Veus d’aigua

El 28 de maig va ser el dia. Semblava impossible, però finalment vam poder participar a la cantata “Veus d’aigua”, la qual vam estar treballant a bona part de les classes de música des del mes de novembre fins a fi de curs. El projecte està inclòs dins del currículum de música, en la vessant pràctica de la matèria i més concretament en el treball de la competència d’interpretar música de manera col·lectiva, en aquest cas a través del cant.

“Veus d’aigua” és una cantata composta l’any 2009 per Albert Sampablo i Sergi Salinas fruit de l’encàrrec de l’Institut d’Educació de Barcelona a Ut Música per als Programes Culturals oferts als instituts de secundària de la ciutat el curs 2009-2010 .

La part vocal de la cantata és treballada per l’alumnat participant juntament amb el seu professorat de música durant gairebé tot el curs acadèmic. Mentre que la part instrumental va a càrrec d’El Projectil, un grup instrumental format per estudiants de grau superior de música. El dia de la representació, la cantata és dirigida pel Sergi Salinas, un dels compositors.

“Veus d’aigua” explica, a través de les seves cinc cançons, la història de cinc fonts d’aigua públiques de Barcelona: la font de Sta. Mª del Mar, la font de la Casa de la Convalescència, el Brollador de la Catedral, la font de Sant Just i la font de Sta. Eulàlia. Totes elles tenen una història, la qual queda explícita al text de cada cançó.

Per part nostra, apart d’aprendre’ns les lletres i el seu significat, hem treballat aspectes musicals com el fraseig musical, les dinàmiques i agògiques, les respiracions musicals, les entrades de frase, els acabaments, etc. Aspectes explicats teòricament, però reflectits en la pràctica a través de la interpretació musical.

Ha sigut molt complicat i molt incert, però no pas per falta de ganes, sinó per les restriccions de la pandèmia. La gran dificultat va ser haver de cantar, d’assajar sempre amb la mascareta posada. Tot una contradicció des del punt de vista musical, però que ens ha fet valorar aspectes com la dicció a l’hora de la interpretació vocal.

La setmana anterior al concert vam realitzar un recorregut urbà visitant les cinc fonts històriques, fet que ens va  transportar-nos a tots a cada època històrica en què les fonts públiques eren centres socials de reunió dels barcelonins i barcelonines.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>