La fauna i la flora marines a la zona

La fauna i flora marina de la Costa Brava fa que el fons del mar sigui de diferents colors i textures. Aquests vegetals aquàtics es coneixen com un grup gran i variat, des d’espècies unicel·lulars fins a plantes enormes. Amb aquest reportatge intentem explicar-vos com són aquests elements a casa nostra.

Les algues marines es diferencien de les plantes de terra perquè no tenen tiges, fulles, arrels ni sistemes vasculars. En lloc d’això, s’ancoren a objectes sòlids mitjançant un òrgan anomenat áptero i absorbeixen els nutrients directament de l’aigua, fabricant el seu aliment mitjançant la fotosíntesi. És a dir, les algues no són plantes

Foto: Web

Bàsicament es poden classificar en tres grups:

Algues brunes: Entre aquestes algues és possible trobar al voltant de 1.500 espècies, i són les algues més grans. Viuen en les profunditats del mar.

Algues vermelles: Amb aquest nom es coneix un grup d’algues amb més de 3.000 espècies. Aquestes algues es caracteritzen per tenir pigments de color vermell.  Entre elles es troben: la “fa clic” o “champa”, el “pelillo” o “carminco”, la “xicoira”, el “llapín” i el “liquen gomós”.

Algues verdes: Nom que reben els membres d’una divisió d’algues que sumen entre 6.000 i 7.000 espècies. Se’ls coneix amb el nom d’algues verdes. Aquest tipus d’algues es troben entre els organismes més antics i els científics les consideren predecessores de les plantes verdes terrestres.

Foto: Web

Per altra part, la fauna marina, són tots els éssers vius (animals) existents al mar, ja siguin petits com els protozous (microscòpics) fins als grans vertebrats d’importants magnituds o macroscòpics.Tot i que la fauna marina és rica en mamífers, entre altres també hi ha aus i crustacis, i alguns rèptils.

Foto: Web

Mamífers del mar: A la zona de la Costa Brava els mamífers de mar no són gaire abundants. En Miquel és expert en fauna i ens comenta de l’existència del rorqual comú, el dofí mular i el cap d’olla, aquests tres són els més comuns a la zona de la Costa Brava.

Aus marines: Les aus marines a la Costa Brava abunden molt i es diferencien per aus terrestres i aus marines. A la vegada son bastant dolentes, perquè es mengen altres animals marins. Per exemple hi ha, la gavina , els albatros, els corbs…

Foto: Web

Crustacis marins: Principalment serien la llagosta i el mol·lusc, que són els més coneguts. Però de crustacis n’hi ha una gran llista que viu tant en fons tous de sorra com a les roques.

Rèptils marins: El  principal seria la tortuga babaua, com en diuen els experts “caretacareta”, aquesta és la més comuna al mediterrani (n’hi ha dues espècies més però la més representativa és aquesta). 

Foto: Web

També podem destacar que en el mediterrani no hi ha serps marines.

Munera: La munera es un “calaix de sastre” on el científics encara no han pogut agafar gaire informació ni explorar.

En Marc Castells i en Miquel Secanell expliquen que treballen de biòlegs marins, i part de la seva feina és l’estudi de les poblacions de peixos més explotades en aquesta zona, és a dir, intentar a través de la pesca, buscar les poblacions de peixos i a través de les pesques intentar trobar la densitat a través de fórmules. Part del que us hem explica ens ho han explicat ells. Us oferim també algunes fotografies seves que ens han cedit.

Foto: M.Castells
Foto: M. Castells.

 

 

 

 

 

FONTS CONSULTADES

PERSONES: he consultat informació en la pàgina web http://florayfaunamarina.blogspot.com/2013/10/tipos-de-flora-y-fauna-marina.html  a la xarxa, i he parlat amb els biòlegs marins de l’empresa Orca Diving de l’Escala, Marc Castells i Miquel Secanell.