Orientació acadèmica a 2n de Batxillerat

Quan l’alumnat cursa 2n de batxillerat, arriba un moment difícil però alhora ple d’oportunitats: ha de pensar com continuar els seus estudis. Abans d’escollir, cal tenir clar totes les opcions que tenim a l’abast i les vies per accedir-hi.

Amb el títol de 2n de batxillerat es pot cursar un Cicle Formatiu de Grau Superior (CFGS) o un Grau Universitari.

CICLE FORMATIU DE GRAU SUPERIOR

Els cicles formatius de grau superior (CFGS) són estudis professionalitzadors que formen part de l’educació superior i que preparen l’alumnat per a l’activitat qualificada en un camp professional.

Aquests ensenyaments tenen una durada de 2.000 hores (en dos cursos acadèmics) i s’agrupen en famílies professionals.

La titulació que s’obté en finalitzar un cicle formatiu de grau superior és la de tècnic o tècnica superior del perfil professional corresponent, que permet incorporar-se al món laboral i accedir a estudis universitaris.

Es pot accedir a aquests estudis directament amb el títol de batxillerat, tot i que cal tenir en compte que si en algun centre la quantitat de sol·licituds és superior a l’oferta de places, s’aplicaran els criteris de prioritat per a l’assignació de plaça.

Les persones que superen un CFGS poden accedir al món laboral o a qualsevol estudi universitari oficial de grau. 

Si es té la intenció d’accedir a un grau universitari des d’un CFGS s’aconsella fer aquest any (2n de batxillerat) les proves PAU, sobretot la part específica, ja que la nota d’aquesta part dura dos anys, justament el temps que dura un CFGS. Per accedir a un grau universitari, la nota d’accés serà la nota del CFGS i a aquesta se li suma directament la nota ponderada de les matèries específiques aprovades a les PAU, que li fan pujar la nota.

En aquesta pàgina tens tota la informació per a la preinscripció, que és del 24 al 30 de maig de 2024. 

GRAU UNIVERSITARI

Si es vol accedir a un grau universitari, és important que l’alumnat s’informi sobre l’oferta d’estudis disponible a les universitats catalanes i sàpiga com s’estructuren, on s’imparteixen, quines han estat les notes de tall dels darrers anys i quines sortides professionals tenen. 

A Catalunya hi ha 7 universitats públiques (UAB, UB, UPC, UPF, UdG, URV, UdL) i diferents universitats privades.

Per accedir al grau universitari, cal fer les proves PAU, a partir de les quals s’obtindrà la nota d’accés (fins a 10 punts, part general) i la nota d’admissió (fins a 14 punts amb la part específica):

En aquesta presentació hi ha més informació sobre les proves PAU i el procés d’admissió a la universitat:

En aquesta presentació hi ha més informació sobre les proves PAU i el procés d’admissió a la universitat:

 

Cal tenir en compte que per alguns estudis universitaris de grau és necessari passar unes Proves d’Aptitud Personal (PAP), que cal preparar-se per lliure. Aquí teniu informació sobre les proves PAP pels graus en educació infantil i primària i aquí per a la resta de proves PAP:

  • Ciències de l’activitat física i de l’esport: UB, UPF, UdL, UVic – UCC
  • Estudis d’Espanyol i Xinès: UAB
  • Pilot d’Aviació Comercial i Operacions Aèries: URV
  • Traducció i Interpretació – Anglès: UAB i UPF
  • Traducció i Interpretació i Llengües Aplicades (simultaneïtat): UPF
  • Cinematografia: UB
  • Màrqueting (docència en anglès) ESIC: URV
  • Producció de Música i So per a la Indústria de l’Entreteniment: UB

 

En aquest vídeo podeu veure com funciona l’assignació de places i matrícula. És important que es tingui clar tot el procés per poder prendre sempre la millor decisió. En aquesta pàgina web també hi teniu més informació:

La preinscripció universitària finalitza el 28 de juny del 2024 (provisional) i en aquest vídeo t’expliquen com fer-la. És molt important que omplis totes les opcions, no posis només 2 o 3 estudis de grau si tens fins a 8 opcions, omple-les totes! A més, cal tenir clares les dates clau.

I després…no t’oblidis de fer la matrícula a la universitat corresponent!

Un tema també interessant a l’hora de perfilar el futur acadèmic és conèixer les beques i ajuts a l’estudi existents. La Generalitat disposa d’una Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR) i al Prat hi ha el servei d’El Lloro, que acompanya en tots els passos per sol·licitar les beques.

Pàgines d’interès

https://triaeducativa.gencat.cat/ca/inici/

https://universitats.gencat.cat/ca/inici

https://accesuniversitat.gencat.cat/accesuniversitat/login

https://www.educaweb.cat/

https://www.unportal.net/

https://preparats.cat/