Joves per la Medicina

Estimades famílies,

L’Anna, alumna de 1r de Batxillerat del Til·ler, ha estat seleccionada al programa Joves per la Medicina que organitza la Fundació Catalunya La Pedrera. Hem aprofitat per fer-li algunes preguntes, que podeu llegir tot seguit. La seva voluntat d’aconseguir allò que s’ha proposat no us deixaran indiferents!

Què és el programa Joves per la Medicina?

És un curs orientat a estudiants de 1r i 2n de Batxillerat interessats en carreres relacionades amb la salut i la Medicina. L’objectiu principal és que els i les estudiants coneguin de ben a prop com es treballa en un hospital des de l’assistència fins a la recerca. Podran fer un tast de com es diagnostiquen i s’aborden diferents malalties, i quina recerca es duu a terme per entendre-les millor i aconseguir tractaments més eficaços per combatre-les.

El programa consta de 18 sessions teòric-pràctiques durant diferents dissabtes, que es duen a terme entre els mesos de novembre del 2022 i maig del 2023. En aquestes sessions es tracten els diferents serveis i especialitats que s’engloben dins d’un hospital, a partir de la visita presencial als diferents hospitals punters de l’àrea metropolitana de Barcelona.

Durant les sessions es tractaran diferents serveis i especialitats, des de la pediatria, les neurociències, el càncer o les malalties mentals, fins a endinsar-nos en el funcionament dels diferents òrgans i fer una aproximació a la cirurgia.

Què et va cridar l’atenció del programa?

Jo vull estudiar medicina i em va semblar una oportunitat perfecta per aprofundir els meus coneixements i viure una nova experiència.

Com vas rebre la notícia quan vas saber que havies estat seleccionada?

Per entrar en aquest programa vaig haver de contestar un formulari. A la setmana següent em van enviar un correu on deia que havia estat seleccionada. Em vaig emocionar molt i no m’ho acabava de creure.

Què vau fer a les primeres sessions? Pots compartir alguna informació interessant que vas aprendre?

La primera sessió va ser la d’Anestesiologia, a l’hospital Universitari de Bellvitge.
Aquesta no és una especialitat molt coneguda, però a cada hospital hi ha un munt d’anestesiòlegs, de fet són els que hi ha més.
En aquesta sessió ens van fer una introducció a la Medicina, ens van explicar la seva especialitat i les diferents subespecialitats i ens van ensenyar la història de l’anestèsia. Després vam baixar als quiròfans i a l’UCI (unitat de cures intensives).
Tot seguit, ens van fer una petita introducció al món de les sutures. També vam aprendre a col·locar una via.
I finalment vam fer un taller teòric-pràctic de reanimació cardiopulmonar (RCP).

A la segona sessió em va tocar Radiologia, també a l’hospital Universitari de Bellvitge. Vam començar amb una introducció a l’àmbit professional de la radiologia. A continuació ens van fer petita explicació de manera didàctica, amb tot de casos clínics, sobre l’adquisició de les imatges en la radiografia convencional, ecografia, tomografia i ressonància magnètica.
A la segona part de la sessió ens van ensenyar les principals sales on actuava el radiòleg. Vam veure com feien una ressonància magnètica.
A la part final de la sessió vam poder fer ecografies als nostres companys. Jo, per exemple, vaig fer una ecografia del fetge i de la bilis.
Amb l’ecografia vam poder observar com som per dins, el flux sanguini i el pols arterial.

Per què vols estudiar Medicina?

Des dels 12 anys tenia molt clar que volia fer Medicina, més concretament oncologia pediàtrica.
M’agrada molt ajudar a la gent, els nens i penso que la medicina és una eina molt important per la societat i que hem d’aprofitar. Ara ja hem aconseguit avançar molt gràcies a les noves tecnologies i cada vegada és més fàcil extreure un diagnòstic o aplicar un tractament, però encara ens queda molt.
Encara que sé que no sempre surt bé, tenir la possibilitat de fer feliç a un nen i a la seva família, m’omple el cor d’orgull.

Què creus que fa falta per arribar a ser metge?

Penso que per arribar a ser metge el primer que fa falta són ganes, perquè si tens ganes t’esforçaràs al màxim per aconseguir el que sigui. Si tens ganes superaràs les teves pors. Seràs perseverant i lluitadora.
Parlant amb les meves companyes del programa, totes tenim una cosa molt clara, no tenim una segona opció, només volem fer medicina. Si no ens arriba la nota, tornaríem a repetir la selectivitat, si no faríem un cicle superior, el que fos, però no ens val un no per resposta.
Aquestes són les ganes de les que parlo.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>