Ruta literària modernista a Sitges

Al llarg de setembre, els alumnes de literatura catalana hem llegit l’obra ‘L’alegria que passa’, de Santiago Rusiñol. Arran de la lectura, el divendres 30 vam visitar la població veïna de Sitges, on l’autor tenia residència: el Cau Ferrat.
Des de l’estació de Vilanova, aviat hi vam arribar. Un cop allà, davant de l’estació de Sitges, es troba un cartell d’aire modernista on ens vàrem aturar a fer un petit resum del moviment literari. Seguint el nostre passeig, ens vam dirigir al passeig marítim, on ens vam trobar les estàtues del Greco i també d’en Rusiñol amb el seu amic íntim Ramon Casas. A la vora del mar ens van recitar el discurs de la tercera festa modernista, evocant els sentiments de llibertat dels modernistes al contemplar el paisatge sitgetà. Aleshores ens vam dirigir als museus: primer vàrem visitar un parell de sales del Maricel dedicades a l’estètica modernista, on es troben quadres que ens permeten figurar-nos la senzillesa marinera i el poc desenvolupament industrial del poble en aquella època. Allà també s’hi exposen alguns dels quadres de Rusiñol, i davant d’un dels seus quadres decadentistes on presentava un jardí abandonat, vam llegir un fragment d’un text seu amb el mateix to. Creuant per la botiga dels museus -anomenada La puntual en honor al negoci familiar de l’obra ‘L’auca del senyor Esteve’-, vam accedir per fi al Cau Ferrat i allà hi vàrem trobar una gran col·lecció d’objectes modernistes de tot tipus, un parell de quadres del Greco rescatats pel mateix Rusiñol i diverses il·lustracions (en rajoles, cartells i vidrieres) relacionades amb la seva obra. Cal destacar el cartell original de ‘L’alegria que passa’: la seva estètica, el missatge esteticista, els crèdits a Enric Morera com a compositor -al mateix nivell que els crèdits a Rusiñol-, el Clown apel·lant directament a l’espectador (el que avui en dia es diria ‘trencar la quarta paret’)…
En conjunt, va ser una visita molt enriquidora per concloure amb el modernisme català, un tema que ja portàvem arrossegant des del curs passat i que hem aprofitat per aprofundir aquest any a literatura catalana.
Anna Roset Ruiz (2n Batxillerat)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>