Espai Josep Ferrater i Mora

Aquest filòsof i assagista té dedicada l’aula de 2n d’ESO A. Josep Ferrater i Mora va néixer el 30 d’octubre de 1912 a la ciutat de Barcelona.

Fou un filòsof i assagista català. És el filòsof català més destacat del segle XX. El seu llegat és una obra molt sòlida caracteritzada per haver integrat les diverses perspectives filosòfiques vigents.

Des de molt jove es va sentir influït per la figura de Joaquim Xirau, filòsof d’adscripció alemanya i d’idees properes a la fenomenologia (branca de la filosofia que tracta dels fenòmens com a continguts de consciència).

Va participar a la Guerra Civil en el bàndol Republicà. La derrota de la guerra va significar el començament d’un llarg periple: França, Xile, Cuba, Mèxic i EUA on va romandre fins a la jubilació el 1981 com a docent en el prestigiós Bryn Mawr College.

Com a filòsof, va intentar l’aproximació de les teories vigents a la seva època: l’empirisme anglès, l’existencialisme, el dualisme o el pluralisme ontològic. Amb totes elles va construir una teoria integracionista alhora que estudiava aspectes com la lògica, la comunicació o l’estil. Poc partidari d’inventar realitats, Ferrater Mora pensava que l’ integracionisme li permetria trobar una tercera via filosòfica que tingués com a objectiu tocar la realitat de molt a prop.

L’ésser i la mortLa ironia, la mort i l’admiració, 1962 i Ser i sentit (1970) són les seves obres més fonamentals i característiques. La seva obra més coneguda és, no obstant això, el seu útil i bon Diccionari de filosofia.

Josep Ferrater Mora va morir el 30 de gener de 1991 a la ciutat de Barcelona. La Universitat de Girona custodia la seva important biblioteca de filosofia i una Càtedra que convida cada curs personalitats significatives d’arreu del món en l’àmbit de les idees porta el seu nom.

Ainhoa López (4 t B)

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>