Moltes recomanacions a la Biblioteca del MACBA pel Treball de Recerca.

Redacció ___ [ 1r Batx. Artístic ]

Aprofitant la sortida del 27 d’abril a la presentació de l’Apadrina 2016 a l’institut Miquel Tarradell (enllaç a la notícia), un cop acabat vam aprofitar per visitar el centre d’estudis i documentació del Macba a més de la seva biblioteca.

La Marta, encarregada de l’arxiu i biblioteca, ens va explicar amb tota cura com funcionen els espais per tal de consultar qualsevol obra, sobretot, de cara als possibles treballs de recerca que es puguin nodrir o complementar.

Còpia de Biblioteca MACBA (25) Còpia de Biblioteca MACBA (27) Còpia de Biblioteca MACBA (6)

Còpia de Biblioteca MACBA (21) Còpia de Biblioteca MACBA (16) Còpia de Biblioteca MACBA (15)

La Biblioteca reuneix catàlegs, llibres d’assaig, publicacions periòdiques, documents audiovisuals i material de difusió sobre artistes, entitats, etc. A la secció de reserva s’hi destinen les publicacions que requereixen condicions de consulta més restringides, ja sigui per les seves característiques físiques ‒seria el cas dels fotollibres i les publicacions de formats especials, per exemple‒ o bé per la seva raresa, com passa amb certs catàlegs d’exposició o amb primeres edicions de publicacions de rellevància històrica. Igualment, la Biblioteca facilita l’accés dels usuaris a diverses bases de dades especialitzades de consulta online. (Extret de la web)

Còpia de Biblioteca MACBA (14) Còpia de Biblioteca MACBA (13) Còpia de Biblioteca MACBA (10)

Còpia de Biblioteca MACBA (9) Còpia de Biblioteca MACBA (7) Còpia de Biblioteca MACBA (2)

La informació que tot l’alumnat va trobar va ser molt interessant, cadascú dins el seu àmbit va sortir molt content/a i algú fins hi tot, amb el carnet de la biblioteca per tornar-hi quan vulgui. El professor Francesc Casabella va demanar a tots els assistents que recomanessin dos llibres, i son justament aquests -ordenats per alumnat- els apunts que es poden trobar a continuació.

Còpia de Biblioteca MACBA (5) Còpia de Biblioteca MACBA (19) Còpia de Biblioteca MACBA (11)

Còpia de petita 20160427_134904  Còpia de Biblioteca MACBA

Noelia Soler ___________________________________________

Avui al MACBA hem hagut d’escollir dos llibres que ens cridessin l’atenció i escriure una mena de sinopsi per tal d’explicar en tan sols unes línies del que va cadascun.
En el meu cas, m’he decantat per “LA ETERNIDAD VULNERABLE” de Jeffrey Fraenkel. Aquest llibre tracta de cinquanta fotografies fetes per persones de camps totalment diferents,és a dir, fetes per científics, simples aficionats interessats en un tema en concret i artistes.
Cadascuna d’aquestes imatges tenen el seu significat;la seva història, etc. Estan fetes d’una manera tant meticulosa que fa que t’abstreguis de la fotografia, buscant un sentit a tot allò que veus.

L’altre llibre que he escollit tracta sobre “MOVIMENTS DE L’ART MODERN – POP ART”, i mostra les mil i una imatges fetes amb aquesta tècnica, des del començament amb Andy Warhol i la seva famosa Marilyn Monroe.

9788478071364-us-300  4940410

Hug Salvat ___________________________________________

“RULE MA VILLE”, és un llibre que parla de l’evolució de l’skate en les ciutats de França. També ensenya cròquis d’skateparks.

“SURFERS SOULIES SKINHEADS & SKATERS” és un llibre que parla sobre les modes del carrer durant molts anys i com han anat canviant al llarg del temps.

les-nouveaux-commanditaires-  412RVHHKTAL._SY344_BO1,204,203,200_

Vicky Tortato ___________________________________________

Los siguentes libros hablan de un argumento que siempre me ha interesado: La segunda guerra mundial.

“ARTE E IDEOLOGÍA DEL NAZISMO” En él se cuenta la idea que tenía Hitler, enseñando los principios -de los cuales estoy de acuerdo, dejando las barbaries que quería hacer y hizo-. Me parece un libro interesante porque puede hacernos comprender sus intenciones y porque después acabó perdiendo.

“LA ESTÉTICA NAZI” ofrece un ventana sobre lo que le quería Hitler para sus ideales de sociedad, analiza sus metáforas y como él se llamaba a el mismo `cristo aleman`. Aquí podemos ver donde, segundo el Führer el arte y la religión se encuentran para conducir a la `idea y forma` de un mundo utópico.

40634344  tapa belleza compulsiva_FINAL

Joana Delmas ___________________________________________

“JAPONISME. La fascinació per l’art japonés” de l’Obra Social La Caixa. Aquest llibre tracta sobre l’art al Japó. Ens parla de com va ser descobert, els seus primers contactes amb occident i la seva fascinació pels quadres cristians. Per l’altre part, també ens parla del que va aportar Japó a occident, segles després, com va influenciar mundialment i a partir d’aquest fet, l’evolució que va patir. Per últim també ens parla de la simbiosi entre el japonisme i el modernisme.

“ÍNDIA MODERNA” Ens explica una mica l’evolució de l’art hindú, l’evolució d’aquest, la colonització britànica, i com això canvià la seva cultura i art. Una vegada arribaren a l’Europa pre-modernista i modernista. També ens explica com era l’aspecte de la fotografia i el cinema. De Gandhi i la situació a la Índia. A poc a poc la Índia també es va anar occidentalitzant i globalitzant.

IMG_20160427_140723_1461825996499  IMG_20160427_140647_1461825935388

Neus Álvarez ___________________________________________

eugenia_balcells_catalogo_web_01

Recomano el llibre “AÑOS LUZ – LIGHT YEARS” d’Eugènia Balcells, on es poden veure molts dels seus treballs sobre efectes visuals.

“MOVING IMAGE – IMATGES EN MOVIMENT”. En aquest llibre, trobem com diferents artistes treballen de manera diferent en les projeccions d’imatges en grans superfícies.

En el llibre “DIGITAL ART” hi podem trobar els treballs d’alguns dels artistes més importants de tot el món.

“PETER KOGLER” ens mostra l’evolució dels efectes visuals i espaials, imatges en moviment i l’animació 3D de vídeojocs d’uns artistes des dels anys 60 fins a l’actualitat.

publikation-1992-moving-image-electronic-art-imatges-en-moviment-18530  9780500203989_15071   61FXhA9ZSqL._SX377_BO1,204,203,200_

Valeria Marca ___________________________________________

“POP ART DESIGN”. Este libro me llamó la atención, porque nos enseña los distintos diseños de Pop art, fue creado por Andrea Warhol, que se pueden aplicar en objetos como sillas, decoraciones, entre otras. Vemos como todos podemos imitar el ejemplo de Warhol, de diseñar nuestras propias cosas al estilo Pop art.

Otra parte por la cual cogería este libro, es porque los colores son llamativos, agradables a la vista, ya que el rojo llama la atención y lo contrasta con un azul oscuro y otro más claro, dinalmente con las letras, estrellas y líneas blancas. Por lo cuál nos podría decir que es un libro más actual. En conclusión, todos tienen la capacidad de juzgar el libro por su portada, y desde mi punto de vista, prefiero las portadas de los libros llamativos, que te llamen la atención de una sola mirada.

pop-art-design   pop_art_2_klein

Jaume Miró ___________________________________________

‘’JEFF KOONS’’ es un libro fotográfico publicado en 2009 en que hace una recopilación de sus obras más celebres realizado en sus veinticinco años de carrera en más de 50 páginas. Recomiendo sin duda este libro porque considero que Koons es una escultor muy significativo e icónico de la cultura contemporánea y sus coloridas y realistas esculturas son dignas de conocer y admirar.

“ALLEN JONES: Sheer Magic” son una série de magazines publicados por Allen Jones durante la década de los sesenta en Inglaterra, en estos el escultor y ilustrador muestra bocetos de sus obras o ilustraciones completas. Recomiendo esta serie de libros ya que adoro a Allen Jones y creo que su estilo poco conservador es genial, teniendo en cuenta. además, que son publicaciones de hace casi sesenta años.

IMG_2284IMG_2287

Cristina Callado ___________________________________________

“CREATE WITH ARTISTS” te enseña cómo hacer obras de arte, y cómo a mi me gustan las manualidades, pensé que podria ser chulo.

“THE DEAD” Con fotografias de personas después de haber muerto y haberse sometido a una autópsia. Me parece muy interesante porque las imagenes son originales y se salen de lo normal ademas el tema de la muerte me parece muy interesante

create-with-artists  create-with-artists-an-art-activity-book-for-every-one-2

Kimberly Romero ___________________________________________

“OTROS CREADORES” – Once. És un llibre amb una recopilació d’obres d’artistes amb discapacitat visual greu, passant de quadres a escultures, tota mena d’arts plàstiques.Et diu el nom de l’artista i la malaltia que pateix. És molt interessant ja que pots veure les seves obres segons la malaltia que tinguin i sobre tot, és molt curiós pel missatge que volen transmetre.

“IRINIAN PHOTGRAPHY NOW” – Edited by Rose Issa. És un llibre de fotografia com bé diu el títol, son imatges d’Iran que ens mostren la situació actual d’aquest país, el conflicte, la mort, el patiment de les persones, la desigualtat, el paper de les dones…. Una barreja de tot, com tot tipus d’expressions/sentiment/situacions que passen les persones que han habitat i encara habiten allà.

Iranian Photography Now - cover

Sofia Garcia ___________________________________________

“BANKSY – WALL AND PIECE” Nos presenta una recopilación de obras realizadas por el artista anónimo Banksy, quien es el autor de este. Personalmente, he escogido este libro porque la manera en la que este artista ha llegado a ser un personaje destacado en el mundo del arte me resulta muy fascinante.

“KEITH HARING – I wish I didn’t have to sleep!” En él, vemos las reacciones de unos niños a los dibujos de Keith Haring y los resultados que hay en él, son totalmente “impredecibles”. También se ve cómo era la técnica de Haring respecto a su gran creatividad, este libro lo veo muy recomendable para todas las edades.

184252184246

Diana del Rio ___________________________________________

“EL DIARIO DE FRIDA KAHLO”. Frida Kahlo va ser una pintora i poeta mexicana. Casada amb el muralista Diego Rivera. La seva vida va estar marcada per una greu malaltia que va provocar que estigues al llit durant un llarg temps i el patiment de 32 operacions. Portava una vida poc convencional ja que era bisexual. La majoria de les seves obres es basen amb la seva biografia i el seu patiment. Té unes 200 obres on predominen els autoretrats.

El llibre il·lustrat narra els deu últims anys de la vida turbulenta de Frida Kahlo. Es veure reflexats diferents aspectes secrets de l’artista que havien estat guardats durant dècades. Al Diari de 149 pagines es un recull dente els anys 1944-1954. Recull els pensaments, els poemes i els somnis de Frida i a la vegada parla sobre la tòxica relació que va mantenir amb l’artista Diego Rivera.

Recomano aquest llibre ja que parla sobre una artista Mexicana molt importat a la historia de la pintura no només en l’àmbit artístic sinó psicològic ja que la vida d’aquesta senyora va ser una vida complicada i molt interessant degut a la seva valentia.

618G7+mXO2L._SX325_BO1,204,203,200_

Alnmendra Carrasco ___________________________________________

“THE NUDE Ideal and Real”. Recomano aquest llibre de fotografia de nuus, perquè és un tipus de fotografia que m’interessa molt, considero que es un gran llibre ja que en ell es pot veure i aprendre molt no només sobre com el cos respon a la llum i viceversa, sinó de les qualitats que defineixen el seu estil: la composició, la delicadesa, la intimitat amb un subjecte humà, etcètera.

“PURPLE FASHION”. Recomano aquesta revista perquè tracta diversos estils, ja no només en la moda si no les fotografies a models. A mi em donen diferents idees de fotografies atrevides amb un toc de modelatge. Em sembla una revista que presenta moltes games per a escollir, i la varietat d’artistes que hi presenten es amplia.

Aina Porta ___________________________________________

“AGITADORS DE CONSCIÈNCIA” és sobre una exposició que es va fer a Alemanya abans de la caiguda del mur de Berlín per saber com era la vida a Europa.

“DDR DESIGN” tracta sobre una exposició de cartells i textos sotmesos a diversos temes d’àmbit social que ultrapassen les nostres fronteres.

Agitadors-de-consciència-151gXyWyzp2L._AC_UL320_SR228,320_

Àlex Canela __(No de la Biblioteca) ___________________________________________

TÍTOL: Els viatges de Gulliver, AUTOR: Jonathan Swift, IL.LUSTRADOR: Guillermo Pérez Villalta, EDITORIAL: Galaxia Gutenberg

Aquesta recomanació no és d’un llibre pròpiament artístic. És tracta d’un clàssic de la literatura d’aventures reeditat i il·lustrat per Guillermo Pérez Villalta. Aquest llibre corre per casa meva des que sóc petit i sempre m’ha agradat veure les seves imatges que donen vida d’;una forma espectacular a la història. Cadascú es pot imaginar les aventures de Gulliver a la seva manera, però la forma amb que Pérez Villalta les imagina i dibuixa no pot ser més completa. El llibre conté més de 100 dibuixos que apareixen a l’inici dels capítols o entre mig d’ells. També té tres desplegables que et submergeixen en el món de l’autor. Tots els dibuixos estan plens de detalls, mostren colors vius i perspectives curioses. Encara que no t’agradi molt llegir, quasi bé pots entendre tota la història a través de les il·lustracions i fer-te agafar ganes de llegir el text.

libro_1368990994  31789081

TÍTOL: El mundo de Goya en sus dibujos, AUTOR: E. Lafuente Ferrari, EDITORIAL: Ediciones Urbión,

Aquest llibre és un recull dels dibuixos de Francisco de Goya. Inclou dibuixos dels primers anys, esbossos de gravats i quadres i dibuixos molt més personals. Molts d’aquests dibuixos estan realitzats amb aiguada vermella i d'altres en ploma. Segons l’autor, Goya portava molts anys pintant, però és a partir dels 50 anys quan es descobreix com un gran dibuixant. Es veu que va patir una malaltia que va estar a punt de deixar-lo inútil i sord i per recuperar-se se’n va anar a viure al palau de la duquessa d’Alba. Allà es desenvolupa com dibuixant i ja no deixarà mai de fer-ho. El que m’ha cridat més l’atenció és que no són dibuixos acadèmics de traç clar, molt preparats,sinó que més aviat semblen quasi bé gargots, però gargots amb una força espectacular.

Aquests dibuixos mostren el món complex de Goya, les seves obsessions, els seus sentiments, les seves idees originals. Alguns són protestes sobre la situació política que portava a presons, tortures i guerres i d’altres, l’alegria per la llibertat, un cop acabat el període del regnat de Felip VII. Però en qualsevol època es barregen els monstres, els bojos, els somnis… Trobo que fullejar aquest llibre i aturar-se en qualsevol imatge és una experiència molt recomanable.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>