps. -Carta a una amiga seva
  • Madonna: Soy fuerte, soy ambiciosa y sé exactamente lo que quiero. Si eso me convierte en una ”perra”, está bien. 
  • Me niego a actuar de la manera que los hombres quieren que actúe.
  • Gloria Steinem: Una mujer sin un hombre es como un pez sin bicicleta.
  • Cheris Chamrae: ”Feminismo” es noción radical de que las mujeres son seres humanos.
  • Neil Strauss: Cualquiera que odie algo es que se siente amenazado por ello.
  • Betty Friedan: Ninguna mujer tiene un orgasmo limpiando el suelo de la cocina.
  • Bette Davis: Cuando un hombre da su opinión es un hombre. Cuando lo hace una mujer es una puta.

Aquest seria un recull de frases de dones que han marcat el món amb les seves paraules.