Sobirania energètica

El passat divendres 4 de febrer va venir a l’institut Manuel de Cabanyes el catedràtic de Ciència de Materials de la Universitat de Girona, Pere Roura i Grabulosa, amb una conferència titulada Molins i plaques solars a les teulades, al mar o als camps, preparada per a l’alumnat i per al professorat.

La conferència va començar amb l’enunciació d’un dels problemes més importants als quals estem fent front avui en dia: el canvi climàtic. Aquest canvi climàtic és causat per la contaminació i els gasos d’efecte hivernacle com el CO2 o el CH4, que provoquen un sobreescalfament a la Terra.

La primera lliçó que Roura ens va donar és la de canviar d’hàbits, encara que sigui difícil alterar-los. Aquesta lliçó ve donada perquè està provat que en el canvi climàtic, entre la causa i que se’n noten els efectes, hi ha una diferència d’entre 40 i 60 anys per poder notar el veritable impacte. És per això que hem d’actuar avui, i no demà, ja que potser demà haurem exhaurit els pocs recursos que queden.

Tot seguit, el ponent ens va proporcionar els resultats d’un estudi sobre l’energia a Catalunya. A la nostra llar, amb només l’ús de la nevera es consumeixen ja 2’6 MWh. L’energia consumida a Catalunya és (de manera aproximada) de 236 TWh i d’aquests, només 168 TWh són produïts aquí. El problema de Catalunya és que la major part d’energia és importada, la producció és insuficient i només un 6’4% de l’energia produïda a Catalunya és renovable.

A continuació, el conferenciant ens va explicar de quina manera està previst per al 2050 haver complert l’objectiu de neutralitzar el carboni. La solució són les energies renovables que podem aprofitar, per exemple a Catalunya, dels parcs eòlics (vent) i l’energia fotovoltaica (sol). A més, també podem canviar els combustibles fòssils per electricitat, per exemple amb l’ús dels cotxes elèctrics, o també podem canviar la calefacció de gas per una bomba de calor, ja que extreu la calor de fora.

Finalment, la conferència del doctor Roura acabà amb quatre solucions per a amortir el canvi climàtic. La primera és reduir el consum, per exemple en el transport o a casa. La segona és l’ús de millores tecnològiques com la bomba de calor o el cotxe elèctric. La tercera és la producció d’energia, s’ha de saber fer un bon ús del territori per produir energia. I la quarta, la més important, és prendre consciència com cal sobre l’escalfament del canvi climàtic i les seves conseqüències.

S’ha de ser sobirà energèticament parlant perquè se’ns acaba el temps.

Gina Escofet González (2n Batxibac Tecnològic)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>